2.11.2018

Yksinkertainen kysymys paljastaa, teetkö hoitotyötä eettisesti – pitkän linjan sosiaalityöntekijä antaa 10 neuvoa etiikan ylläpitämiseen

Hoitotyön etiikka on lopulta yksinkertainen asia: kun otat vastuuta ilmapiiristä niin kotona kuin töissä, olet pitkällä. Rovaniemeläinen sosiaalityöntekijä, työyhteisökouluttaja Unto Matinlompolo puhui hoitotyön etiikasta neljänsillä Sote-festareilla Helsingin JHL-talossa.

Mietitäänpä ensin: mitä on etiikka?

Sana kuulostaa hienolta, liiankin. Pellosta kotoisin oleva, Rovaniemellä asuva sosiaalityöntekijä ja työyhteisökouluttaja Unto Matinlompolo tietää pitkästä kokemuksesta, että etiikalla on vaikeaselkoisen yläkäsitteen maine.

Se on turhaa. Oikeasti etiikka on pohjimmiltaan maailman yksinkertaisin asia: kohtele muita hyvin.

Matinlompolo, 68, on toiminut hoitoalalla lähes puoli vuosisataa, sosiaalityöntekijänä terveydenhuollossa noin 30 vuotta ja sen jälkeen itsenäisenä ammatinharjoittajana noin 15 vuotta. Nyt hän on tullut luennoimaan hoitotyön etiikasta JHL:n Sote-festareille Helsinkiin.

Vaikka ajankohta ensimmäisen festaripäivän viimeisenä puhujana voisi olla kiitollisempikin, JHL-opiston huoneeseen kokoontunut parikymmenpäinen yleisö seuraa keskittyneenä hänen lennokkaasti laukkaavaa, usein tajunnanvirran rajoja hipovaa puhettaan.

Unto Matinlompolo ei käytä luennoidessaan kalvoja, vaan kertoo vapaalla pudotuksella tarinoita pitkästä historiastaan hoitotyöläisenä ja työnohjaajana.

Unto Matinlompolo ei käytä luennoidessaan kalvoja, vaan kertoo vapaalla pudotuksella tarinoita pitkästä historiastaan hoitotyöläisenä ja työnohjaajana.

Matinlompolo ei tukeudu kalvoihin, vaan kertoo polveilevia tarinoita perhe-elämästään, työnohjaajana työyhteisössä kohtaamistaan ongelmista ja suomalaisista sukupuolirooleista.

Tarinoinnin keskelle punoutuu punainen lanka: välitä toisista ihmisistä kuin itsestäsi. Ja jotta pystyisit siihen, välitä ennen kaikkea itsestäsi.

Hoitotyö asettaa tekijälleen tiukemmat eettiset vaatimukset kuin suurin osa muista maailmaan mahtuvista ammateista. Resursseja kuitenkin kiristetään jatkuvasti, ja eettisesti toimiminen on yhä vaikeampaa.

Mitä hoitotyöntekijä voi tehdä, jotta hän toimisi kiireen ja niukkojen resurssien keskellä mahdollisimman eettisesti sekä työtovereitaan että asiakkaitaan kohtaan?

1 Hyväksy resurssien niukkuus

Motivaatio ja työn laatu voivat kärsiä siitä, että ihminen ei saa kunnon palkkaa. Samoin hoitotyölle annetut niukat varannot pakottavat usein työskentelemään kiireessä. Eettisen toiminnan edellytykset vaikeutuvat.

Sosiaali- tai hoitotyöntekijänä sinun on kuitenkin muistettava, että olet oman työsi tärkein moottori. Juuri sinä olet vastuussa omasta hyvinvoinnistasi ja sitä kautta koko työyhteisön ja asiakkaiden kohtelemisesta oikein.

Tee siis parasta mahdollista työtä niillä resursseilla, jotka sinulla on. Se vaatii ennen kaikkea tervettä itsekkyyttä.

2 Ole itsekäs

Itsekkyys on mahdottoman tärkeää ja väärä tunnollisuus liian yleistä. Jos et rakasta itseäsi, et voi rakastaa muita.

On hyvin tyypillistä, että työntekijä tulee töihin sairaana ja jaksaa usein vielä muistuttaa ääneen, että pyörittää maailmaa puolikuntoisena. Tuloksena voi olla työpaikan flunssa-aalto ja työntekijän itsensä joutuminen teholle.

Tällainen sankarimentaliteetti lähentelee suomalaista saunakilpailua, jossa kanssakilpailijat yritetään läkähdyttää saunomiskyvyttömiksi. Se on inhimillinen tapa ilmaista omaa tehokkuutta ja tapahtuu yleensä hyvässä tarkoituksessa, mutta eettisesti toimiva työntekijä ei leiki omalla terveydellään.

Unto Matinlompolo on kirjoittanut myös useita kirjoja.

Unto Matinlompolo on kirjoittanut myös useita kirjoja.

3 Älä kilpaile

Hoitotyöyhteisö on nimenomaan yhteisö – siellä ei natsojen hankkimisesta ole iloa. Kilpaileminen on kuluttava ja pahimmillaan kuolemaan johtava oire.

Ihminen saattaa kohdata ylisuorittamisen kiihokkeen: hän pyrkii paikalle, kun on tilaisuus tehdä suoritus, jonka firman johto tulee tietämään. Kuitenkaan hän ei ota vastuuta asioista, joiden hoitaminen ei tuo suoraan kunniaa pomon silmissä.

Toinen tapa korostaa omaa roolia on lähestyä pomoa salaa muilta, ottaa kunniaa  työpaikalla tapahtuneista onnistumisista ja jopa puhua pahaa kollegoista.

Nämä ovat tapoja kilpailla työllä. Kyseessä on sama saunalogiikka kuin sairaana töihin tulemisessa: kilpailuhenkinen työntekijä yrittää saada muut kuolemaan pois.

Tällainen käyttäytyminen on kaukana eettisestä. Se luo ikävää ilmapiiriä ja voi tuottaa hankaluuksia myös työntekijälle.

4 Kysy itseltäsi, mikä on motiivisi

Jos perimmäinen motiivisi tehdä työtä on kilpaileminen, toimintatapasi ei todennäköisesti ole eettinen. Hoitotyön motiiviksi ei riitä, että tekee työnsä paremmin kuin muut.

Jos motiivisi on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että tykkäät auttaa ihmisiä, osut oikeaan.

Jos motiivisi on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että tykkäät auttaa ihmisiä, osut oikeaan.

5 Anna itsesi olla negatiivinen

Sinulla on oikeus vihastua, jos asiat eivät mene oikein. Kaikilla työpaikoilla sattuu virheitä eivätkä asiat koskaan mene täydellisesti. Sataprosenttisen positiivisuuden tavoittelu ei auta, virheistä huomauttaminen ja niiden ratkaiseminen auttaa.

Pidä kuitenkin huoli, ettei negatiivisuus jää päälle!

6 Ole johdonmukainen

Älä anna yhdelle asiakkaalle tai alaiselle erivapauksia tai jousta säännöistä, vaikka se tuntuisi kyseisessä tilanteessa oikeudenmukaiselta.

Kun muut huomaavat sinun rikkoneen yhteisiä sääntöjä, siitä seuraa koko työpaikalle turvattomuutta. Tilanne on sama kuin silloin, kun yksi vanhempi lupaa lapselle jotakin ja toinen kieltää saman asian.

Yhden asiakkaan – tai työkaverin – suosiminen muiden ohi myös rikkoo porukkaa.

Sellainen porukka ei ole onnellinen, jossa ihmisiä kohdellaan epätasa-arvoisesti.

7 Ota vastuuta ilmapiiristä

Riitely on tavattoman raskasta. Tee oma osuutesi sen välttämiseksi: pidä lupauksesi äläkä syyllistä muita.

Jos olet erimielinen työkaverisi tai asiakkaasi kanssa, mitä jos sanoisitkin hänelle: tuohan on mielenkiintoinen ajatus?

Kun kaksi ihmistä on eri mieltä, on kumpikin herkästi toisen mielestä hankala tyyppi. Mutta vaikka olisit erimielinen työkaverisi tai asiakkaasi kanssa, mitä jos sanoisitkin hänelle: tuohan on mielenkiintoinen ajatus?

Silloin et haasta riitaa tai ilmaise olevasi eri mieltä, muttet myöskään väitä olevasi samaa mieltä.

Riitaisa porukka ei kykene eettisesti kestävään työhön.

8 Älä yritä muuttaa hankalaa työkaveria

Murrosikäiselle on luonnollista ajatella, että vanhemmat ovat tyhmiä kalkkiksia. Ikävä kyllä jotkut aikuisetkin ajattelevat toisistaan niin.

Jos työyhteisössä on tällainen henkilö, älä yritä ”parantaa” häntä. Parantaminen on vaikeaa, sillä hän todennäköisesti käyttäytyy hankalasti tarkoituksella eikä vahingossa.

9 Muista rentoutua

Sinun ei tarvitse käyttää puolen vuoden tienestejäsi lähtemällä perheesi kanssa Havaijille – kotioloissakin voi latautua tekemällä itselle mieluisia asioita.

Tärkeintä on, että vietät vapaa-aikasi rentoutuen.

10 Toimi eettisesti myös kotona

Kun kotona menee huonosti, paha olo voi purkautua työpaikalla – tai työpaikasta voi tulla pakopaikka, mikä sekin on huono tilanne. Onkin tärkeää, että otat ilmapiiristä vastuuta myös perheesi parissa.

Kun kotona menee huonosti, paha olo voi purkautua työpaikalla – tai työpaikasta voi tulla pakopaikka, mikä sekin on huono tilanne.

Sovella edellä mainittuja sääntöjä myös perheen kanssa. Muista myös poiketa rutiineista: tuo kotiin silloin tällöin kukkia tai vie perheesi ulos syömään.

Ja jos asiat tuntuvat olevan todella huonosti, ota aikalisä. Saatat huomata, etteivät ne niin huonosti olekaan.

JHL:n Sote-festarit päättyvät tänään perjantaina 2. marraskuuta.