28.2.2018

Helsingin yliopisto lakossa: Olemme ansainneet saman kuin muutkin!

Emme ole kuluerä, vaan yliopiston voimavara. Nämä huudot raikuivat Helsingin yliopiston lakkoilevien työntekijöiden mielenilmauksessa Porthanian edustalla, ihan Helsingin ydinkeskustassa, tänään keskiviikkona. Mielenilmaus kokosi yhteen kaikkiin pääsopijajärjestöihin kuuluvia aktiiveja ja jäseniä sekä runsaasti ohikulkijoita.

Ennenkuulumaton tilanne vaatii ennenkuulumattomia toimia. Näin voi tiivistää Porthanian eteen kokoontuneiden lakkoilijoiden tunnelmat, sillä ensimmäistä kertaa Helsingin yliopiston historiassa koko henkilökunta on professoreista lähtien päivän lakossa.

Lakolla vauhditetaan jumiutuneita työehtoneuvotteluja, joissa ratkaistaan runsaan 30 000 yliopistosektorilla työskentelevän palkankorotukset ja muut työsuhteen ehdot pariksi seuraavaksi vuodeksi.

Helsingin yliopiston lakkoon osallistunut Kaija Berg

Tutkimusteknikko Kaija Berg on elämänsä ensimmäistä kertaa lakossa. Työvuosia yliopistolla on takana 36.

Elämänsä ensimmäistä kertaa lakkoilee myös Helsingin yliopiston ammattiosasto JHL:n puheenjohtaja Kaija Berg.

– Takana on 36 työvuotta yliopistossa, ja tähän on tultu. Kun työnantajapuoli ei hyväksynyt sovittelijan eilistä kompromissiesitystä, ei jäänyt vaihtoehtoja, hän perustelee.

Bergiltä ei riitä ymmärrystä Sivistystyönantajien hylkäävälle päätökselle.

– Emme vaadi yhtään enempää kuin muut, ja sen olemme totta vie ansainneet.

Palkankorotusten lisäksi neuvotteluissa on hiertänyt työnantajapuolen vaatimus uudistaa yliopistojen palkkausjärjestelmä.

– En tiedä ihan tarkalleen, mihin työnantaja uudistuksella pyrkii, mutta pelkään, että se johtaa työnantajan mielivaltaan jakaa henkilökohtaiset palkanlisät täysin itse haluamallaan tavalla. Jos palkkausjärjestelmää aiotaan uudistaa, se on tehtävä maltilla, eikä hirveällä hopulla ja väkisin runnoen, Berg painottaa.

Työnantajan jyrkentyneestä asenteesta on hänen mukaansa jotain hyötyäkin: se tiivistää jäsenistön rivejä ja lisää henkilöstöjärjestöjen yhteistoimintaa.

Entä miten jatkuu tutkimusteknikko Kaija Bergin elämän ensimmäinen lakkopäivä?

– Käyn välillä kotona lämmittelemässä, mutta sitten iltapäivällä suuntaan Kolmen sepän patsaalle seuraavaan tilaisuuteen osoittamaan mieltä ja kannustamana muita!

Lakkoaalto leviää

Otto Seppänen mielenosoituskojulla

Kemian jatko-opiskelija Otto Seppäsellä (oik.) riitti ymmärrystä ja sympatiaa lakkoileville yliopiston työntekijöille.

Yliopiston työehtoriitaan saatiin tiistaina sovintoesitys, jolla Helsingin yliopiston tämänpäiväinen lakko olisi ollut estettävissä. Sivistystyönantajat kuitenkin hylkäsi valtakunnansovittelija Janne Metsämäen esityksen, koska se ei ”riittävästi huomioinut työnantajan tavoitteita ja tilannetta”.

Tuoreeltaan hylkäyspäätöksen jälkeen yliopistojen henkilökuntaa edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JHL ja Pardia antoivat jo kolmannen lakkovaroituksen. Kohdennettu työtaistelu toteutetaan lakkona 14.3. seitsemässä yliopistossa ja niiden alaisissa harjoittelukouluissa, mikäli neuvottelutulokseen ei päästä ennen sitä. Lakossa ovat Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin, Oulun ja Turun yliopistojen sekä Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Åbo Akademin henkilökunta, noin 12 000 kaikkiaan.

Jo runsas viikko sitten pääsopijajärjestöt jättivät lakkovaroituksen, joka koskee kuutta yliopistoa. Keskiviikkona 7. maaliskuuta lakkoon menee noin 8 500 Aalto-yliopiston, Hankenin, Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Taideyliopiston ja Vaasan yliopiston työntekijää.

Tukitoimia vireillä

Koko yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta lukien.

Yliopistojen palveluksessa on noin 30 000 henkilöä, joista runsas tuhat on JHL:n jäseniä.

JHL aikoo vauhdittaa yliopisto- ja muita sovittelussa olevia neuvotteluja tukitoimilla ensi viikolla. Päätös tukitoimien laajuudesta ja kohdentamisesta tehdään tämän viikon perjantaina.

Voit seurata euraa yliopistojen neuvottelu- ja soviettelutilannetta täältä.