19.10.2018

Allianssi palkitsi JHL:läisen nuorisotyöntekijän: Työkokemusta kadulta, vankilasta ja vastaanottokeskuksesta

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi on palkinnut JHL:läisen nuorisotyöntekijän Hanna-Kaisa Lähteen Nuori toimija -tunnustuksella. Palkitsemisen perusteena on Lähteen toiminta nuorten osallisuuden edistäjänä.

Nuorisotyön nimikkoviikkoa vietetään lokakuun puolivälissä. Sen kunniaksi nuorisoalan kattojärjestö Allianssi jakoi neljä tunnustuspalkintoa henkilöille ja yhteisöille, jotka ovat poikkeuksellisen ansiokkaasti edistäneet nuorten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta sekä tehneet tuloksellista työtä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Tunnustuksen saivat Lähteen lisäksi Vantaan kaupungin Nuorisotyö raiteille -hanke, Suomen Partiolaisten 100 uutta tapaa -hanke ja Trasekin ja Seta ry:n Sukupuolitemppurata.

Kadulla ja vankilassa

Hanna-Kaisa Lähde

Hanna-Kaisa Lähde on pitkän linjan nuorisotyöntekijä. Hän asuu Kotkassa ja toimii nuorisotyöntekijänä Haminassa.

Kotkassa asuva ja naapurikaupungissa Haminassa toimiva Hanna-Kaisa Lähde on pitkän linjan nuorisotyöntekijä. Hän on koulutukseltaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja ja kulttuurituottaja (AMK).

– Työkokemusta on kertynyt muun muassa Helsingin, Jyväskylän, Joensuun ja Imatran kaupungeista sekä Parikkalan, Kirkkonummen ja Ruokolahden kunnista ja monista järjestöistä. Helsingissä toimin katutyössä ja väliin olen hypännyt myös vankilassa ja vastaanottokeskuksessa, hän kertoo.

Lähteen työura on monipuolinen ja ansioluettelo vakuuttava: esimerkiksi Helsingissä hän toimi etsivän nuorisotyön Katuluotsin esimiehenä, Parikkalassa alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikön vastaavana ohjaajana ja Konnunsuon vankilassa nuorempana vartijana ja sittemmin myös ohjaajana.

– Varsinkin Itä-Suomea olen ravannut ristiin rastiin, myönnetään. Haminan kaupungin nuorisotoimessa olen ollut vasta vuoden. Toimeni on määräaikainen, mutta ensi vuoden budjettiesityksessä esitetään sen vakinaistamista, hän kertoo.

Nuoret monessa mukana

Allianssin palkitsemisperusteissa kiitellään Hanna-Kaisa Lähteen ansioita erityisesti nuorten osallisuuden edistäjänä. Hän onkin ollut perustamassa ja linjaamassa nuorisovaltuustojen toimintaa monella paikkakunnalla.

– Haminassa nuorisovaltuusto on toiminut jo kymmenen vuotta ja tehnyt isoja ja upeita juttuja. Oma roolini on ollut päivittää nuorisovaltuuston toimintasääntö ja viilata valtuuston toiminta vastaamaan uutta kuntalakia, ja se on tietysti tehty yhdessä nuorten kanssa.

Lähde kiittelee Haminan päättäjiä ja virkamiehiä siitä, miten ennakkoluulottomasti nuoret on otettu mukaan virkamiesvetoisiin valmistelutyöryhmiin ja kunnalliseen valiokuntatyöhön.

– Nuorten ääni kuuluu monella hallinnonalalla, esimerkiksi uuden koulun suunnittelutyöryhmässä ja Hiilineutraali Hamina -hankkeessa.

Muutenkin Haminan nuorisovaltuusto ja nuorisopalvelut harjoittavat poikkihallinnollista yhteistyötä ja verkostoituvat hanakasti järjestöjen ja yhteisöjen kanssa.

– Nuorisopalvelut pitää yhdessä seurakunnan kanssa kiipeily- ja pelikerhoa ja yökahvilatoiminnassa on mukana useita järjestöjä ja kaupungin toimijoita. Nuorisovaltuusto tuotti ensimmäisenä Suomessa täyspitkän #nuoruusympyröillä-näyttelyn Haminan kaupunginmuseolle, ja se sai suuren suosion, yli 10 000 kävijää!