Bhooney Autio valaisi koko osaston, kun hän tuli tekemään sijaisuuksia oululaiseen Hiirosenkotiin. Sisko Junttila vaikuttui tulokkaasta. Työkaverit-sarjassa tavataan työpari, jonka työtoveruus on syventynyt lujaksi ystävyydeksi.
Ruoasta se lähti.
Bhooney Autio aloitti sijaisena Hiirosenkodissa 2018. Hän toi silloin tällöin työkavereilleen maistiaisiksi itse tekemiään kevätkääryleitä.
– Ne eivät ole kaikkien juttu, mutta huomasin, että Sisko piti niistä todella paljon. Niinpä jaoin kotona kääryleitä kolmeen rasiaan: kaksi lapsilleni ja yksi Siskolle, muistelee Bhooney Autio, 44.
– Bhooney on loistava kokki. En ole maistanut yhtä herkullisia kääryleitä muualla. Hän tekee itse kastikkeenkin, kehuu Sisko Junttila, 55.
Rakkaus ruokaan sinetöi ystävyyden, joka oli lähtenyt muodostumaan kahden työkaverin kesken. Junttila oli jo aiemmin kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka ahkera ja ystävällinen työntekijä Autio on.
Hiirosenkoti on Oulun suurin palvelutalo. Autio ja Junttila työskentelevät monipalvelutyöntekijöinä, joita Hiirosenkodissa kutsutaan moniosaajiksi. He vastaavat pääasiassa ruokahuollosta ja puhtaanapidosta. Osastoilla työskentely sisältää myös vanhusten kohtaamista.
– Minuun teki vaikutuksen se, millainen työmyyrä Bhooney on ja miten lempeästi hän kohtaa asukkaat. Hänessä on positiivisuutta, joka valaisee koko osaston, Junttila kuvailee.
Nykyään kaksikko viettää myös vapaa-aikaa yhdessä: hengailee kaupungilla tai ostoskeskuksessa, käy sushilla ja shoppailemassa.
Apua annetaan aina, kun sitä tarvitaan. Junttila esimerkiksi neuvoi Autiota sähkösopimuksen kilpailuttamisessa.
Osastotyö ei käy tylsäksi
Sekä Sisko Junttila että Bhooney Autio viihtyvät Hiirosenkodissa osastotyössä. Junttila oli aiemmin kaupungilla toimistohommissa ja Autio kotona kahden nuorimman lapsensa kanssa.
– Osastolla jokainen päivä on erilainen, aina sattuu ja tapahtuu. Täällä saa olla joka paikan höylä, ja se on mukavaa, Junttila kertoo.
– Työtoveruus auttaa työssä jaksamista.
Bhooney Autio
Siinä missä Junttila hakemalla hakeutui osastotyöhön, reilut 20 vuotta sitten Suomeen Thaimaasta muuttaneen Aution matka eteni verkkaisemmin. Hän kävi alun perin vierailemassa Hiirosenkodissa etsiessään äidilleen vanhainkotipaikkaa.
– Kun sitten muutaman vuoden päästä näin, että tänne haetaan sijaisia ja keikkatyöntekijöitä, päädyinkin tänne töihin, Autio kertoo naurahtaen.
Keikkatyö kodin ja lasten koulun lähellä sopi pienten lasten äidille. Junttila alkoi kuitenkin houkutella Autiota vakituiseen työpaikkaan, jotta tämän ei tarvitsisi hyppiä eri osastoilla.
Autio oli kouluttautunut kokiksi. Kun lapset olivat kasvaneet kouluikäisiksi, Autio haki ja sai vakituisen pestin. Tällä hetkellä kaksikko työskentelee viereisillä osastoilla, Junttila pitkäaikais- ja Autio kuntoutus- ja arviointiosastolla.
Sote-alan työ on raskasta ja tulevaisuus epävarmaa, mutta hyvä ilmapiiri ja työtoveruus auttavat jaksamaan.
Sisko Anttila toteaa, että resepti on sama kuin hyvän ruoan laittamisessa.
– Hyvän ruoan salaisuus on rakkaus ja rauhallisuus. Jos ruokaa tekee vihaisena ja nopeasti, siitä ei tule hyvää.
Sisko Bhooneysta: Olet avartanut maailmaani
Nämä kolme sanaa luonnehtivat sinua parhaiten: Luotettavuus, ystävällisyys, korkea työmoraali.
Yhdessä olemme vahvoja, koska: Me luotamme toisiimme.
Meitä yhdistää: Hullut jutut! Meillä on samanlainen huumorintaju ja ajatusmaailma.
Tästä olemme eri mieltä: Emme ole varsinaisesti koskaan eri mieltä, mutta olen joskus liian hyväuskoinen, ja sinun pitää herätellä minua todellisuuteen.
Arvostan sinussa erityisesti: Sitä kuinka olet avartanut maailmaani muille kulttuureille. Sinun kulttuurisi on niin rikas, enkä tiennyt siitä aiemmin mitään!
Yhteistyötämme voisi vielä parantaa: Että pääsisimme takaisin samalle osastolle. Mutta ei ehkä samoihin vuoroihin – se olisi jo liikaa!
Eniten sinussa on yllättänyt: Nöyryys. Viimeksi hämmästyin, kun pyysit anteeksi sairastumistasi, vaikka eihän sille mitään voi.
Haluaisin oppia sinulta: Ruoanlaittotaidon. Erityisesti haluaisin osata tehdä kevätkääryleitäsi, jotka vievät kielen mennessään.
Bhooney Siskosta: Olet auttanut minua vaikeuksissa
Nämä kolme sanaa luonnehtivat sinua parhaiten: Hyvä ystävä, opettaja ja kuuntelija.
Yhdessä olemme vahvoja, koska: Luottamus välillämme on vahva. Sinä olet osoittanut teoillasi, että olet luottamuksen arvoinen.
Meitä yhdistää: Ajatus, että työt pitää tehdä kunnolla eikä mennä siitä, missä aita on matalin.
Tästä olemme eri mieltä: Joskus et ymmärrä, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kaikkea kuulemaansa ei kannata uskoa. Ihmisillä voi olla taka-ajatuksia.
Arvostan sinussa erityisesti: Ystävyyttä. Olet auttanut minua paitsi käytännön asioissa, kuten sähkösopimuksen kilpailuttamisessa, myös vaikeissa tilanteissa henkilökohtaisessa elämässä.
Yhteistyötämme voisi vielä parantaa: Se, että olisi enemmän aikaa nähdä vapaa-ajalla. Sinulla on paljon luottamustehtäviä, jotka vievät aikaasi.
Eniten sinussa on yllättänyt: Sinnikkyytesi. En osannut pitkään aikaan sanoa sanaa ”vissy”, mutta et antanut periksi ennen kuin opin.
Haluaisin oppia sinulta: Kaiken! Olet niin suvereeni osaaja, että muiltakin osastoilta soitetaan aina sinulle, kun tulee vaikeita kysymyksiä.
Lue Työkaverini-sarjan aiemmat jutut:
Nimityypit Sami ja Kallas kertovat, mistä saavat ideat Espoon katujen nimiksi
Tamperelaiset lastenhoitajat Anita ja Terhi eivät ärsyynny toisiinsa koskaan
Koulunkäynninohjaajat Hanna ja Marika soittavat toisilleen joka ilta
Vastakohdat täydentävät toisiaan, tuumivat svengaavat sairaalahuoltajat Minna ja Mirja
Sähkärit Rölli ja Masa ovat rempseitä poikia mutta pohjimmiltaan herkkiä kuin hiirulaiset