28.8.2024

Hassan Hilowle pitää huolta, että luokkahuoneessa kulkee happi

Huoltoteknikko Hassan Hilowle seisoo Puistolan koulun pihalla.

Kiinteistönhuoltaja Hassan Hilowle huolehtii vedestä, lämmöstä ja ilmastoinnista kymmenessä kohteessa Helsingin Puistolassa. Päivystysvuorossa hän saattaa huristella satoja kilometrejä ympäri Koillis-Helsinkiä. 

Tietokoneen ruutu täyttyy värikkäistä viivoista ja symboleista, joita Hassan Hilowle, 54, klikkaillee tottuneen kepeästi. Tämä on tärkeä osa kiinteistön teknisen huoltajan työpäivää. Ohjelmisto kertoo oitis, onko ilmastoinnissa tai lämmönjakelussa jotain vikaa, joka vaatii heti korjaamista.  

Näin alkaa Hilowlen työpäivä Nurkkatiellä, Koillis-Helsingin Puistolassa. Saman katon alla toimivat ala-aste, lasten leikkipuisto ja paikallinen sivukirjasto.

JHL:läisen kiinteistöalan ammattilaisen työmaa ulottuu joka puolelle rakennusta. Hän kiertää tarkistamassa, että ilmanvaihtokoneet on säädetty oikein, ja lämpökeskuksessa kaikki pelittää. Jos ei pelittäisi, koululaisilla olisi luokkahuoneissa tukalaa.

Kiinteistöhuoltaja Hassan Hilowle istuu hymyillen työhuoneessaan.
Hassan Hilowlen työpäivä alkaa Nurkkatiellä sijaitsevalta työhuoneelta.

Palmia nappasi töihin heti harjoittelun jälkeen 

Työpäivä alkaa yleensä reippailulla rakennuskompleksin ympäri. Kierroksella Hilowle tarkistaa, onko rakennukselle tehty ilkivaltaa tai vaatiiko jokin pikaista korjaamista tai säätöä.

Nurkkatien rakennus on Hilowlelle läpeensä tuttu, sillä hän on ollut Puistolan alueella töissä jo seitsemän vuotta. Hilowlen työnantaja on palveluyhtiö Palmia Oy. Palmiassa työvuosia on takana 15. 

Hilowle on alun perin kotoisin Somaliasta. Suomessa hän on asunut  vuodesta 2006. Ensin hän kokeili töitä postinlajittelijana, mutta se työ sai jäädä muutaman kuukauden jälkeen.  

– Päätin, että se ei ole mun juttu.

Hilowle kävi kiinteistökoulutuksen aikuiskoulutuskeskus Amiedussa. Hän kertoo, että opettaja kannusti häntä hankkimaan osaamisen tekniikka- ja sähköjärjestelmiin. Hän teki Palmiassa noin neljän kuukauden työharjoittelun.

– Sitten työnjohtaja kutsui minut luokseen, antoi työauton avaimet ja sanoi, ettet lähde minnekään, sä olet nyt töissä täällä. 

Katso selattavasta kuvasarjasta yksityiskohtia Hassan Hilowlen työpäivästä:

Hulppeat kilometrit päivystysvuoroissa 

Nurkkatien toimipisteen lisäksi Hassan Hilowlen vastuulle kuuluu kymmenkunta muuta kohdetta Puistolan alueella. Hurjan kuuloinen työmaa ei häntä hetkauta. Hilowle mainitsee kuin ohimennen, että tuurausten aikana hänen vastuulleen saattaa kolahtaa vielä toiset kymmenen kohdetta. 

Lue lisää: Seniorikodin huoltomies paljastaa, kuinka hymy pysyy huulilla vaikeanakin päivänä

Hänen vastuullaan on ennen kaikkea ilmanvaihto- ja lämpöjärjestelmien säätäminen ja tarkkailu. Jos esimerkiksi vesiputki hajoaa tai vastaan tulee jokin muu suuri huoltotyö, hän kutsuu paikalle muut ammattilaiset. 

– Päätin, että postin lajitteleminen ei ole mun juttu.

Päivystysvuorojen aikana työmaahan kuuluu myös tavallisia asuinkerrostaloja. Päivystyksessä hän esimerkiksi avaa asukkaille ovia, vaihtaa sulakkeita ja selvittelee lämmitysongelmia. Pitkän päivän aikana auton mittariin saattaa kertyä satoja ajokilometriä, kun Hilowle suhaa pitkin Koillis-Helsingin katuja. 

Kiinteistönhuoltaja Hassan Hilowle tarkastaa sähkölaitetta.
Hassan Hilowle tarkastaa sähkölaitteita Puistolan Nurkkatiellä.

Parasta itsenäisyys, vaikeinta jäinen talvi 

Hassan Hilowle viihtyy kiinteistöalan työssä. Tavallisesti hän ei ole tekemissä koululaisten tai päiväkotilasten kanssa, mutta rakennuksen muu henkilökunta on tullut vuosien mittaan tutuksi.

– Jos Palmia yrittää vaihtaa mun työaluetta, työntekijät valittaa heti kovasti. Ei ne halua, että lähden, enkä minäkään halua.

Lue lisää: Koulu teki kolme helppoa ilmastotekoa, jotka sinunkin työpaikkasi voi toteuttaa

Parasta työn arjessa on itsenäisyys. Hilowle päättää, milloin lähtee liikkeelle työpisteeltään ja mikä töistä on kiireellisin. Hankalinta on Suomen ilmasto. Talvella ulko-ovet jäätyvät kiinni, ja ihmiset liukastelevat pihalla tuodessaan lapsia kouluun ja päiväkotiin.

Työn vastapainoksi Hilowle pelaa jalkapalloa. Hän on harrastanut lajia koko ikänsä. Se on myös siirtynyt perintönä perheen neljälle lapselle. 

Aluksi haastavaa oli myös suomen kieli sekä uudet ilma- ja lämpöjärjestelmät.

– Nyt olen ammattimies. Mikään ei ole vaikeaa. 

Kiinteistönhuoltaja Hassan Hilowle katsoo hymyillen kameraan.
Kiinteistönhuoltaja Hassan Hilowle arvostaa työssään itsenäisyyttä.