26.10.2021

Henkilökohtainen avustaja Kati Taina on oivaltanut: Suurimmat rajoitteet ovat omassa päässä

Nikke Heikkilä ja Kati Taina valmistautuvat radio-ohjelman nauhoitukseen

CP-vammainen Nikke Heikkilä tarvitsee apua lähes kellon ympäri, mutta sähläriä hän ei palkkaisi. Heikkilän avustajana Kati Taina on saanut venyä fysioterapeutista radiotoimittajaksi.

Henkilökohtainen avustaja Kati Taina, 46, kiinnittää etähallintalaitteen ja sen näytön Niklas Heikkilän, 33, pyörätuolin käsinojaan. Sen jälkeen Taina sovittaa keltaisen poskihiiren pyörätuolin niskatukeen.

– Onko valmista, Nikke? hän kysyy miksauslaitteen äärestä.

Heikkilä nyökkää ja läppäisee poskihiirtä, jolloin radio-ohjelman äänitys käynnistyy.

Kati Taina auttaa kuulokkeet Nikke Heikkälälle.
Kati Taina asettaa kuulokkeet Nikke Heikkilän korville ennen radiolähetyksen nauhoitusta.

Näin alkaa Kivi Median viikoittaisen Nikke show’n nauhoitus. Heikkilä valitsee haastatteluun julkisuudesta tuttuja tai muuten kiinnostavia henkilöitä ja miettii aiheet ja kysymykset. Lisäksi ohjelmaformaattiin kuuluu, että haastateltava valitsee ohjelmaan muutaman musiikkikappaleen.

Haastattelupyynnöt ja -kysymykset naputtelee yleensä henkilökohtainen avustaja, mutta Heikkilä sanelee tekstit ja lähettää ne sähköpostilla haastateltaville. Radio-ohjelmassa kumpikin on äänessä, ja Heikkilän toinen avustaja Tapio Pyrhönen editoi nauhat.

– Aloitin Niken avustajana kaksi vuotta sitten. Aika monta uutta asiaa olen päässyt opettelemaan, muun muassa haastattelemista ja radio-ohjelman tekemistä, Taina kertoo.

Nikke Heikkilä ja Kati Taina haastattelivat tämän jutun toimittajaa Ulla Puustista. Voit kuunnella musiikilla höystetyn haastattelun tästä.

Toimittaja Ulla Puustinen Nikke Heikkilän haastateltavana
Motiivin toimittaja Ulla Puustinen Nikke Heikkilän haastateltavana.

Avustajan apu välttämätön

Heikkilän syntymään liittyi useita komplikaatioita, muun muassa hapenpuute ja verenmyrkytys. Ne aiheuttivat CP-vamman, neliraajahalvauksen sekä näkö- ja puhevamman. Sen takia hän ei selviydy yksin, vaan tarvitsee avustajan lähes kellon ympäri.

Heikkilä asuu Ravimäki-yhdistyksen ylläpitämässä vaikeavammaisten palvelutalossa Haminassa. Talon JHL:läinen henkilökunta auttaa aamutoimissa, joten henkilökohtaisen avustajan työpäivä alkaa vasta puolilta päivin.

Kati Taina avustaa Nikke Heikkilää ruokailussa
Kati Taina avustaaa Nikke Heikkilää ruokailussa. On torstai ja hernerokkapäivä.

– Avustan Nikkeä lounas- ja päivällisruokailussa ja iltapalassa. Lisäksi olen apuna ulkoilussa ja ylipäätään liikkumisessa ja Niken harrastuksissa, kertoo Taina.

Ruoka tulee yleensä talon keittiöstä. Mikäli ruokalistalla ei satu olemaan Heikkilän lempiruokia, Taina pyöräyttää asunnon keittiössä jauhelihapihvit tai kaksikko saattaa poiketa yhdessä lähigrillille.

Heikkilä on meneväinen nuori mies, ja varsinkin ennen koronaa Taina vei häntä invataksilla kauppakeskukseen sekä konsertteihin ja muihin tapahtumiin.

Työpäivä päättyy tavallisesti kello 20, jolloin avustaja auttaa yhdessä talon oman hoitajan kanssa Heikkilän vuoteeseen.

Nikke Heikkilä siirtyy vuoteesta pyörätuoliin henkilönostimen avulla
Kati Taina avustaa Nikke Heikkilän vuoteesta pyörätuoliin henkilönostimella.

Siirrot vuoteeseen ja pyörätuoliin tapahtuvat henkilönostimella. Aiemmin Taina ei ollut edes nähnyt nostinta saati käyttänyt sellaista, mutta nykyään sekin sujuu.

– Opin, ettei Nikke mene rikki, vaikka raajoja hiukan taivuttelisikin.Henkilökohtainen avustaja Kati Taina

Myös fysioterapeutiksi Taina on saanut venyä. Koska Heikkilän fysioterapeutti ei saanut pahimpaan korona-aikaan käydä palvelutalossa, hän näytti Tainalle etäyhteydellä, mistä kohtaa kättä ja jalkaa pitää ottaa kiinni.

– Opin, ettei Nikke mene rikki, vaikka raajoja hiukan taivuttelisikin.

Tauon jälkeen työhön

Kati Taina on ensimmäiseltä ammatiltaan parturi-kampaaja, mutta hän ehti työskennellä alalla vain lyhyen aikaa ennen kuin jäi kotiin hoitamaan lapsia. Heitä syntyi peräti yhdeksän.

– Oli itsestään selvää, että haluan hoitaa lapset itse. Kotiäitinä kului yli kaksikymmentä vuotta.

Puolitoista vuotta sitten Taina osti Miehikkälästä vanhan kyläkoulun ja asuu nyt siinä viiden alaikäisen lapsensa kanssa. Samoihin aikoihin hän alkoi miettiä paluuta työelämään.

– Pitkän kotiäitinä olon jälkeen mietin, onko minusta palkkatyöhön ja jos on, niin mihin.Kati Taina

– Kroonisen ihotaudin takia kampaamotyö oli pois suljettu. Mietin, onko minusta palkkatyöhön ja jos on, niin mihin.

Taina näki Kaakkois-Suomen henkilökohtaisen avun keskuksen Henkan mainoksen, jossa etsittiin avustajia. Kesällä 2019 hän otti yhteyttä keskukseen ja meni haastatteluun.

Alun perin Tainan oli tarkoitus tehdä sijaisuuksia, mutta pian hänellä oli kaksi vakituista avustajan paikkaa, toinen Kotkassa ja toinen Haminassa.

Nykyään Taina työskentelee Heikkilän vakituisena avustajana kolmena päivänä viikossa. Lisäksi hän harjoittaa pienimuotoista yritystoimintaa omassa verkkokaupassa ja kyläkoulun yhteydessä sijaitsevassa Rantalan aittapuodissa.

Sähläri ei kelpaa

Heikkilän puheen tulkitseminen on tärkeä osa avustajan työtä. Aluksi Tainaa jännitti, sillä tämän puheesta on vaikea erottaa yksittäisiä sanoja. Pian korva kuitenkin harjaantui erottamaan äänteet, ja nykyään hän ymmärtää useimmiten kertakuulemalta.

– Väärinkäsityksiä sattuu, mutta niille voidaan nauraa yhdessä.

Grid 3 kommunikaatio-ohjelma
Grid 3 kommunikaatio-ohjelma auttaa Nikke Heikkilää radio-ohjelman teossa sekä yhteydenpidossa ystäviin ja muuhun maailmaan.

Taina on palkattu Heikkilän avustajaksi työnantajamallilla. Työnantajana toimii virallisesti Heikkilän äiti, mutta Heikkilä itse päättää, mitä avustajan tulee kulloinkin tehdä ja miten. Hän myös valitsee avustajansa itse.

Kun Heikkilä haastattelee uusia avustajaehdokkaita, hän kiinnittää huomiota hakijan persoonaan.

– Henkilökemioiden on kohdattava. Avustaja ei saa olla sähläri, hän viestii Tainan avustamana.

Rajoitteet vain omassa päässä

Henkilökohtaisista avustajista on pulaa niin Haminan seudulla kuin valtakunnallisesti. Syynä on alan palkkataso sekä arvostuksen ja tietämyksen puute. Moni vierastaa myös sitä, että työtä tehdään avun käyttäjän kotona.

Kati Taina on tyytyväinen ammatinvalintaansa. Heikkilän hoitoisuuden takia hän saa hiukan parempaa, Heta-tessin palkkaryhmä B:n mukaista palkkaa.

– Minimiäitiyspäivärahaan verrattuna palkka on melkein luksusta!Kati Taina

– Minimiäitiyspäivärahaan tai kotihoidon tukeen verrattuna se on melkein luksusta!

Jo teini-ikäisenä Taina kertoo haaveilleensa auttamistyöstä, ja avustajana hän tekee juuri sitä.

Kati Taina
Jo nuorena Kati Taina haaveili auttamistyöstä. Henkilökohtaisena avustajana hän tekee juuri sitä.

– Kuka vaan voi joutua tilanteeseen, jossa vammautuu, ja tarvitsee apua. Meitä todella tarvitaan.

Heikkilän avustajana työskennellessään Taina on saanut itsekin rohkeutta, sillä tämä ei anna vamman rajoittaa tekemisiään.

– Nikke on opettanut, että useimmiten rajoitteet ovat vain omassa päässä. Puhevammastaan huolimatta hän on halunnut radiotoimittajaksi ja tehnyt haaveestaan totta.

Lisäys: Juttua on täydennetty 30.11.2021 toimittaja Ulla Puustisen radiohaastattelulla.