9.9.2020

Cia Holmberg vaihtoi tallin kenneliin: Koirajalostus vaatii osaamista ja tarkkuutta

Cia Holmberg tuntee koiriensa perimän yksityiskohtia myöten ja valitsee tarkasti, kenelle pentujaan myy.
– Luotan vaistooni ja kysyn aina pennunostajilta, ovatko he miettineet asiaa huolella: onko heillä tilaa, aikaa ja kiinnostusta koiralle vielä kymmenen vuoden kuluttua?  

Vartuin maalla ja sain ensimmäisen hevoseni seitsemänvuotiaana. Monen vuoden aikana vietin lähes kaiken vapaa-ajan tallilla. Ensimmäiset koirani hankin lopetettuani esteratsastuksen 25-vuotiaana. Olen tarmokas ihminen ja suuri eläinten ystävä, joten koiraharrastus tuntui luonnolliselta jatkumolta.

Olen kasvattunut bordercollieita vuodesta 2007. Ne ovat aktiivisia ja älykkäitä koiria, joita voi käyttää monessa yhteydessä. Kasvattini osallistuvat näyttelyihin ja kilpailevat esimerkiksi tottelevaisuudessa, agilityssä ja koiratanssissa. Jotkin niistä toimivat myös terapia- ja rauniokoirina.

Koirat tuovat minulle paljon iloa arkeen. Käyn joka aamu metsälenkillä ja vien koirat uudestaan ulos iltapäivällä tullessani töistä. Ulkoilu vie tehokkaasti ajatukset pois töistä.

Koiraharrastus kannattelee

Olen aktiivinen Paraisten koiraharrastajien yhdistyksessä, joka järjestää muun muassa näyttelymatkoja Suomessa ja ulkomailla. Olemme esimerkiksi vuokranneet penkittömän bussin ja ajaneet sillä Tallinnaan ja Riikaan. Olemme kuin yhtä suurta perhettä ja meillä on todella hauskaa yhdessä. Kun puolisoni kuoli 2016, koiraharrastus piti minut pinnalla ja auttoi saamaan elämäni takaisin raiteille.  

Kun puolisoni kuoli 2016, koiraharrastus piti minut pinnalla.

Korkealuokkaisten rotukoirien kasvatus on oma tieteenlajinsa. Tunnen jalostuskoirien perimän perin juurin. Vältän parittamasta kahta koiraa, joilla on sama taipumus esimerkiksi perinnölliseen silmäsairauteen. Kaikki Demzina’s -kennelissäni syntyneet pennut luonnetestataan, ja niille tehdään kattava terveystarkastus Suomen Kennelliittoon rekisteröitymisen yhteydessä. 

Kysyntä ylittää tarjonnan

Koirani ovat pärjänneet hyvin näyttelyissä ja tällä hetkellä 20 kotia jonottaa minulta pentua. Kasvatan yhden tai kaksi pentuetta vuodessa ja olen tarkka siitä, kenelle myyn pentuja. Luotan vaistooni ja kysyn aina pennunostajilta, ovatko he miettineet asiaa huolella: onko heillä tilaa, aikaa ja kiinnostusta koiralle vielä kymmenen vuoden kuluttua?  

Lemmikeillä on myönteinen vaikutus lapsiin, mutta päävastuu niiden hoidosta tulee olla aikuisella. Koira kannattaa hankkia luotettavalta kasvattajalta, joka on Kennelklubin hyväksymä. Tällöin tietää, kenen puoleen kääntyä, jos lemmikin tai sen hoidon kanssa tulee pulmia. Olen edelleen yhteydessä kaikkiin perheisiin, jotka ovat ostaneet minulta koiran. Autamme ja tuemme toisiamme joka tilanteessa.

Cia Holmberg pitää edelleen yhteyttä perheisiin, jotka ovat ostaneet häneltä koiran.

Kerro työstäsi!

Tapaan päivätyössäni asiakkaita, joilla on suuria psykososiaalisia haasteita. Kartoitamme hoitotarvetta ja järjestämme erilaisia aktiviteetteja. Työ on vaativaa, mutta myös palkitsevaa, jos pääsee todistamaan suuria edistysaskelia.

Mitä työtä teit aiemmin?

Toimin kampaajana 26 vuotta kunnes esimieheni jäi eläkkeelle. En halunnut yrittäjäksi, vaan vaihdoin alaa. Kårkullan toiminta oli minulle entuudestaan tuttua, sillä minulla oli muun muassa tapana leikata asiakkaiden hiuksia. Päätös vaihtaa alaa oli helppo, enkä ole katunut sitä.

Näetkö yhtäläisyyksiä työsi ja harrastuksesi välillä?

Kyllä! Sekä koiria kouluttaessa että työssä, jossa on haastavia ja väkivaltaisesti käyttäytyviä asiakkaita, tarvitaan selkeitä rakenteita. Onnistuminen vaatii päättäväisyyttä, mutta myös empatiaa ja ymmärrystä.