29.5.2020

JHL:n edustajisto siunasi kunta-alan sopimukset: Palkat nousevat elokuussa, kiky-tunnit historiaan syyskuussa

JHL:n edustajisto hyväksyi kunta-alan sopimukset torstaina (28.5.) yksimielisesti. Kaikkien kuntatyöntekijöiden palkankorotukset noudattavat niin sanottua yleistä linjaa. Myös palkattomat kiky-tunnit poistuvat.

Talkoot on ohi! oli JHL:n tunnuslause koko kuluneen neuvottelukierroksen ajan. Syyskuun alusta lukien näin onkin, kun kilpailukykysopimuksessa päätetyt vastikkeettomat kiky-tunnit jäävät kunta-alalla historiaan.

Sopimuskausi on 23 kuukautta, 1.4.2020 – 28.2.2022. Kaikkien JHL:läisten palkka nousee elokuun alussa 26 eurolla kuukaudessa, vähintään kuitenkin 1,22 prosenttia.

Sopimuskauden toinen korotus maksetaan huhtikuun alussa 2021. Se korottaa palkkoja yhdellä prosentilla.

Huhtikuun alussa 2021 tulee maksuun myös sopimuskauden ainoa paikallinen erä, 0,8 prosenttia.

Paikallinen erä voidaan käyttää joko palkkausjärjestelmän kehittämiseen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaamiseen tai tuloksellisuuden parantamiseen, ja sen kohdentamisesta neuvotellaan työpaikoilla työnantajan ja pääsopijajärjestöjen edustajien kesken.

Mikäli asiasta ei päästä yksimielisyyteen, työnantaja päättää, minkä ammattiryhmien tehtäväkohtaisiin palkkoihin tai keiden henkilökohtaisiin lisiin erä kohdennetaan.

Koosteen uudesta kunnallisesta yleisestä virka- ja työehtosopimusksesta löydät tästä.

Pitkä, kova vääntö

Kunta-alan työehtosopimuksista käytiin tällä kierroksella poikkeuksellisen pitkä ja kova vääntö. Huhtikuussa neuvottelut olivat niin solmussa, että apuun pyydettiin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalaa.

JHL:n edustajisto olisi ollut valmis hyväksymään sovittelijan vapun aattona jättämän esityksen, samoin toinen pääsopijajärjestö JUKO. Sen sijaan hoitoalan järjestöjä edustava Sote ry pisti hanttiin.

Parin viikon tauon jälkeen osapuolet palasivat KT Kuntatyönantajien kutsusta takaisin neuvottelupöytään, ja neuvottelut sujuivat rivakasti. Luultavasti kuntien päivä päivältä tukalammaksi käyvä taloustilanne vauhditti myös hoitajaliittojen intoa päästä sopuun.

– Lykkäämällä sopimusratkaisua syksyyn ei ole mitään voitettavissa. Päinvastoin: saattaisimme menettää mahdollisuuden yleisen linjan mukaisiin korotuksiin ja myös kiky-tuntien teko jatkuisi, evästi JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine liiton ylintä päättävää elintä edustajistoa.

Koronan takia edustajiston torstainen kokous järjestettiin etäyhteydellä. Virtuaalikokoukseen osallistui 108 edustajiston jäsentä sekä yhteisöjäsenliittojen edustajat.

Yksi harasi vastaan

Torstaina hyväksytty sopimusratkaisu noudattaa hyvin pitkälle valtakunnansovittelijan sovintoesitystä. Erona Piekkalan esitykseen on lähinnä se, että kiky-tunnit poistuvat noin kuukautta aikaisemmin. Lisäksi paikallinen erä on 0,2 prosenttiyksikköä pienempi ja yleiskorotus vastaavasti saman verran suurempi. Kummatkin muutokset olivat JHL:n edustajiston mieleen.

Vain edustajiston jäsen Martti Vaskonen Joensuusta esitti kunta-alan sopimusratkaisun hylkäämistä. Se kuitenkin raukesi kannatuksen puutteeseen.

Hylkäävä esitys raukesi kannatuksen puutteeseen.

Näin Vaskonen: ” Esitän, että edustajisto hylkää yleisen kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen ratkaisuesityksen. Ratkaisuesityksestä puuttuu työajan lyhentäminen 30 viikkotuntiin ja vähintään 200 euron palkankorotus matalapalkka-alalla työskenteleville.”

Edustajiston jäsen Jarno Strengell Mikkelistä oli toisella kannalla:

”Sopimusesitys noudattaa palkankorotusten ja sisällön osalta valtakunnallista yleistä linjaa. Koronaviruksesta johtuvassa taloudellisessa tilanteessa sopimus on työntekijöiden ja työnantajan kompromissi. Jokainen päivä ilma voimassa olevaa uutta työehtosopimusta on vanhalla sopimuksella työntekijöille tappio.”

Sirkka-Liisa Kähärä johti puhetta JHL:n edustajiston etäkokouksessa torstaina.

Myös edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä intoutui avauspuheessaan kiittelemään sopimusesitystä ja liiton puheenjohtajaa ja neuvottelijoita:

”He ovat toimineet kylmäverisesti, säilyttäneet jalat maassa, eikä heidän harkintakykynsä ole pettänyt missään vaiheessa. Me JHL:ssä ymmärrämme realiteetit ja uskallamme tehdä päätöksiä, ja me myös tiedämme mitä neuvottelu tarkoittaa: siinä jokainen saa jotain ja jokainen joutuu jostain luopumaan.”

Sote-sopimukselle vihreää valoa

Kunta-alan työehtosopimusten lisäksi JHL:n edustajisto hyväksyi uuden kunnallisen pääsopimuksen. Sen myötä kunta-alan sopimusperhe saa uuden jäsenen, sote-sopimuksen.

Sote-sopimus tulee voimaan 1. syyskuuta 2021, mutta käytännössä sen piirissä oleviin työntekijöihin sovelletaan kv-tessin työehtoja vuoden 2023 alkuun asti.

Toisin kuin hoitajaliitot ovat julkisuudessa rummuttaneet, kyse ei ole pelkästä hoitajasopimuksesta, vaan koko sote-palveluketjun kattavasta sopimuksesta. JHL on osana Julkisen alan unioni JAU:ta neuvottelemassa ja päättämässä sote-sopimuksen sisällöstä jatkossa.