10.6.2021

Henkilökohtainen avustaja on Tommi Vännille silmät, kädet ja jalat: Lotta Nikkinen avustaa Suomen sokeinta koomikkoa myös keikoilla ja ensitreffeillä

Tommi Vänni ja Lotta Nikkinen

JHL:läinen Lotta Nikkinen avustaa sokeaa Tommi Vänniä niin kotioloissa kuin tämän stand up -keikoilla. Hän kehuu työnantajaansa maailman parhaaksi, vaikka kaksikko saa riidan aikaan jopa munakkaan paistosta.

Kun kuuntelee Tommi Vänniä, 33, ja Lotta Nikkistä, 37, ei ihan ensimmäiseksi tule mieleen, että siinä on työnantaja ja hänen työntekijänsä. Kaksikko jutustelee rennosti ja nauttii alkukesän auringosta Ahvenisjärven rantalaiturilla Tampereen Hervannassa.

Verbaalikkona Vänni on enemmän äänessä mutta huomioi henkilökohtaisen avustajansa Nikkisen vähän väliä ja kysäisee tämän mielipidettä.

Nikkinen on koulutukseltaan lähihoitaja. Vännin avustajana hän aloitti runsas viisi vuotta sitten, jolloin kumpikin asui Lempäälässä. Sittemmin Vänni muutti Tampereelle, ja pienen harkinta-ajan jälkeen Nikkinen seurasi perässä.

– Aamulla töihin lähtiessä laitan työmoodin päälle, mutta se tuppaa unohtumaan, koska Tommin seurassa on niin helppo olla.  Paras työpaikkani ikinä, hän perustelee muuttoa.

Avustaja mukana ensitreffeillä

Vänni sokeutui vähitellen 10–15 vuoden iässä – tarkkaa syytä siihen ei tiedetä. Muutama vuosi sitten hän sai neurologisia oireita, jotka veivät osittain myös liikuntakyvyn.

– Tarvitsen apua liikkumisessa, kotitöissä ja muissa arjen touhuissa. Avustaja on minulle silmät, kädet ja jalat.

Vänni ja Nikkinen ovatkin tuttu näky Tampereen busseissa. Elokuussa käynnistyvän raitiovaunuliikenteen kaksikko toivoo edelleen helpottavan liikkumista Hervannasta keskustaan ja takaisin.

Tommi Vänni ja Lotta Nikkinen
Sydän kuvaa hyvin Tommi Vännin ja Lotta Nikkisen keskinäisiä välejä, sillä vuosien mittaan työsuhde on alkanut muistuttaa hyvää kaveruutta.

Vuosien mittaan työsuhde on alkanut muistuttaa enemmän hyvää kaveruutta, ellei peräti ystävyyttä. Nikkinen oli silloinkin mukana, kun Vänni matkusti junalla Turkuun ensitreffeille tapaamaan tulevaa tyttöystävää ja rakastettua.

– Saatoin hänet kahvilaan ja poistuin sitten takavasemmalle, jotta pari sai tutustua toisiinsa rauhassa. Avustan Tommia usein myös keikkamatkoilla, Nikkinen kertoo.

Markkinoin itseäni Suomen sokeimpana koomikkona. Sitä minä olenkin.Tommi Vänni

Vänni on nimittäin aloitteleva stand up -ammattilainen, joka isännöi Sokko irti -klubia Hervannassa ja tekee 3–4 keikkaa kuukaudessa eri puolilla Suomea. Tai teki ennen kuin korona iski ja tyhjensi kalenterin.

– Voin markkinoida itseäni Suomen sokeimpana koomikkona, hän toteaa itseironisesti.

Lue lisää: Vaikeavammainen Pirjo Vehasvuo joutui avustajiensa työnantajaksi pyytämättä ja yllätyksenä: ”Oli naksautettava aivot ihan uuteen asentoon”

Väsymys kiristi välejä

Tampereen kaupunki on myöntänyt Vännille 56 tuntia henkilökohtaisia apua viikossa. Käytännössä kolme avustajaa vuorottelee hänen apunaan eri viikonpäivinä.

– Heidän avullaan pääsen liikkumaan, osallistumaan ja vaikka keikkailemaan iltaisin tai viikonloppuisin, hän kehuu.

Nykyisistä avustajista Nikkinen on työskennellyt hänellä pisimpään.

– Tein täyttä työviikkoa viime syksyyn asti. Se väsytti ja kiristi Tommin ja minun välejä, hän kertoo.

henkilökohtainen avustaja Lotta Nikkinen
Lotta Nikkiseltä löytyy empatiaa, sillä hänellä on itselläänkin kokemusta vakavista sairauksista.

Väsymys johtui Nikkiselle vuonna 2018 tehdystä aivoleikkauksesta. Sen tavoitteena oli poistaa epileptiset kohtaukset aiheuttanut osa aivoista. Leikkauksen yhteydessä tuli kuitenkin aivoinfarkti ja muita komplikaatiota, jotka vaurioittivat puhekeskusta ja heikensivät lähimuistia.

Viime syyskuussa Nikkinen pääsi osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja on siitä lähtien työskennellyt kolmena päivänä viikossa, yhteensä 20 tuntia.

– Nyt kestämme toisiamme hyvin. Minun ei tarvitse stressata, että Lotta väsyy, eikä Lotan tarvitse selvitä työtaakasta yksin, sanoo Vänni.

Win-win-tilanne kaikille

Aiemmin Vänni hankki henkilökohtaiset avustajansa Onnihoivan ja muiden henkilöstöpalveluyritysten kautta. Tampereelle muutettuaan hän ryhtyi itse avustajien työnantajaksi ja noudattaa JHL:n ja Heta-liiton neuvottelemaa työehtosopimusta, Heta-tessiä.

– Olen ryöstänyt kaikki kolme avustajaani yrityksiltä. Jos huomaan, että homma toimii, saatan ehdottaa avustajalle, että entä jos palkkaisin sinut itse. Kaikki ovat vastanneet kyllä, hän kertoo.

Tommi Vänni
Tommi Vänni ei ole antanut sokeuden rajoittaa elämää. Hän odottaa koronapandemian laantumista, jolloin pääsisi taas stand up -keikoille esiintymään.

Sekä Nikkisen että Vännin mielestä työantajamalli on win-win-tilanne kummallekin osapuolelle: Malli tarjoaa avun käyttäjälle mahdollisuuden valita omat avustajansa ja sopia työvuorot sekä muut työhön liittyvät asiat joustavasti ilman välikäsiä. Avustaja puolestaan saa pysyvän työsuhteen edut ja vakaan ansion, sillä monet apua välittävät firmat soveltavat avustajiinsa edelleen nollatuntisopimusta.

Palkanmaksun suorittaa Tampereen kaupunki. Kukin avustaja pitää kirjaa omista työtunneista, ja Vänni kuittaa tuntilistat kuukausittain.

Henkilökemian toimittava

Vänni ja Nikkinen pitävät hyvää henkilökemiaa toimivan työsuhteen edellytyksenä. Ihmissuhteissa tulee aina ongelmia, mutta tärkeintä on osata ratkaista ne.

Vännin mielestä toisella saa olla huonoja päiviä, ja ne on lupa myös näyttää.

– Tunteita ei tarvitse padota. Kun ollaan kahdeksan tuntia yhdessä, padot murtuvat joka tapauksessa joskus.

Arvostan Lotassa aitoutta. Sitä paitsi hän on hyvä ruoanlaittaja!Tommi Vänni

Nikkisessä ja muissa avustajissa Vänni arvostaa aitoutta, ilmaisukykyä ja läpinäkyvyyttä. Itse hän pyrkii aistimaan, milloin jokin tehtävä tuntuu avustajasta ylivoimaiselta. Toisaalta hän haluaa haastaa avustajansa oppimaan myös uutta, kuten vaikka avustamaan häntä tietokoneshakissa.

– Kullakin avustajallani on erityistaitoja ja vahvuuksia, joita pyrin hyödyntämään. Yksi on hyvä elektroniikan kanssa, toinen hoitaa sometuksen ja Lotassa arvostan hänen parantavaa läsnäoloaan.

Myös ruoanlaitto sujuu Nikkiseltä mainiosti, sillä ennen lähihoitajaksi valmistumistaan hän opiskeli ravintolakokiksi.

– Mutta en pyytäisi Lottaa kokoamaan huonekaluja, koska siinä menisi kaikkien hermot!

Kuuntele Sokon ja Sätkyn podcast, jossa he kertovat itsestään ja analysoivat elämää ja sitä, kuinka heistä tuli sotureita.

Huumorintaju yhdistää

Nikkisen mielestä avustaja tarvitsee työssään hienotunteisuutta ja kykyä asettua avun käyttäjän asemaan.

– Kun työtä tehdään toisen kodissa, on se otettava aina huomioon. Toisen kotia on arvostettava.

Sokeaa avustettaessa arvostus näkyy esimerkiksi niin, että avustaja tarttuu oma-aloitteisesti moppiin, siistii paikat, vie roskat ja vaihtaa lakanat, koska toinen ei näe, missä kunnossa koti on.

Lotta Nikkinen avustaa Tommi Vänniä tietokoneshakissa.
Lotta Nikkinen auttaa Tommi Vänniä, kun hän pelaa tietokoneshakkia.

Myös samanlainen huumorintaju auttaa, kun yhdessäolo kestää useita tunteja päivässä.

– Me saamme riidan aikaan vaikka siitä, kuinka munakas oikeaoppisesti paistetaan, mutta osaamme myös nauraa arjen kommelluksille, Nikkinen kertoo.

Kaksikon välit ovat läheiset ja mutkattomat, mutta silti kummallakin on oma itsenäinen elämänsä, ja esimerkiksi vapaa-ajalla he tapaavat harvoin.

Henkilökohtaisen avun paraati järjestetään 10.6.2021 etänä. Tilaisuus alkaa kello 14. Sen avaa yhdenvartaisuusvaltuutettu Kristina Stenman, ja paneeliin osallistuvat henkilökohtaiset avustajat ja henkilökohtaisen avun työnantajat. Näe ja koe myös stand up -koomikko Tommi Vännin keikka livenä. Seuraa tapahtumaa tästä.