Ammattiliitto JHL:n alueelliset nuorisojaostot tarjoavat rentoa yhdessäoloa, edunvalvontatietoutta ja mahdollisuuden vaikuttaa. Nuorten työelämäkysymyksissä toistuvat usein samat asiat.
Seitsemän JHL-nuorta kokoontui vuoden 2024 toukokuussa Oulun aluetoimistolle ja perusti nuorisojaoston. Oulun nuorisojaosto aikoo järjestää omia tapahtumia pari kertaa vuodessa. Lisäksi oululaisnuoria nähtäneen muissa tapahtumissa, kuten Pridessä. Jaosto haluaa pitää osallistumisen kynnyksen matalana.
– Tavoitteemme on sitouttaa nuoria toimintaan niin, että opiskelijajäsenet jatkaisivat jäsenyyttä valmistumisen jälkeen. Ja jos joukossa on uusia järjestöaktiiveja, niin aina parempi, sanoo oululainen Laura Körkkö.
Körkkö valittiin Oulun nuorisojaoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Hän toteaa, että nuorilla on suuri tarve perustason tiedolle.
– Jos joukossa on uusia järjestöaktiiveja, niin aina parempi.
Oulun nuorisojaoston puheenjohtaja Laura Körkkö
– Monelle nuorelle on ammattiliiton edunvalvontatyö tuttua, mutta esimerkiksi yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja koulutusmahdollisuuksista harva tietää.
Lue lisää: Juuso Huovisen kokemukset työelämässä tekivät hänestä nuorisoaktiivin
Puheenaiheina lomarahat, alipalkkaus ja työsopimus
Nuorille ja opiskelijoille suunnatun toiminnan tavoitteena on myös kannustaa liittymään ammattiliittoon. Vanhemmille ikäpolville liiton jäsenyys saattoi tulla verenperintönä, mutta nykynuorelle se ei ole itsestäänselvyys.
– Olemme viestineet nuorille esimerkiksi siitä, että jäseneksi kannattaa liittyä ennen kuin työpaikalla sattuu jotain. Silloin ammattiliitosta saa parhaimman turvan, kertoo valtakunnallisesta nuorisotoiminnasta vastaava järjestöasiantuntija Maria Helin.
– Jäseneksi kannattaa liittyä ennen kuin työpaikalla sattuu jotain.
järjestöasiantuntija Maria Helin
Nuorten työelämäkysymyksissä toistuvat usein samat asiat.
– Nollatuntisopimukset, määräaikaisten työsuhteiden ketjutukset ja alipalkkaus. Lomarahojen ja lisien maksaminen ja ylipäätään työsopimusten sisältö askarruttavat monia, Helin listaa.
Kiinnostaisiko lautapeli-ilta vai hyvinvointitapahtuma?
Nuorisojaoston jäsenet suunnittelevat toimintansa itse. JHL:n aluetoimiston nuorisovastaava osallistuu käytännön järjestelyihin. Ouluun on suunnitteilla lautapeli-iltoja ja muuta vapaamuotoista yhdessäoloa, jota ryyditetään tiedolla ammattiliiton toiminnasta.
Körkkö toteaa, että nuorille asiat on hyvä paketoida eri tavalla kuin vaikkapa vanhemmille sukupolville. Nuoria ei välttämättä kiinnosta kutsu tulla kuulemaan edunvalvonnasta, vaan heihin vetoaa esimerkiksi uuden oppiminen jonkin muun ohjelman ohessa.
– Jaostomme voisi järjestää vaikka hyvinvointitapahtuman, jossa nuoret kirjoittavat kannanoton koulutuksen laadusta.
Bioanalyytikko-opintojaan viimeistelevälle Körkölle puheenjohtajaksi ryhtyminen on luontevaa, sillä hän istuu paraikaa valtakunnallisessa Nuorisofoorumissa. Siellä hän on päässyt näkemään, miten nuoret ovat toimineet muilla alueilla.
Körkkö toteaa, että varsinkin alkuvaiheessa jaosto kaipaa lisää tekijöitä laajalti Oulun alueelta.
– Paikallistoiminnan kannalta on haastavaa, kun etäisyys Oulusta Kuhmoon on yli 250 kilometriä ja julkista liikennettä on vähän.
Helpoiten nuorisojaostoon pääsee mukaan ottamalla yhteyttä omaan aluetoimistoonsa. Ainoat kelpoisuusvaatimukset ovat JHL:n jäsenyys ja alle 35 vuoden ikä.
– Kaikki toiminnasta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita. Me kyllä opastamme alkuun, Körkkö kannustaa.
Lue lisää: Lähihoitaja ja metrokuski paljastavat, mitä muuta kuin palkkaa nuoret haluavat työstä