2.2.2018

#Äänityöttömälle: Jo riittää kyykytys

Työttömiä rankaisevaa aktiivimallia vastustava poliittinen mielenosoitus kokosi tuhatmäärin ihmisiä Helsingin Senaatintorille tänään perjantaina 2. helmikuuta. Viesti oli selvä: Jo riittää työttömien kyykyttäminen.

Jos Juha Sipilän (kesk) hallitus työttömyysturvan uudistusta laatiessaan luuli, että aktiivimalli otetaan vastaan napinoitta, ei luulo todellakaan ollut tiedon väärti. Valtioneuvoston linnan eteen kerääntyi kuin hallituksen kiusaksi äänekäs mielenosoittajien joukko, joita oli poliisin arvion mukaan noin 7 000-8 000.

Aktiivimalli 1 ja 2, joutaa roskiin, luki sadoissa kylteissä.

– Hyvä, laittakaa sille Sipilälle ja hallitukselle jauhot suuhun, kannustettin jo Hakaniemen torin kulmalla, kun joukko ay-aktiiveja marssi siistissä parijonossa kohti Senaatintoria.

Niin kasaria että…

Aino Halonen

Aino Halonen oli mukana Senaatintorin mielenosoituksessa.

Mikä toi sinut mielenosoitukseen, Aino Halonen?

– Aktiivimalli on niin kasaria! Ihan kuin työttömistä pitäisi tehdä jokin matalapalkkareservi, joka on nopeasti liikuteltavissa. Malliin kuuluva työttömien kyykyttäminen ja juoksuttaminen on vastoin kaikkea sitä mitä nykyaikainen hyvinvointivaltio edustaa.

Koskeeko työttömyys myös sinua?

– Ei nyt, mutta minulla on kokemusta niin työttömyydestä kuin palkkatyöstä ja itsensä työllistämisestä.

Mikä aktiivimallissa erityisesti hiertää?

– Malli on kohtuuton suhteessa yksittäisten ihmisten erilaisiin elämäntilanteisiin. Mistä esimerkiksi työtön yksinhuoltaja, joka on hoitanut yhtä tai kahta lasta kotona, taikoo hoitopaikan voidakseen ottaa vastaan 18 tunnin pätkätyön?

Tuottajana työskentelevä Halonen sanoi tulleensa mielenosoitukseen solidaarisuudesta.

– Mallin vastustajat ovat tavallisia kansalaisia, ja meitä on paljon!

Työttömistä jauhelihaa?

Terhi Männistö

Työtön Terhi Männistö on lähettänyt alkuvuoden aikaan 12 työhakemusta.

Turusta mielenosoitukseen matkannut Terhi Männistö tuntee aktiivimallin kiritykset omassa kukkarossaan. Päiväkodissa lastenhoitajana työskennellyt Männistö on ollut työttömänä tammikuusta 2015 lähtien.

– Olen lähettänyt pelkästään tämän alkuvuoden aikana 12 työpaikkahakemusta. Eikö siinä ole riittävästi aktiivisuutta? Nyt pelkään, että jos edes lyhyitä työpätkiä ei löydy, toimeentulo heikkenee.

Männistön mielestä aktiivimalli lisää köyhien ja rikkaiden kuilua, eikä tuo yhtään työpaikkaa.

Myöskään Oulusta mielenosoitukseen tullut paperimies Otto Hiltunen ei säästellyt sanojaan:

– Aktiivimalli on osoitus siitä, että Sipilän hallitus haluaa tehdä työttömistä jauhelihaa, Lindströmin pihvin!

Vartiaiselle buuattiin

Mielenilmaus alkoi SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan lyhyellä puheella. Siinä Eloranta kritisoi jyrkin sanoin aktiivimallia ja hallituksen toimia.

– Kun sovimme kikystä, meille luvattiin, ettei työttömien etuuksia leikata. Hallitus petti tämän lupauksen.

Yleisradion Taloustutkimuksella tammikuussa 2018 teettämän mielipidekyselyn mukaan 56 prosenttia kansalaisista vastustaa aktiivimallin käyttöönottoa.

keskisormi

Aktiivimallin puolustajalle Juhana Vartiaiselle buuattiin ja näytettiin keskisormea.

Seuraavaksi esiintymiskorokkeelle nousi tapahtuman ensimmäinen kaksintaistelupari, Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson ja Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen. Anderssonin mielestä aktiivimalli on osoitus nykyhallituksen ihmiskuvasta.

– Teidän mielestä työttömyys johtuu ihmisten laiskuudesta ja haluttomuudesta tehdä työtä. Malli paljastaa suomalaisen työvoimapolitiikan pitkäaikaisen ongelman: lisätään keppiä ja byrokratiaa, unohdetaan palvelut ja kannustimet.

Juhana Vartiaisen puheenvuoro oli hukkua vihaisen toriyleisön buuauskonserttiin.

– Suomalaisen työvoimapolitiikan ongelma on se, että tähän maahan on järjestöjen toimesta rakennettu passivoiva työttömyysturva. Sipilän hallitus on ottanut uuden suunnan. Työvoimapolitiikka viedään pohjoismaiseen suuntaan ja työllisyyspalveluihin tullaan lähivuosina lisäämään resursseja.

Tällä hetkellä työttöminä olevia Vartiaisen lupaukset eivät lämmitä, sillä vuoden alussa voimaan tulleen aktiivimallin sanktiot iskevät ensimmäisen kerran jo huhtikuun alussa. Silloin tarkistetaan, onko työtön osoittanut riittävästi aktiivisuutta.