Kehityskeskustelussa tavoitteena on parempi työelämä. Keskustelu on aina kahdensuuntainen, ja siksi siihen kannattaa valmistautua hyvin. Näin onnistut -juttusarjassa kerromme, kuinka saat asiat rullaamaan työn arjessa.
Kirjaa itsellesi tärkeät asiat
Valmistaudu kirjaamalla itsellesi runko niistä asioista, jotka haluat ottaa puheeksi. Minkä asioiden haluat muuttuvan tai edistyvän?
Kehityskeskusteluihin on olemassa erilaisia pohjia, ja esihenkilö saattaa laittaa ennakkoon kysymyksiä. Valmiiden kysymysrunkojen ulkopuoleltakin voi nostaa asioita esiin. Kehityskeskustelut ovat aina kahdensuuntaisia tapaamisia, joissa palautetta ja ajatuksia vaihdetaan puolin ja toisin.
Älä kuitenkaan jätä kehityskeskusteluun akuutteja asioita tai palautteita. Ne kannattaa hoitaa silloin, kun asia on ajankohtainen.
Pidä fokus työssä ja tekemisessä
Kehityskeskustelut liittyvät työn kokonaisuuteen. Niiden tarkoitus on viedä asioita eteenpäin ja kehittää. Vaikka henkilökohtainen elämä vaikuttaa työhön, kehityskeskustelussa fokus kannattaa pitää työssä.
Kriittistä sanottavaa ei kannata kohdistaa henkilöön vaan työhön liittyvään tekemiseen.
Jos on kriittistä sanottavaa, sitä ei kannata kohdistaa henkilöön vaan työhön liittyvään tekemiseen. Asioita ei ole hyvä esittää faktoina vaan sanoa, että minusta asiat tuntuvat siltä. Ei esimerkiksi, että olet painostava, vaan että minusta tuntuu painostavalta, kun teet niin.
Kiitosta sen sijaan voi antaa vapaasti niin persoonalle, tekemiselle kuin osaamisellekin.
Rakentavalla asenteella tapaamiseen
Jos kehityskeskustelu jännittää, kerro se esihenkilöllesi. Tunteista puhuminen yleensä helpottaa ja saa vastapuolenkin vastaanottavaisemmaksi. Jos jokin kiukuttaa, älä työnnä tunnetta pois.
Pyri rauhoittamaan tunnetilaasi ja palauttamaan oma turvallisuuden tunteesi. Vihaisena ajaudut selviytymiskäyttäytymiseen ja taistele, pakene tai jäädy -reaktioihin. Voimakas tunnetila värittää havaintoja ja tekee toisesta yksiulotteisesti pahiksen. Aseet alas, mutta kilven saa nostaa, jos tulee kohtuutonta palautetta.
Lue lisää: Mikä tekee sinusta hyvän alaisen?
Tunteista ja mieltä painavista asioista kannattaa puhua, sillä kukaan ei lue ajatuksia. Jos pitää antaa rakentavaa palautetta, on hyvä sanoa myös jotain hyvää: Näissä olisin tarvinnut apua, mutta näissä olen saanut sitä hyvin.
Toteuta ja seuraa tavoitteita
Asetettuja tavoitteita on tarkoitus seurata ja niihin palata. Jos tavoite ei etene sovitussa aikataulussa, siihen kannattaa palata.
Jos tuntuu, ettet ole tullut aiemmin kuulluksi, ota se puheeksi rakentavassa hengessä. Kerro minälähtöisesti, miten olet asioiden etenemisen kokenut. Kehityskeskusteluissa työskennellään yhdessä ratkaisujen saamiseksi. On oman työn johtamista pitää itsekin huolta, että sovitut ratkaisut myös tehdään.
Vinkit antoi Nina Pyykkönen, erikoispsykologi, psykoterapeutti ja työnohjaaja.