4.9.2024

Hus käynnisti massiiviset yt-neuvottelut – Luottamusmies pelkää etenkin kolmen työntekijäryhmän puolesta

Husin koordinoiva pääluottamusmies Niina Koskela nojaa lasiseinään.

Liki tuhannen työpaikka on vaakalaudalla Husissa. Pääluottamusmies Niina Koskela joutuu neuvottelupöytään jo kolmatta kertaa.

Hus-yhtymä aloitti elokuun lopussa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat yhtymän koko henkilökuntaa. Pahimmillaan lopputuloksena voi olla 990 henkilötyövuoden vähennys. Se on paljon, vaikka Husissa on yhteensä noin 28 000 työntekijää.

Hus vastaa Uudenmaan ja Helsingin erikoissairaanhoidosta. Koordinoiva pääluottamusmies Niina Koskela on neuvottelupöydässä yksi ammattiliitto JHL:n edustajista.

Hus-yhtymässä käynnistyvät jälleen muutosneuvottelut. Kuvassa Meilahden sairaala Helsingissä.

– Ihan ekana ajattelin, että tämä varmasti kohdistuu meidän pienipalkkaisin työntekijöihimme tukipalveluissa. Eli esimerkiksi laitoshuoltoon, potilaskuljetuksiin, ravitsemuspuoleen ja tietohallintoon. Kun ollaan aiemmin säästetty, niin melkein aina se on ensisijaisesti kohdistunut sinne.

– Henkilöstö on nyt jo väsynyttä, ja vieläkin pitää joustaa. Ei ne jaksa.

Koskela on yt-neuvotteluissa mukana jo kolmatta kertaa. Aiemmat neuvottelut ovat koskeneet vain osaa työntekijöistä.

JHL:n ja muiden ammattiliittojen tavoitteena on pitää mahdollisten irtisanomisten määrä niin pienenä kuin mahdollista. Koskelan mukaan Husin taloustilanne on kuitenkin hankala, eikä yhtymässä työskenteleville JHL:n jäsenille voi luvata mitään ennen kuin neuvottelut on käyty loppuun.

Yt-neuvottelut jatkuvat vähintään lokakuun 2024 loppuun asti. Sen jälkeen selviää, kuinka monen työsuhteisiin tulee muutoksia, ja keiden työpaikka lähtee alta.

Lue lisää: Näin onnistut: Kuinka päihitän potkujen tuoman häpeän?

”Pahimmillaan joudutaan sulkemaan osastoja”

Tukipalveluiden lisäksi Koskela pelkää varsinkin määräaikaisten työntekijöiden puolesta. Yt-neuvottelut jatkuvat monta viikkoa. Se on pitkä aika odottaa tietoa oman työpaikan kohtalosta.

Irtisanominen olisi äärimmäisen kova paikka myös työntekijöille, joilla on takanaan mittava työura.

– Varmaan hirveintä se olisi 50–65-vuotiaille, joista kaikki eivät enää työllisty, Koskela puntaroi.

Esimerkiksi 30 vuotta Husissa palvellut ihminen saisi kuulla kiitokset hyvästä palveluksesta ja joutuisi jäämään minimieläkkeelle.

– Mielestäni aika hävytöntä.

Potilasturvallisuus joutuu koetukselle siinä kuin työntekijätkin.

Koskela muistuttaa, että Husilla on jo nyt voimassa rekrytointikielto, eli uutta henkilökuntaa saa palkata vain erikoisluvalla. Henkilökunta ei enää pysty venymään enempää, jos isot irtisanomiset toteutuvat.

– Se tulee näkymään sairauspoissaoloissa. Henkilöstö on nyt jo väsynyttä, saatikka sitten, että vieläkin pitää joustaa. Ei ne jaksa.

Husin työntekijät paiskivat jo nyt paljon ylitöitä. Työtaakan taltuttamisessa auttavat myös vuokratyöntekijät.

– Jos tilanne menee äärimmäiseksi, joudumme jopa sulkemaan osastoja. Onhan sekin potilasturvallisuutta, jos kaikki eivät pääse ajallaan hoitoon, jota tarvitsevat.