31.1.2018

Alf Nyroos on kadonneen jäljillä

Neljä–viisi vuotta huomasin, että koirani, shetlanninlammaskoira Shine, oli kiinnostunut jäljestämisestä.

Lähdin mukaan jäljestyskursseille sekä Länsirannikon pelastuskoirayhdistyksen toimintaan. Vähitellen olemme suorittaneet kokeita, jotta Shine voisi toimia virallisesti jäljestys- ja etsintäkoirana.

Jäljestys ja kadonneiden ihmisten etsintä on haastava laji, jossa tehdään yhteistyötä koiran kanssa. Siinä pitää tuntea tarkkaan, miten oma koira toimii maastossa. Samalla pitää osata tulkita koiran käytöstä ja sitä, mitä se haluaa kertoa käytöksellään. Koirat ovat yksilöitä ja eri koirien antamat merkit ovat erilaisia. Minun koirani ilmaisee löytäneensä esineen pysähtymällä ja katsomalla sitä. Joku toinen koira saattaisi mennä makuulle esineen viereen.

Pyrimme harjoittelemaan säännöllisesti noin kerran viikossa. Teemme sekä maasto- että kiinteistöharjoituksia, ja olemme olleet myös raunioradoilla.

Parasta etsintäkoiraharrastuksessa on se, kun voi huomata koiran osaavan paljon enemmän kuin itse luulisi. Haastavinta on ollut koiran hallittavuus. Oma koirani on niin innostunut, ettei se tahdo malttaa istua käskettäessä, vaan haluaisi jatkaa työntekoa. Aiemmin mietin, voinko luottaa koiraani. Sittemmin olen saanut todeta itselleni usein: Luota koiraasi, se tietää kyllä, mitä tekee.

Olen perheestäni ainoa, joka harrastaa koiran kanssa jäljestämistä, mutta koko perhe tukee osallistumalla ryhmäharjoituksiin toimimalla esimerkiksi tarpeellisina maalimiehinä.

 

Maalahtelainen paloesimies Alf Nyroos harrastaa pelastuskoiratoimintaa shetlanninlammaskoira Shinen kanssa.

Minun motiivini

Miten sinusta tuli palomies?

Pääsin armeijasta vuonna 89, ja huomasin Maalahdessa avoinna olevan palomiehen työpaikan. Tällä polulla olen ollut 28 vuotta. Vuodesta 2006 lähtien olen toiminut esimiehenä.

Teet vaativaa työtä, mikä on motivoinut 28 vuotta sinua?

Vaihteleva työ ja toisistaan poikkeavat päivät ovat työn hyvä puoli. Suunnitelmat voivat aina mennä uusiksi. Mukavaa on myös asioita tekeminen yhdessä.

Missä koet olevasi hyvä?

Pystyn tekemään päätöksiä hyvinkin nopeasti. Toisaalta jos vaihtoehto osoittautuu huonoksi, osaan myös löytää uusia vaihtoehtoja nopeasti.