Varsinais-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomion asiakkaalle, joka piinasi JHL:läistä Tiina Koskea tappouhkauksilla. Tuomiossa käräjäoikeus otti huomioon, että henkilö on kehitysvammansa vuoksi alentuneesti syyntakeinen.
Motiivi-lehti kertoi elokuussa turkulaisesta palveluesimies Tiina Koskesta, jolle kehitysvammainen asiakas lähetti yli 900 uhkaavaa tekstiviestiä vuosina 2017–2019.
Koski teki lopulta asiakkaastaan rikosilmoituksen. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tapauksesta päätöksen 1. lokakuuta.
Käräjäoikeuden päätöksen mukaan tekijä tuomittiin 30 päivän vankeusrangaistukseen. Rangaistus on ehdollinen, koska henkilöllä ei ole aiempia tuomioita. Koeaika päättyy syyskuussa 2021.
Lisäksi oikeus tuomitsi tekijän maksamaan Koskelle tuhannen euron kärsimyskorvauksen.
Erittäin väkivaltaisia viestejä
Tiina Kosken asiakkaaltaan saamat viestit ovat sisällöltään todella väkivaltaisia.
Osassa niistä kuvataan yksityiskohtaisesti, miten ja millä välineillä viestin lähettäjä aikoo tappaa Kosken.
Muutamissa viesteissä uhataan myös Kosken lapsia, joista toinen on alaikäinen. Juuri uhkausten kohdistuminen läheisiin sai Kosken tekemään rikosilmoituksen kehitysvammaisesta asiakkaastaan.
– Mietin joka päivä toiminko oikein, kun tein rikosilmoituksen kehitysvammaisesta henkilöstä. Mutta kun kyse on omien lasten turvallisuudesta, en voinut muutakaan, Koski kuvaili elokuussa.
Tekijä myönsi syytteet
Syyttäjä vaati tekijälle rangaistusta laittomista uhkauksista ja viestintärauhan rikkomisesta.
Tekijä on myöntänyt suurimman osan syytteistä oikeiksi.
Käräjäoikeus toteaa perusteluissaan, että Tiina Koskella on ollut perusteltu syy pelätä omasta ja muiden uhkausten kohteeksi joutuneiden turvallisuuden puolesta. Tekijä oli käyttäytynyt aiemminkin väkivaltaisesti ja hänen paikallaan pitämiseen oli tarvittu useaa miestä.
Oikeus päätyi siihen, että henkilö oli alentuneesti syyntakeinen.
Koska tekijä on kehitysvammainen, arvioi oikeus, missä määrin tekijän vamma ja psyykkinen terveydentila vaikuttivat hänen menettelyynsä ja ymmärsikö hän uhkaustensa sisällön ja tekojensa rangaistavuuden.
Esitetyn näytön perusteella oikeus päätyi siihen, että henkilö oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Viestien lukumäärä ja sisältö sekä tekojen toistuvuus ja motittavuus edellyttivät kuitenkin oikeuden mielestä vankeusrangaistusta.
Uhkausviestejä tulee edelleen
Uhkaukset liittyivät Kosken työhön Ravattulan toimintakeskuksen palveluesimiehenä. Syynä uhkauksiin oli se, että Koski oli joutunut rajoittamaan kehitysvammaisen asiakkaan osallistumista keskuksen työtoimintaan sen jälkeen, kun tämä oli kertonut repussaan olevasta puukosta.
– Halusin herättää keskustelua kehitysvamma-alan työntekijöihin kohdistuvasta väkivallasta. Se on toteutunut.
Koski on pääosin tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioon ja asian saamaan julkisuuteen. Kun Motiivi oli ensin kertonut tappouhkauksista, myös esimerkiksi Iltalehti, Turun Sanomat ja MTV uutisoivat tapauksesta.
– Halusin herättää keskustelua kehitysvamma-alan työntekijöihin kohdistuvasta väkivallasta ja sen uhasta, ja se on toteutunut. Lisäksi olen kiitollinen kaikesta kollegoilta saamastani tuesta ja rohkaisusta, Koski sanoo.
Työnantaja on vaihtanut Kosken työpuhelimen numeron uuteen, mutta se ei ole estänyt tekijää jatkamasta uhkausten lähettämistä.
Viime viikonloppuna viestejä tuli 80. Niistä 49 on suoranaisia tappouhkauksia ja 31 sisältää lievempää nimittelyä, kertoo Koski.
Käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan osapuolet voivat valittaa siitä hovioikeuteen. Tiina Koski tyytyy käräjäoikeuden ratkaisuun.