12.3.2020

JHL:läisten joukkueille erikoispalkintoja – Kouluruokakilpailun voitto Kajaaniin

Ravitsemisala, kouluruokakilpailu

Suomen parasta kouluruokaa tehdään tällä hetkellä Kajaanissa. Tähän tulokseen päätyi viiden aikuisen ja 13 lapsen muodostama tuomaristo, joka ratkaisi Helsingin Gastro-messuilla keskiviikkona järjestetyn kouluruokakilpailun. Voittajajoukkueeseen kuuluva Teija Partanen toivoo kilpailun tuovan näkyvyyttä kouluruoalle ja jokaisen ammattilaisen tekemälle arvokkaalle työlle kouluruoan parissa.

Jo perinteeksi muodostunut kouluruokakilpailu kisattiin 11.3. Helsingin Messukeskuksessa Gastro-messujen yhteydessä. Finaaliin osallistui kuusi joukkuetta, joiden tuli valmistaa tuomaristolle kasvisateria, kala-ateria ja liha-ateria. Tuomaristo koostui viidestä aikuisesta ja 13 lapsesta. Tällä kertaa voitto irtosi kokonaisuudella, johon kuuluivat: uunimakkara perunapedillä ja dippikasviksilla, fisuburgeri sekä aurinkoinen sosekeitto, Välimeren pastasalatti ja 4-viljan sämpylät. 

– Tiesimme hyvin, mikä maistuu kajaanilaislapsille parhaiten. Mietimme, miten voisimme tuoda näihin ruokiin uutta tvistiä, ja maistatimme annoksiamme oppilaskunnalla. Saimme heiltä arvokasta palautetta, jonka perusteella vaihdoimme kasvisruoan kokonaan, palvelusuunnittelija Taru Kemppainen Kajaanin Mamselli -liikelaitoksesta kertoi.

Kajaanilaiset tekevät aina parhaansa kouluruokaa laittaessaan, Kemppainen sanoi.

– Me emme ole tyytyväisiä, kun asiakkailta tulee hyviä kommentteja, vaan aina voi panna pikkuisen paremmaksi.

”Emme ole tyytyväisiä, kun asiakkailta tulee hyviä kommentteja, vaan aina voi panna pikkuisen paremmaksi.”

”Osaamme homman”

Silti kajaanilaisjoukkue jännitti kilpailun tulosta viimeiseen asti.

– Tämä osoitti sen, että me Kajaanissa osataan tämä homma – etenkin kun kilpailu oli tiukka ja kollegajoukkueet olivat tehneet hienoja annoksia.

Kouluruokakilpailun voitto meni Kajaaniin. Joukkueeseen kuuluivat Taru Kemppainen, Teija Partanen ja Hanna Ojalehto.

Kemppainen kävi kehityspäällikkö Marjo Piiraisen kanssa katsomassa edellisen kouluruokakilpailun finaalin 2018, jolloin osallistumispäätös syntyi. Kemppaisen lisäksi kajaanilaisjoukkueeseen kuuluvat Hanna Ojalehto ja Teija Partanen. He kuvailevat kilpailua mahtavaksi kokemukseksi.

– Saamme mukaamme ainakin viisi kertaa kolme hienoa reseptiä kanssakilpailijajoukkueilta. Toivon mukaan saamme myös paljon näkyvyyttä kouluruoalle ja sille, miten arvokasta työtä jokainen ammattilainen tekee päivittäin kouluruoan parissa, Kemppainen sanoi.

Kolme erikoispalkintoa Vantaalle

Kajaanilaisten lisäksi finaaliin osallistui viisi muuta joukkuetta Helsingistä, Kuopiosta, Mäntsälästä, Raumalta ja Vantaalta. Kaikkiaan kymmenen joukkuetta osallistui koko kilpailuun.

Länsimäen koulun kannustama vantaalaisjoukkue Vantaan tilapalvelut Vantti Oy:stä keräsi erikoispalkinnot parhaasta liha-annoksesta ja parhaasta vuokaruoasta sekä yleisöäänestyksen voiton. Tiimiin kuuluivat JHL:läiset Sini Tiensivu, Minna Peippo ja Bao Yao.

Vantaalaisten liharuoka-ateriaan kuuluivat BBQ-kana, paahdetut perunat ja coleslaw-salaatti. Parhaan vuokaruokapalkinnon he saivat tonnikala-cheddar-makaronilaatikostaan.

– Hienolta tuntuu, jotain olemme tehneet oikein. Täytyy tulla uudestaan, iloitsi Sini Tiensivu.

Yleisöäänestyksessä vantaalaiset kävivät kovan kamppailun helsinkiläisiä vastaan. Helsinkiläiset johtivat äänestystä aluksi selvästi, mutta vantaalaiset veivät lopulta voiton.

Pastapalkinto Raumalle, ruispalkinto Savoon

Laadukkaimman pastatoteutuksen palkinnon nappasi niin ikään JHL:läisten Tanja Rautiaisen, Hanna Katajamäen ja Maija Nuotion miehittämä raumalaisjoukkue. Palkinto tuli ateriasta ”Kalast teht biffsteek”, jonka lisukkeena oli kuitukierremakaronia kastikkeella.

Raumalaiset olivat lähteneet finaaliin rennolla mielellä.

Rauman kilpajoukkueeseen kuuluivat Tanja Rautiainen, Maija Nuotio sekä Hanna Katajamäki. He nappasivat parhaan pastatoteutuksen palkinnon annoksellaan Kalast teht biffsteek.

– Tämä on kivaa vaihtelua arjen perustyölle. Onhan tämä ihan uskomaton juttu, että pääsee tällaiseen mukaan, Rautiainen sanoi.

Palkinto parhaasta ruistoteutuksesta meni Kuopioon. Heli Kukkonen sekä JHL:läiset Eira Ruotsalainen ja Raili Tapaninen olivat taikoneet mustikkakukkosalaatin härkäpapurisottonsa höysteeksi. Vihersalaatin täytteenä olivat mustikka, raejuusto ja ruiskrutonki. Savolaisuutta oli joukkueen kalaruoassakin, joka koostui järvikalapuikoista, paahdetuista perunoista ja coleslaw-salaatista.

Kuopiolaiset Eira Ruotsalainen, Heli Kukkonen ja Raili Tapaninen valmistivat muun muassa broileri-pastawokkia sekä järvikalapuikkoja.

– Kilpailu on motivoinut meitä tuomalla uutta omaan työhön. Pääsimme kokeilemaan uusia raaka-aineita kilpailun tuotekorista. Suunnittelu on ollut haasteellista ja mielenkiintoista. Olemme tehneet sitä hirmuhyvällä tsempillä ja innolla. Kertaakaan ei ole ollut sellaista tunnetta, että ei huvittaisi, sanoi Eira Ruotsalainen.

Euron ateriat

Kilpailussa joukkueiden tehtävänä oli luoda sadan annoksen reseptit kolmelle aterialle. Yhden aterian raaka-aineet saivat maksaa euron. Osa raaka-aineista oli valittava kilpailun sponsoreiden laatimasta tuotekorista.  Kilpailun järjestäjät valmensivat joukkueita tammikuussa ja auttoivat niitä viilaamaan reseptejään. Kilpailijat tarjosivat ateriansa koululounaina, ja finalistit valittiin kouluruokailijoiden antamien pisteiden perusteella. Tällä kertaa kilpailussa painotettiin vastuullisuutta.

 – Keittiöissä työskentelevät eivät voi vaikuttaa vastuullisiin tuotevalintoihin, koska päätökset tehdään muualla. Painotimme sitä, että tehdään sellaista ruokaa, jota lapset syövät, minimoidaan biojätettä ja suositaan lyhyitä reseptejä, sanoi kilpailun järjestäjiin kuuluva Jutta Kontinen Isomitasta.

Katso alla olevasta kuvakarusellista, minkälaisia annoksia kisaajien käsistä syntyi.

Juttua päivitetty 13.3.2020 Korjattu kilpailun päivämäärä. Vaihdettu kuvakaruselli Instagram-upotukseksi.