Rento olemus, välitön läsnäolo ja taito kuunnella ovat JHL:läisen Jarmo Malmin valtteja, kun hän hankkii opiskelijajäseniä JHL:ään. Jarmon asenteella sinustakin voi tulla mestari!
Koulutuskuntayhtymä Omnian Lehtimäentien kampuksen ala-aulassa Espoossa käy kuhina, kun kymmenet eri alojen opiskelijat purkautuvat oppitunneilta. Moni parkkeeraa uteliaisuuttaan JHL:n pöydän ääreen ja nappaa liiton punaisen kaulanauhan jäsenhankkija Jarmo Malmilta.
Eikä aikaakaan, kun opiskelijat alkavat tentata häneltä, mitä opiskelijajäsenyys maksaa ja mitä se heitä hyödyttää.
– Opiskelijajäsenyyys ei maksa mitään mutta hyödyttää paljon.
– Se ei maksa mitään mutta hyödyttää paljon. Jäsenyyden myötä saa muun muassa matkustajavakuutuksen, joka kattaa 50 kilometrin päässä kotoa tapahtuvat haaverit ja sairauskulut, selittää Malm.
Matkustajavakuutus herättää selvästi nuorten kiinnostuksen. Tummaihoinen opiskelija tivaa, onko vakuutus voimassa myös Afrikassa.
– Kyllä, mikäli et ole sotatoimialueella, kuuluu vastaus.
Opiskelijat, kuten muutkin alle 70-vuotiaat liiton jäsenet, on vakuutettu vapaa-ajan tapaturman varalta. Vakuutukseen sisältyy korvaus tapaturman aiheuttamasta pysyvästä haitasta, mutta ei tapaturman aiheuttamista hoitokuluista.
Opiskelijajäsenille on tarjolla myös opiskelijan ammatillinen vastuuvakuutus. Se kattaa esimerkiksi työharjoittelupaikalla mahdollisesti rikkoutuneen laitteen, joka muuten tulisi opiskelijan itsensä korvattavaksi.
Kohta merkonomiopiskelija Emmi Laukkanen kyykistyy pöydän ääreen ja alkaa täyttää JHL:n jäsenyyskaavaketta. Jarmo Malmin charmi puree niin nuoriin kuin vähän vanhempiin!
Jäsenhankkija neljällä vuosikymmenellä
Jarmo Malm on tehnyt JHL:n ja sen edeltäjän Kunta-alan ammattiliitto KTV:n koulutiedottamista ja opiskelijajäsenhankintaa jo neljällä vuosikymmenellä.
– Hän on Etelä-Suomen alueen kaikkien aikojen kovin jäsenhankkija, hehkuttaa aluetoiminnan asiantuntija Matti Sallila.
Malmin ansiosta liittyneiden opiskelijajäsenten määrä lasketaan tuhansissa. Korona hidasti hiukan tahtia, mutta pelkästään tänä vuonna hänellä on ollut useita kymmeniä oppilaitoskeikkoja.
– Nautin siitä, kun pääsen kertomaan opiskelijoille työelämästä ja ammattiliitoista.
– Eniten nautin siitä, kun pääsen luokkaan kertomaan työelämästä ja ammattiliitoista. Aulatyötä teen siinä sivussa.
Opiskelijat ovat vuosien saatossa muuttuneet. Samoin heidän tietämyksensä ay-toiminnasta.
– Aiemmin liittymisessä saattoi olla mukana aatteen paloa, nykyään kiinnostavat konkreettiset edut kuten hotelliviikonloput tai risteilyt, sanoo Malm.
Työmarkkinatunneilla Malm puhuu hyvinvointivaltiosta ja muistuttaa ay-liikkeen merkityksestä sen rakentajana. Lisäksi hän teroittaa opiskelijoille, että näiden kannattaa tutustua eri liittoihin jo opiskeluaikana ja tehdä sitten valmistumisen jälkeen lopullinen päätös.
JHL:n suurena etuna hän pitää sen moniammatillisuutta.
– Yhteen hiileen puhaltaminen ja yhteisten etujen turvaaminen sujuvat, kun työpaikalla on paljon samaan liittoon kuuluvia ammattiin ja työtehtävään katsomatta.
Farkut, huppari ja lippalakki
Malm on ammatiltaan psykoterapeutti, ja hänellä on pitkä kokemus työskentelystä nuorten ja heidän ongelmiensa parissa. Lisäksi hänellä on kokemusta kriminaalihuoltotyöstä ja kehitysvamma-alalta. Tosin nyt hän on jo enimmäkseen eläkkeelle päivätyöstä ja pitää terapeutin vastaanottoa vain muutamalle tutulle asiakkaalle.
– Jäsenhankintaan pätee sama lähtökohta kuin ratkaisu-voimavarakeskeiseen terapiatyöhön. On huomioitava kunkin persoona ja osattava kuunnella toista, hän sanoo.
Nuorten kanssa toimiessa myös rentous korostuu. Malm astelee aulainfoihin ja työmarkkinaluennoille useimmiten farkuissa, hupparissa ja lippalakissa, jonka lippa sojottaa niskaan.
– En mene luokkaan salkun kanssa, vaan istun rennosti pöydän kulmalle.
– En mene luokkaan salkun kanssa ja saatan istua rennosti pöydän kulmalle.
Oppilaitostyössä Malm kohtaa myös paljon maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita. Silloin hän pyrkii käyttämään selkokieltä, jotta viesti menee perille.
Heille kuten muillekin nuorille Malm korostaa kansalaisyhteiskuntaan kuuluvaa järjestäytymisoikeutta sekä työpaikkojen luottamusmiesverkostoa, joilta jäsen saa apua ongelmatilanteissa.
Lue lisää: Satasairaalan Riitta Partanen: Jäsenhankinta on kestävyyslaji, jossa ei ole pikavoittoja
Päivän saldo: 50 opiskelijajäsentä
Malm ilmiselvästi nauttii nuorten kanssa keskustelemista ja saa siitä myös itselleen paljon.
– On kiva mennä tapaamaan nuoria, joilla on koko tulevaisuus edessä. Autan heitä orientoitumaan työelämään ja rakennan luottamusta siihen, että he pärjäävät.
Entä millaisella asenteella jäsenhankkijan on syytä lähteä liikenteeseen, Jarmo Malm?
– Työmarkkina-asiat on laaja kenttä. Tunnille ei kannata mennä besserwisser-asenteella. Kaikkea ei voi tietää mutta asioista voi ottaa selvää.
Aulatilaisuus Omnian Lehtomäentien kampuksella oli tuottoisa, sillä Jarmo Malm, projektityöntekijä Laura Erkkonen ja työharjoittelija Emmi Syrjäläinen saivat noin 50 uutta opiskelijajäsentä JHL:ään.