15.2.2019

Kesätyönhaku on nyt kuumimmillaan: Mimosa Olin, 18, on vielä vailla kesätöitä – rekrytoija antaa 9 vinkkiä

Pitääkö olla Linkedinissä? Kannattaako hakemuksen perään soittaa? Entä liityä ammattiliittoon? Kesätyö kiiluu monen omia ansioita haluavan nuoren silmissä. JHL:läinen Mimosa Olin kysyy kesätöistä 9 + 1 kysymystä ja henkilöstöjohtaja vastaa.

Tee kaikkea mahdollista ja sano ääneen ”kyllä”.

Niillä eväillä nuori pääsee kesätyöpaikassa pitkälle, neuvoo vantaalainen JHL:läinen opiskelija Mimosa Olin, 18.

– Silloin työstä saa paljon enemmän irti. Kannattaa olla itse aktiivinen, sillä on tylsää, jos joutuu odottelemaan töitä tai on turhaa tyhjäkäyntiä, Olin vinkkaa.

Olin on ollut kesätöissä parina edellisenä vuonna. Hänellä on kokemusta muun muassa järjestömaailmasta, jossa hän teki avustavia toimistotöitä.

– Tänä vuonna olen hakenut hirveän moneen paikkaan, mutta vielä ei ole tärpännyt – tai sitten on tullut näitä ”valintamme ei kohdistunut sinuun” -vastauksia, hän kertoo.

Mimosa Olin hakee ahkerasti kesätöitä.

Mimosa Olin hakee ahkerasti kesätöitä.

Raha ei ole ainoa syy hakea töitä

Kesätöitä kannattaa ehdottomasti hakea, vaikkei olisi taloudellista pakkoa. Niissä on esimerkiksi työssäoppimisjaksoihin verrattuna se hyvä puoli, että työstä saa oikeaa palkkaa ja pääsee tekemään hommia vakityöntekijöiden kanssa, muistuttaa Olin.

Hänen lähihoitajaopintonsa ovat tällä hetkellä noin puolessavälissä, tulevaisuudessa tähtäimessä on sosionomin tutkinto.

– Toisaalta haluan olla muutaman vuoden töissä neurologisella puolella, ja myös työt nuorten parissa kiinnostavat.

– Vielä ei ole tärpännyt – tai sitten on tullut ”valintamme ei kohdistunut sinuun” -vastauksia.

Olinin tilanne on sikäli turvattu, että hänellä on mahdollisuus saada kesätöitä Vantaan kotihoidosta. Työmatka vain on vähän hankala.

– Jos muuta ei löydy, menen sitten sinne.

Kun ovet kesätyöpaikkaan ovat auki, asenne ratkaisee, kuinka hyvin nuori siellä pärjää. Mimosa Olin teroittaa, että aina kun joku asia askarruttaa, pitää uskaltaa kysyä.

– Ei läheskään aina riitä, että katsoo vain netistä.

–  Helmikuussa haku on kuumimmillaan. Vielä ehtii vallan hyvin.

Mimosa Olin kysyi yhdeksän kysymystä kesätöistä. Tampereen kaupungin henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen vastaa.

1 Onko helmikuu auttamattoman myöhäinen ajankohta hakea kesätyötä?

–  Kesätyönhaku on aikaistunut viime vuosina. Jotkut työnantajat aloittavat hakunsa jo joulukuussa. Helmikuussa haku on kuitenkin kuumimmillaan, joten vielä ehtii vallan hyvin. Tampereen kaupungin haku on perinteisesti ollut helmikuussa.

2 Millainen on hyvä kesätyöhakemus?

–  Se on tehty positiivisella asenteella ja oleelliset asiat on kiteytetty muutamaan lauseeseen. Nettilomakkeella vastataan huolella jokaiseen kysymykseen. Kaikenlainen osaaminen kannattaa nostaa esiin. Kesätöissä ei aina vaadita aiempaa kokemusta, joten myönteinen asenne ja halu oppia ratkaisevat.

–  Jotkut työnantajat katsovat some-profiileja.

3 Kannattaako hakemuksen ja valinnan aikataulun perään soitella?

–  Hyvä työnantaja informoi hakijoita haun etenemisestä jo etukäteen. Jos kesätyöilmoituksessa on annettu rekrytoivan esimiehen yhteystiedot ja soittoaika, on parasta soittaa silloin.

JHL on yksi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n liitoista. SAK:laiset työpaikat ovat palkanneet viime vuosina yhä enemmän kesätyöntekijöitä:

4 Onko Linkedin-profiilista hyötyä kesätyönhakijalle? Katseleeko työnantaja ylipäätään some-profiileja?

–  Jotkut työnantajat katsovat. Me emme käy niitä tutkimassa, jos hakija ei itse ohjaa profiiliinsa. Hyvään hakemukseen on tiivistetty kaikki työnantajan tarvitsema tieto.

Millaisia nuoria Tampere palkkaa?

–  15–17-vuotiaille on tarjolla kahden viikon harjoitteluja erilaisissa avustavissa tehtävissä. Niihin ei edellytetä koulutusta tai aiempaa työkokemusta. 16–18-vuotiaille on viiden viikon paikkoja. Osaan kaupungin kesätyöpaikoista edellytetään 18 vuoden ikää ja pidempiin vuosilomasijaisuuksiin täytyy olla jo alan kokemusta.

Kunta-alalla voi olla varma, että saa saman verran palkkaa kuin muut.

6 Mihin pitää kiinnittää huomio, kun tekee työsopimusta?

–  Työsopimus tulee aina tehdä kirjallisesti. Työsopimuksessa määritellään palkkaus, työaika sekä muita palvelussuhteen ehtoja. Työsopimuksen lisäksi ehtoja määrittelevät työ- ja virkaehtosopimukset. Työsopimuksen allekirjoitusvaiheeseen pitää ottaa mukaan pankkitiedot, jotta palkanmaksu onnistuu alusta asti sutjakasti.

7 Paljonko pitää saada palkkaa?

–  Kunta-alalla voi olla varma, että saa saman verran palkkaa kuin muut samalla työnantajalla yhtä vaativaa työtä tekevät. Kunta-alan palkat määräytyvät virka- ja työehtosopimuksissa olevien vähimmäispalkkojen perusteella. Tehtäväkohtainen palkka määräytyy työn vaativuuden mukaan. Lisäksi on mahdollista saada erilaisia työaika- ja olosuhdelisiä sekä henkilökohtaisiin ominaisuuksiin ja palvelussuhteen kestoon perustuvia lisiä.

Kesätyöntekijän kannattaa liittyä ammattiliittoon useasta syystä.

8 Miten paljon tunteja eri-ikäisillä kesätyöntekijöillä saa teettää?

–  Täysi-ikäisillä ja yli 15-vuotiailla säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja 40 tuntia viikossa. Alle 15-vuotiailla maksimi on seitsemän tuntia päivässä ja 35 tuntia viikossa. Lisätietoa työaikamääräyksistä löytyy työehtosopimuksista.

9 Monena keväänä lehdissä on leveilty, että talous voi hyvin ja kesätyöpaikkoja on paljon. Silti moni jää ilman töitä. Kuka huijaa?

–  Kesätyö on hauska, mutta kuitenkin niin vakava aihe, että ei siinä huijata. Tampereen kaupunki tarjoaa tänä kesänä ennätykselliset 700 kesätyöpaikkaa. Näistä 200 on tarkoitettu 15–17-vuotiaille harjoittelijoille, joilla ei ole aiempaa työkokemusta. Haluamme olla tasapuolisia ja siksi nämä paikat arvotaan. Tarjoamme ensimmäisiä kesätyökokemuksia ja CV:hen rivejä, joilla on hyvä hakea töitä seuraavina kesinä.