19.6.2024

Muunsukupuolinen Sumu Sointupuro taistelee yhdenvertaisen työelämän puolesta: ”Työssä jaksaa vain, jos saa olla oma itsensä”

Muunsukupuolinen Sumu Sointupuro kävelee katutaideteoksen edessä.

Sumu Sointupuro tietää, että itsensä ja identiteettinsä kieltäminen aiheuttaa vain ahdinkoa ja masennusta.

Ala-asteella se alkoi. Sumu Sointupuron oli kypsyttävä nopeassa tahdissa maailmaan, jossa ei hän tullut hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Maailmaan, joka reagoi erilaisuuteen väkivallalla ja kiusaamisella.

– Erotuin porukasta jo lapsena, JHL:läinen Sointupuro kertoo.

Muunsukupuolinen Sumu Sointupuro kävelee katutaideteoksen edessä.
– Uusi nimeni tuo esiin luonnettani ja harrastuksiani. Noormarkissa sijaitsee itselleni tärkeä ja rentouttava koski. Lisäksi olen laulanut lapsesta asti. Näistä syntyi sukunimeni, kertoo Sumu Sointupuro.

Onnekseen hän oli saanut rakentaa identiteettinsä kodin turvallisessa ympäristössä. Heti koulun alettua hän joutui muiden lasten ja jopa opettajien kiusaamaksi.

– Identiteettini oli jo sen verran vahva, ettei sitä murrettu hetkessä.

Sointupuro kasvoi Porin lähellä Noormarkussa perhepiirissä, joka kannusti jokaista olemaan oma itsensä. Se antoi voimaa taistella ja etsiä ratkaisuja kiusaamiseen. Hän huomasi myös nopeasti, että ei ollut ainoa kiusattu.

– Tiesin, että joukossa on voimaa. Niinpä me kiusatut aloimme tukea toisiamme ja saimme sillä tavalla turvaa.

– Työssä jaksamisen kannalta on todella tärkeää, että voit olla se mikä olet.

Sointupuro ymmärsi, kuinka tärkeää on vaikuttaa asioihin yhdessä. Tämä on on vienyt hänet raivaamaan tietä sille, ettei kukaan tulisi syrjityksi sukupuoli-identiteettinsä takia. Hän on työskennellyt pääluottamushenkilönä ja päätyösuojeluvaltuutettuna. Lisäksi hän puhuu Instagram-tilillään tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta.

Se ei ole ollut aina helppoa. Nuorena työntekijänä hän tyytyi toisinaan peittämään persoonallisuuttaan, ja avoimuus taas on houkutellut hyökkääjiä. Sointupuro on kärsinyt vuosia vakavasta masennuksesta.

Lue lisää: Sukupuolensa korjanneen Elina Partasen elämä alkoi, kun hän päivitti nimensä Facebookiin

“Viittitsä hoitaa ton tyttöilijän”

Sumu Sointupuro on nyt 24-vuotias ja totuttelee parhaillaan uuteen nimeensä. Se on hänen itsensä valitsema sukupuolineutraali nimi, joka istuu hänen identiteettiinsä muunsukupuolisena homona. Muunsukupuolisuus on kattotermi monenlaisille sukupuoli-identiteeteille, jotka eivät sovi kaksinapaiseen nainen–mies-sukupuolijaotteluun.

Muunsukupuolisuus ja oman identiteetin ilmentäminen pukeutumisella ja meikkaamisella ovat Sointupurolle olennainen osa elämää. Instagramissa hän testaa usein meikkejä. Tämä on joillekin liikaa.

Sointupuron on ollut vaikea saada muita kuin pätkätöitä. Hän ihmettelee, miksi kaupan alalla esimerkiksi meikit ja korut hyväksytään vain naisilla. Myös osa opinnoista on keskeytynyt syrjinnän takia.

– Osa opinnoistani on keskeytynyt syrjinnän takia.

– Olen taloushallinnon merkonomi, jolta on jäänyt kesken terveydenhoitajan ja maalarin opinnot. Molempiin keskeytyksiin syy oli syrjintä. En esimerkiksi saanut opetusta, koska opettaja ei halunnut tehdä kaltaiseni kanssa yhteistyötä vaan sanoi kollegalle, että ”viittitsä hoitaa ton tyttöilijän”.

Siihen ei auttanut, että hän vaihtoi mekon koulussa aina työvaatteisiin.

Terveydenhoitajan opinnot jäivät, kun harjoittelupaikan työhaastattelija sanoi: “Vanhustenhuoltoon pitäisi tulla sellaisena kuin oikeasti olet eli miehenä. Tuollaisena sulla ei ole tulevaisuutta alalla.”

Muunsukupuolinen Sumu Sointupuro istuu puistossa.
Kaikki ovat omalla tavallaan erilaisia. Sumu Sointupuron mukaan yrityksestä kertoo paljon se, kuinka kunkin yksilöllisiin ominaisuuksiin suhtaudutaan.

Lue lisää: Milla Heino sai teini-iässä apua, ja nyt hän auttaa nuoria – Nämä sanat jokainen sateenkaarinuori ansaitsee kuulla

Syrjintään on puututtava heti

On tärkeää ottaa asia esille heti, kun syrjintää tapahtuu. Sumu Sointupuro tietää, että muuten asia saattaa hämärtyä tai unohtua. Jos tilanne ei parane, hän kannustaa viemään asiaa eteenpäin hierarkiassa.

Sointupuro ei enää halua työskennellä yrityksessä, jonka arvot eivät tunnu omilta. Suhtautuminen erilaisuuteen kertoo hänen mielestään laajasti yrityksen arvoista.

– Työssä jaksamisen kannalta on todella tärkeää, että voit olla se mikä olet. Se vaikuttaa työtehokkuuteen ja lopulta koko elämään. Itsensä tukahduttaminen ajaa ahdinkoon ja masennukseen.

Muunsukupuolinen Sumu Sointupuro kävelee katutaideteoksen edessä.
Sointupuro on jo pitkään näkynyt sosiaalisessa mediassa meikki-influensserina.

Hän vinkkaa, että työpaikan arvoihin kannattaa tutustua etukäteen. Hän on esimerkiksi ensin testannut kaupan alan paikkoja hakiessaan, miten tulee itse kohdatuksi asiakkaana. Työhaastatteluissa hän on suoraan kysynyt, miten yritys huomioi erilaisuuden ja sukupuolitasa-arvon.

Työttömäksi ei tarvitse jäädä, sillä onneksi on yrityksiä, joissa jokaista arvostetaan sellaisena kuin hän on.

Sointupuro tekee nyt töitä oman yrityksensä kautta puutarha-alalla Tampereella. Hän kasvattaa ja myy taimia sekä tekee someviestintää.

– Olen saanut palautetta, että tuon työpaikalle väriä, iloa ja valoa, josta niin asiakkaat kuin työkaverit tykkäävät. Läsnäoloni ikään kuin antaa muillekin luvan olla rennosti omia itsejään. Sallivuus lisää työpaikan hyvää yhteishenkeä.