Hus-yhtymä vähentää väkeään rankalla kädellä yt-neuvotteluiden jälkeen. JHL:n luottamusmiehet kertovat, että neuvottelut olivat työnantajan osalta pohjanoteeraus.
Hus-yhtymän yhteistoimintaneuvottelut johtavat 280 hengen irtisanomiseen, yhtymä kertoi torstaina 28. marraskuuta. Yhteensä Husista vähenee 778 henkilötyövuotta. Hus vastaa Helsingin ja Uudenmaan erikoissairaanhoidosta.
Osa työntekijöistä sai tietää jo perjantaina 29. marraskuuta, että irtisanominen osuu omalle kohdalle.
Jotkut työntekijät ovat saaneet tiedon irtisanomisesta puhelimitse. Yt-neuvotteluiden aikana kuitenkin sovittiin, että ketään ei irtisanota puhelinsoitolla, Husin JHL:läiset pääluottamusmiehet Jenni Sorvari ja Niina Koskela kertovat.
”Haluaisin jatkossakin tehdä töitä sairaalassa”
Irtisanomista edeltävät kuulemistilaisuudet jatkuvat heti maanantaina 2. joulukuuta. Työpaikkansa puolesta jännittää yhä Jenni Kämäräinen, 26.
Kämäräisen määräaikainen työsuhde jatkuu tammikuun 2025 loppuun. Hän saa kuulla työpaikkansa kohtalosta tiistaina 3. joulukuuta. Kutsu kuulemistilaisuuteen tuli puhelimitse, kesken työvuoron.
– Siinä konkretisoitui, että tämä koskee minua. Piti yrittää olla vahva, ja jaksaa työvuoro loppuun.
– Piti yrittää olla vahva ja jaksaa työvuoro loppuun.
Husin työntekijä Jenni Kämäräinen
Kämäräinen on työskennellyt Vantaalla Peijaksen sairaalassa vuodesta 2019 saakka. Hänen varsinainen tehtävänsä on vahtimestari-potilaskuljettaja.
Kämäräinen on kuitenkin ollut jo pidempään vapautettuna omasta tehtävästään. Hän oli opintovapaalla ja valmistui sairaanhoitajaksi kesällä 2024.
– Haluaisin jatkossakin tehdä töitä sairaalassa, se on tuntunut kotoisalta. Ilmapiiri on kaikissa työpisteissä ollut hyvä, ja työkaverit hirveän kivoja.
Hoitajien työkuorma lisääntyy, kun sihteerejä vähennetään
Kämäräinen on tehnyt sairaalan vuodeosastolla myös hoitajan töitä. Hän toivoo, että voisi jatkossa siirtyä pysyvästi sairaanhoitajan töihin.
Husissa on kuitenkin rekrytointikielto, joka jatkuu maaliskuulle 2025. Paikkoja voidaan täyttää vain poikkeusluvalla.
Hus päätti yt-neuvotteluiden seurauksena vähentää paljon työntekijöitä tukipalveluista. Näitä ovat esimerkiksi laitoshuolto- ja osastonsihteeripalvelut.
Kämäräinen tietää, mitä siitä seuraa hoitajille.
– Jos osastonsihteereitä lähtee, työt siirtyvät hoitajille. Työmäärä kasvaa entisestään, se on jo nyt tosi valtaisa.
”Pohjanoteeraus työnantajalta”
JHL:n pääluottamusmiehet Jenni Sorvari ja Niina Koskela istuivat yt-neuvotteluissa työnantajan kanssa yli 20 kertaa. Niina Koskelalle yt:t olivat jo kolmannet. Hänen mukaansa tämänkertainen kokemus oli pohjanoteeraus.
Laki velvoittaa työnantajaa selvittämään, onko irtisanottavia työntekijöitä mahdollista sijoittaa muihin tehtäviin.
– En ole kertaakaan ollut näin huonosti hoidetuissa neuvotteluissa. Nyt työnantaja irtisanoo ensin kaikki (280 henkeä) ja vasta sitten ryhtyy selvittämään, onko heille löydettävissä muuta työtä. Tässä pitäisi toimia juuri päinvastoin, Niina Koskela kertoo.
Sorvari ja Koskela sanovat, että työnantajan toiminta neuvotteluissa oli salamyhkäistä. Työntekijöille ei kerrottu mitään neuvotteluiden etenemisestä.
Luottamusmiesten mukaan Hus on yt-neuvottelujen päätyttyä yrittänyt estää heitä osallistumasta henkilökunnalle järjestettyihin tiedotustilaisuuksiin. Työnantaja on esimerkiksi lähettänyt tilaisuuteen kutsun Teams-linkillä, jota ei pysty jakamaan eteenpäin.
Neuvottelujen päätyttyä niin työntekijät kuin luottamusmiehet ovat olleet järkyttyneitä. Jenni Sorvari kertoo, että jäsenet ovat soittaneet hänelle itkien, kun työpaikka on lähtemässä alta.
”Kalliit ja vanhat pois vaan”
Irtisanominen on erityisen kova paikka vanhemmille työntekijöille, joilla olisi eläkeikään enää muutama vuosi. Työnsä menettää muun muassa työntekijä, joka on tullut Husiin vuonna 1988.
Suuri osa Sorvarin ja Koskelan tietoon tulleista irtisanomisista kohdistuu 50–60-vuotiaisiin. JHL:n luottamusmiesten tietoon on tullut vain pieni osa irtisanottavien nimistä, hieman yli 20 henkeä.
Työnantajan toiminta on silti saanut luottamusmiehet epäilemään, noudattaako Hus kaikkia työehtosopimuksen määräyksiä, jotka liittyvät irtisanomisjärjestykseen.
– En ole kertaakaan ollut näin huonosti hoidetuissa neuvotteluissa.
Pääluottamusmies Niina Koskela
Husissa on käytössä Hyvinvointialan yleinen virka- ja työehtosopimus HYVTES. Sen mukaan palvelussuhteen kesto pitäisi ottaa huomioon, kun työnantaja päättää, ketkä menettävät työpaikkansa. Tilanne pitäisi selvittää jokaisen työntekijän kohdalta tapauskohtaisesti.
Niina Koskela epäilee, että työnantaja haluaa eroon kokeneista työntekijöistä, joille on ehtinyt kertyä erilaisia lisiä.
– Kalliit ja vanhat pois vaan. Työnantaja ei arvosta kokemusta.
Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahl sanoi torstaina 28. marraskuuta julkaistussa tiedotteessa, että yt-neuvotteluissa tehdyt päätökset ovat erittäin raskaita, mutta taloudellisen tilanteen vuoksi välttämättömiä.
Motiivi pyysi Husilta haastattelua yt-neuvotteluiden lopputuloksesta ja epäillystä irtisanomisjärjestyksen rikkomisesta. Hus ei vastannut haastattelupyyntöön.
”Yhtä pintaliipaisua”
Yt-neuvotteluiden jälkeen Hus pyrkii yhdistämään tehtäviä. Esimerkiksi potilaskuljettajan ja vahtimestarin tehtäviä yhdistetään monipalvelutyöntekijän tehtävänkuvaan.
JHL:n luottamusmiesten mukaan monipalvelutyöntekijän tehtäviin on ollut vaikea löytää hakijoita. Monipalvelutyöntekijän päivä voi olla melkoista sekamelskaa, Niina Koskela kuvaa.
– Se on yhtä pintaliipaisua. Työntekijä voi olla aamupäivän potilaskuljettajana, ja mennä sitten laitoshuoltoon. Kuka ottaa vastuun esimerkiksi siitä, että oma osasto siivotaan viimeisen päälle?
Koskela ja Sorvari ovat yhtä mieltä siitä, että tukipalveluiden karsiminen lisää kiirettä ja työtehtäviä hoitajilla. Esimerkiksi potilaan kuljettaminen oikeaan paikkaan voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei aina ole, Koskela kertoo.
– Kuulin tapauksesta, jossa hoitaja oli lähtenyt viemään potilasta oikeaan paikkaan, koska potilaskuljettajaa ei ollut paikalla. Lopulta potilas oli itse joutunut kertomaan hoitajalle, mihin hänet pitää viedä.