24.4.2019

Aktiivimalli kumoon ja vanhustenhoito kuntoon: Kolme uutta JHL:läistä kansanedustajaa kertoo, mihin he tarttuvat ensimmäiseksi

Motiivi kysyi eduskunnan JHL:läisiltä tulokkailta kolmesta puolueesta, mihin he aikovat tarttua ensi töikseen.

JHL:läiset ehdokkaat saivat kaikkiaan ainakin 21 paikkaa uudessa eduskunnassa. Joukossa on politiikan konkareita mutta myös uusia nimiä. Motiivi haastatteli kolmea uutta kansanedustajaa eri puolueista ja eri vaalipiireistä.

Eveliina Heinäluoma (sd.) edustaa eduskunnan nuorta sukupolvea. Veijo Niemellä (ps.) on takanaan yli 40 vuoden työura poliisina. Pia Lohikoski (vas.) tuo eduskuntaan järjestöelämän tuntemusta.

Sekä Niemellä että Lohikoskella on kokemusta myös ay-toiminnasta ja edunvalvonnasta.

Kysyimme kaikilta nämä kolme kysymystä:

1 Mihin asiaan haluat tarttua ensimmäiseksi eduskunnassa?

2 Saatavuusharkinta tarkoittaa, että EU:n ulkopuoliselle työvoimalle on haettava erillinen työlupa. Pitäisikö saatavuusharkinta poistaa? Miksi/miksi ei?

3 Mitä työttömien aktiivimallille tulisi tehdä?

Eveliina Heinäluoma: Huima äänisaalis ensikertalaiselle

Eveliina Heinäluoma

Eveliina Heinäluoma työskenteli ennen eduskuntaan nousuaan viestintäsuunnittelijana.

Itä-Helsingissä syntynyt ja asuva Eveliina Heinäluoma keräsi Helsingin vaalipiiristä 9 465 ääntä.

Heinäluoma, 31, valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2015. Hän työskenteli ennen kansanedustajapestiään viestinnän suunnittelijana Miltton Network Oy:ssa.

”TE-toimistoille paremmat resurssit”

1 Aktiivimallin korjaaminen on ehdottomasti yksi ensimmäisistä asioista, johon pitää puuttua.

Aion heti alkutöikseni ottaa esille myös pääkaupunkiseudun kasvun kannalta merkittävät raidehankkeet ja erityisesti pisararadan. Pääkaupungin kasvun edistämisessä on mielestäni tärkeää edistää työvoiman ja alueen asukkaiden liikkuvuutta helpottavia ratkaisuja.

2 Jos SDP pääsee suurimpana puolueena käymään hallitusohjelmaneuvotteluja, pitäisi jo siinä yhteydessä päättää, että saatavuusharkinnasta ei tulevien neljän vuoden aikana luovuta.

– Työsuojelun ja poliisien resurssien lisääminen on tarpeen,

Pelkona on, että mikäli siitä luovutaan, lisää se ulkomaiseen työvoimaan liittyviä väärinkäytöksiä ja hyväksikäyttöä. Ja tietysti samalla myös polkee palkkoja.

Työsuojelun ja poliisien resurssien lisääminen on tarpeen, jotta näihin suomalaiselle työelämälle vieraisiin ilmiöihin päästäisiin paremmin puuttumaan.  Varoittava esimerkki ovat vähän aikaa sitten julkisuudessa olleet, nepalilaisissa ravintoloissa tapahtuneet työntekijöiden törkeät hyväksikäyttötapaukset.

On tärkeää ensin korjata leikkuria tai poistaa se kokonaan. Se on kohdellut työttömiä todella epäoikeudenmukaisesti, etenkin kun tiedetään, että erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa töitä on muutenkin vähemmän tarjolla.

Tähän pitää ehdottomasti puuttua. Ei voi olla niin, että on olemassa vain työttömyysetuutta leikkaava elementti, eikä mitään muuta rinnalla.

Samaan aikaan pitäisi myös parantaa te-toimistojen resursseja, ja sitä kautta lisätä neuvontaa sekä koulutusta, joita tarjota työnhakijoille.

Lue lisää: He ovat uuden eduskunnan JHL:läiset

Pia Lohikoski: Kolmannella kerralla läpi

Pia Lohikoski siirtyy eduskuntaan Vuokralaiset VKL ry:stä.

Keravalainen Pia Lohikoski, 41, lähtee hyvillä mielin uuteen tehtäväänsä kansanedustajana.

– Kolmas kerta toden sanoo. Olen ollut kahdesti aiemmin ehdolla, nyt kovan työn jälkeen pääsen lopultakin vaikuttamaan, Lohikoski toteaa.

Lohikoski on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän pitää itseään yleispoliitikkona, jonka monipuolisesta kokemuksesta olisi hyötyä monessa eri valiokunnassa.

Eduskuntaan hän siirtyy Vuokralaiset VKL ry:stä, jossa hän on työskennellyt yhdeksän vuotta koulutuksesta ja järjestötyöstä vastaavana päällikkönä. Tätä ennen Lohikoski toimi Kunta-alan ammattiliitto KTV:ssä ja JHL:ssä muun muassa jäsenyyskäsittelijänä ja projektitutkijana sekä SAK-opistossa projektisuunnittelijana.

Kunnan päätöksenteosta hänellä on kokemusta yli kymmenen vuoden ajalta ja nykyisin hän on Keravan kaupunginhallituksen toinen puheenjohtaja. Lohikoski on Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja, JHL:n edustajiston varajäsen ja työttömyyskassan hallituksen jäsen.

– Ihmisten pitää pystyä elämään niin, etteivät kaikki rahat kulu asumiseen.

Lohikoskelle työelämä ja tasa-arvoasiat ovat eduskunnassa tärkeitä teemoja. Lisäksi hän haluaa edistää hyvää asuntopolitiikkaa.

– Palkalla pitää tulla toimeen, ja ihmisten pitää pystyä elämään niin, etteivät kaikki rahat kulu asumiseen. Haluan edistää kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa, vähentää asunnottomuutta ja parantaa asumisen laatua.

Kuntapoliitikkona Lohikoski haluaa pitää huolta myös kuntien rahoituksesta. Lisäksi hän korostaa inhimillisen hoidon tärkeyttä niin lasten kuin vanhusten hoidossa.

– Oikea mitoitus on olennaista yhtä lailla päiväkodissa hoidettavalle lapselle kuin vanhainkodissa elävälle vanhukselle. Lisäksi oikea mitoitus on myös työntekijän etu.

”Aktiivimallin kumoaminen hallitusohjelmaan”

1 On vaikea nostaa esiin vain yhtä asiaa, mutta yksi konkreettinen esimerkki on aktiivimalli. Haluaisin, että aktiivimallin kumoaminen kirjataan hallitusohjelmaan. Haluan edistää aktiivimallin poistamista. Aktiivimalli on passivoiva ja huono päätös eikä kannusta ketään töihin. Tämän olen voinut huomata myös JHL:n työttömyyskassan hallituksen jäsenenä. Kepittäminen ei työllistä.

En olisi valmis luopumaan saatavuusharkinnasta kokonaan. Timo Soini esitti, että Filippiineiltä pitäisi tuoda hoitajia. En halua, että ihmisiä tuodaan tänne toiselta puolen maailmaa ennen kuin on selvitetty, voitaisiinko suomalaisia työttömiä kouluttaa uudelleen.

3 Tosi moni työtön haluaa tehdä työtä, kunhan osaaminen saadaan kohdilleen. Kukaan ei saa jäädä työelämän ulkopuolelle sen vuoksi, että koulutus on vanhentunut.

Tämä ei tarkoita tietenkään sitä, ettei kukaan saisi tulla tänne töihin. Toki työluvan saamisen pitää olla mahdollista silloin, kun se on tarpeen. Eikä ketään tule lähettää Suomesta pois sen vuoksi, että työlupa on mennyt umpeen. Myös heillä tulee olla mahdollisuus työllistyä.

Tärkeää on yleissitovien työehtosopimusten noudattaminen.

Lue lisää: JHL järjesti tempauksen vanhassa ratikassa: Näin käy, kun päättäjät tuodaan kaapin päältä keskelle työntekijöiden arkea

Veijo Niemi: Poliisikokemuksesta paljon hyötyä

kansanedustaja Veijo Niemi

Veijo Niemi on tehnyt yli 40-vuotisen uran poliisin palveluksessa Tampereella. Hänellä on myös ay-luottamustoimia.

Rikosylikonstaapeli Veijo Niemi Lempäälästä ponnisti eduskuntaan toisella yrittämällä. Hän sai Pirkanmaalla 3 702 ääntä.

Perussuomalaisia edustavalla Niemellä, 64, on vankka tuntuma suomalaiseen arkeen, sillä hän on työskennellyt liki 43 vuotta poliisissa.

– Aloitin Tampereen poliisilaitoksella 1. heinäkuuta 1976. Siellä olen tehnyt koko virkaurani, vaikka laitoksen nimi onkin vaihtunut moneen kertaan. Nyt se on Sisä-Suomen poliisilaitos, hän kertoo.

Ensin Niemi työskenteli järjestyspoliisissa, sitten rikospoliisissa ja viime ajat lupavalvonnassa.

– Uskon, että työkokemuksestani on hyötyä Arkadianmäellä. Tunnen lait ja lainsäädäntöprosessin sekä sisäiseen turvallisuuteen liittyvät asiat. Eduskunnassa on useita valiokuntia, joissa aihepiiriä käsitellään.

Niemi on Lempäälän kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen. Lisäksi Niemi on työpaikkansa työsuojeluvaltuutettu ja JHL:läisten pääluottamusmies.

”Saatavuusharkinta on syytä säilyttää”

Kiinnittäisin ensimmäisenä huomion vanhustenhoitoon, erityisesti hoitajamitoitukseen. Nykyinen 0,5 hoitajaa hoidettavaa kohden ei ole tarpeeksi. Tuskin myöskään 0,7 hoitajaa, jota on ehdotettu.

– 0,5 hoitajaa hoidettavaa kohden ei ole tarpeeksi. Tuskin myöskään 0,7 hoitajaa.

Hoitajamitoituksen tulee olla riittävä 24/7. Nykyisin yövuorossa saattaa olla yksi hoitaja kolmeakymmentä vanhusta kohden, ja jokainen tajuaa, että mitoitus on pielessä.

2 Saatavuusharkinta on syytä säilyttää. Silloin voidaan itse katsoa, millä alalla on ammattitaitoisen työvoiman tarvetta ja millä ei. Jos jollain alalla on entuudestaan paljon työttömiä, ei sille alalle tarvita lisää ulkomailta tulevia työttömiä.

3 Viime eduskuntakaudella sinistyneen työministeri Jari Lindströmin kehittelemä aktiivimalli pitäisi kokonaisuudessaan kuopata.

Moni työtön, jolla olisi halua ja tahtoa työhön, on joutunut leikkurin hampaisiin, koska ehdot täyttäviä hommia ei kerta kaikkiaan ole. Malli ei kannusta, vaan rankaisee työttömiä.

Kaikki kevään 2019 vaaleissa eduskuntaan valitut JHL:n jäsenet löydät tästä. JHL:läisistä edustajista 14 edustaa sosialidemokraatteja, 5 vasemmistoliittoa, 1 keskustaa ja 1 perussuomalaisia.