10.7.2018

Hyvää yötä ja huomenta Porissa

Porilainen koulusihteeri Kaisa Kortesoja on toiminnan nainen.
Kun koululaiset kirmaavat kesälaitumille, hän alkaa valmistella 
talkooväen kanssa nukkumapaikkoja Pori Jazziin saapuville vierailijoille.

Yksi ikonisimmista Suomen suven tapahtumista, Pori Jazz, kerää vuosi vuoden jälkeen kymmeniä tuhansia kävijöitä. Yöpymispaikkojen tarve on valtava, ja sen tietää myös Kaisa Kortesoja. Hän porukoineen vastaa festivaalien aikaisesta bed and breakfast -typpisestä majoituksesta työpaikallaan Porin steinerkoululla.

Mistä syntyi idea koulumajoituksen järjestämiseen?
– Porin seudun steinerkoulu perustettiin vuonna 1985. Rahaa tarvittiin toiminnan pyörittämiseen. Koulu ei alussa saanut valtiontukia ja pohdittiin, että Pori Jazzin aikainen majoitus
toiminta voisi olla yksi varainhankintakeino.

Miten tulit itse lähteneeksi hommaan mukaan?
– Kun tyttäreni aloitti tässä koulussa, olin talkookuvioissa yhtenä tekijöistä. Nyt olen kymmenisen vuotta ollut aktiivisesti mukana pyörittämässä toimintaa. Jazzmajoitus-
vastaavana pitelenkin sitten kaikkia naruja käsissäni.

Kerro vähän majoituksen varaamisesta.
– Varausten vastaanotto pyörähtää vilkkaana käyntiin heti maaliskuussa, kun festivaalin pääesiintyjät julkaistaan. Koulun sivuilla on sähköinen varauslomake. Jos varaaminen jää viime tinkaan, voi aina soittaa. Tutuksi tulleet majoittujat varaavat usein seuraavan kesän petipaikat samalla, kun ovat kuluvan vuoden festareilta kotiin lähdössä.

Kaisa Kortesoja. Pori Jazz majoitus. Porin SteinerkouluMitä kaikkia ennakkojärjestelyjä vaaditaan?
– Kouluvuoden päätyttyä ensin on tilojen suursiivous. Juhannuksen jälkeen starttaa ensimmäinen vaihe: patjatalkoot, kun patjat tuodaan varastosta. Sitten on vuorossa petivaaterumba. Tilat pedataan eri värien mukaan. Viimeinen valmisteluvaiheen työ on sermien laittaminen paikoilleen.

Paljonko kouluun mahtuu yöpyjiä?
– Tällä hetkellä pystymme majoittamaan 170 henkilöä per yö. Sitten tulisi jo turvallisuus- ja muut asetukset vastaan. Ja myös se, että me suomalaiset emme enää nykyisin halua välttämättä nukkua turhan liki toisia. Tarvitaan vähän enemmän omaa tilaa.

Mitä yöpyminen maksaa ja sisältää?
– Hinta on 60 euroa vuorokausi, ja se sisältää patjan, liinavaatteet ja aamiaisen, josta olemme saaneet paljon kiitoksia. Mukaan ei tarvitse siis ottaa kuin oma pyyhe ja muut henkilökohtaiset tarvikkeet. Meidän etunamme on se, että koulussa on ympärivuorokautinen valvonta. Monessa vastaavassa paikassa on tarkat sisääntuloajat iltaisin, meillä ei.

Kuinka paljon porukkaa tarvitaan pyörittämään 
majoitustoimintaa?
– Tarjoamme majoitusta jatsiviikolla keskiviikosta sunnun
taihin. Kaiken sujuminen vaatii vähintään 80 hengen työ
panosta. Homma toimii ihan talkoovoimin. Meillä on onneksi ihania vakkaritalkoolaisia. He tietävät, että työ on rankkaa, mutta myös sen, kuinka antoisaa ja kivaa tämä on. Tuoretta verta tarvittaisiin kyllä kipeästi. Tuntuu, että vuosi vuodelta uusien mukaan värvääminen on aina vain hankalampaa.

Keitä talkoolaiset ovat?
– Vanhempia, tuttuja, koululaisia. Esimerkiksi aiemmin petivaaterallin hoitivat lukiolaiset, jotka keräsivät samalla luokkaretkirahaa. He olivat myös respassa apunani. Nyt lukio on lakkautettu, ja parin viime vuoden aikana olen ollut hieman epätoivoinen, kuka hoitaisi nuo tehtävät. Tänä vuonna kokeillaan järjestelyä, jossa petivaatteista vastaavat seitsemäsluokkalaiset ja heidän vanhempansa. Keittiövuoroihin on helpompi saada vapaaehtoisia, kun siihen voi ilmoittautua vaikkapa vain tunniksi–kahdeksi. Yön 
valvontavuoroissa on paikalla aina kaksi.

Millainen on ihannemajoittuja?
– Hän on sellainen, joka lähtee täältä kotiin hymy huulilla ja kertoo muillekin hienosta majoitus
kokemuksesta. Ihania ja liikuttavia kohtaamisia on vuosien aikana ollut paljon. Paras palaute on se, että tulee meille uudestaan.

Miten itse pääset nauttimaan festaritunnelmasta?
– Enpä tähän asti juuri lainkaan. Mielelläni jo jakaisinkin vastuuta eteenpäin. Olen pikkuhiljaa kirjannut tärkeitä käytännön asioita ylös ja toivonut tekemälleni työlle seuraajaa. Voisin siirtyä enemmän taustalle. Yhtenä isona toiveenani on, että ensi vuonna täyttäessäni pyöreitä, istuskelisin itse viltillä nauttimasta jatseista. Oli esiintyjä sitten ihan kuka tahansa.