19.3.2024

Kokkolan koulunkäynninohjaajat saivat tarpeekseen: Antakaa meille lisää töitä!

Kokkolan koulunkäynninohjaajat ovat valmiit vaikka barrikadeille, jos työmääriä ei saada kasvuun. Maaliskuussa vaikuttaminen on alkanut tuottaa tulosta, sillä ovi kaupungin neuvottelupöytään avautui.

Kokkolan kaupungin koulunkäynninohjaajat ovat tarttuneet toimeen työolojensa parantamiseksi. He vaativat lisää työtunteja ja stopin jokakesäisille lomautuksille.

Koulunkäynninohjaajien mitta täyttyi syksyllä 2023, kun minimityötuntimäärä viikossa laski noin 30 tunnista 20 tuntiin. Työsuhteiden keskeytyminen kesäksi on hiertänyt tätäkin pidempään.

– Olo on, että lyötyä lyödään. Terhi Westman

– Piste i:n päälle oli, että minulta lähti syksyllä seitsemän tuntia töitä pois. Ei tunnu arvostamiselta, koulunkäynninohjaaja Terhi Westman Halkokarin koulusta sanoo.

Aiemmin Westmanilla oli 32 viikkotuntia, syksystä asti 25. Se tekee merkittävän loven tuloihin.

– Olo on, että lyötyä lyödään. Ja perustuiko tämä mihinkään? Ainakaan lapsimäärät eivät ole pienentyneet, Westman huokaa.

Koulunkäynninohjaajat Minna Laukkonen (vas.) ja Terhi Westman haluavat nykyistä vakaamman työelämän.

Tavoitteena tasaisempi tulo

Työolojen parantamista ajavassa porukassa on 15 aktiivia. Kokkolan kuukausipalkkaisten työntekijöiden pääluottamusmies Jani Jumppasen mukaan tyytymättömyys on laajempaa. Kaupungille suunnatun vetoomuksen allekirjoittajat kattavat jo reilusti yli puolet Kokkolan seudun kouluista.

Jumppanen on aiemmin ratkonut vastaavia tapauksia yksittäin. Siksi hän on iloinen, että asian takana on nyt joukkovoima. Koulunkäynninohjaaja Minna Laukkonen Halkokarin koulusta toteaa, että olisi pitänyt aktivoitua jo aikaa sitten.

– Olen pelännyt, että työ lähtee alta. Enää ei pelota. Minna Laukkonen

– Olen pelännyt, että työ lähtee alta. Enää ei pelota. Pakko tälle on tehdä jotain, Laukkonen sanoo.

Lisätuntien lisäksi ryhmä toivoo, etteivät koulunkäynninohjaajien lomat sulaisi jo syys-, joulu- ja talvilomilla, kun koulut ovat kiinni. Työntekijät pitäisivät lomansa mieluiten kesällä.

– Vaihtoehtoisia ratkaisuja kyllä on. Ratkaisun löytyminen taitaa olla kaupungin halusta kiinni, Jani Jumppanen sanoo.

Muut kaupungit ovat kyenneet ratkaisuihin. Kuopio lainaa koulunkäynninohjaajia kesäisin päiväkoteihin ja hyvinvointialueille vammaistyöhön. Vaasassa on käytössä vuosityöaika, joten kesäkeskeytystä ei tarvita.

Lue lisää: Nyt puhuvat koulunkäynninohjaajat: Puhelimeen vastaa itkuisia lapsia, jotka pyytävät soittamaan vielä toisen kerran

Kokkolan pääluottamusmies Jani Jumppanen on pitkään hoitanut koulunkäynninohjaajien tapauksia yksittäin. Hän iloitsee, että nyt asiaa ajaa kokonainen porukka.

Kaupungin näkemykset eroavat työntekijäpuolesta

Vuosien saatossa tukea tarvitsevia oppilaita on tullut lisää, kertoo Kokkolan kehittämispäällikkö Mika Sarkkinen.

– Sama koulunkäynninohjaaja ei voi olla yhtä aikaa monen lapsen kanssa. Avustajia tarvitaan siten määrällisesti enemmän. Siksi joidenkin työntekijöiden tunnit ovat saattaneet vähentyä.

Sarkkinen muistuttaa, että noin kymmenessä vuodessa koulunkäynninohjaajaresurssi on kasvanut vajaasta 3 000 tunnista 4 600 tuntiin vuodessa.

– Mitä muuta ammattiryhmää kohdellaan näin? Jani Jumppanen

Pääluottamusmies Jumppanen huomauttaa, ettei tämä pelasta työntekijöiden arkielämää, jos työmäärä ei riitä elämiseen. Lainsäädäntökin tulee vastaan.

– Ensin pitäisi tarjota tunteja niille, joilla niitä on vähän. Mitä muuta ammattiryhmää kohdellaan näin?

Lue lisää: Kuopio lopetti koulunkäynninohjaajien kesälomautukset: ”Nyt on tietty varmuus työelämässä”

Onko kesäksi oikeasti töitä?

Kaupungin näkemys eroaa työntekijöistä myös kesäkeskeytyksissä. Mika Sarkkisen mukaan koulunkäynninohjaajilta kysytään keväisin halukkuutta kesän tuuraustöihin.

– Meidän käsityksemme on, että koulunkäynninohjaajat voivat työllistyä kesäksi, jos haluavat. Kaikki, jotka ovat kyselyssä ilmoittaneet työhalustaan, on saatu työllistettyä.

– Meidän käsityksemme on, että koulunkäynninohjaajat voivat työllistyä kesäksi, jos haluavat. Mika Sarkkinen

Jumppasen mielestä tilanne ei ole näin ruusuinen.

– Kyselyjä kyllä tulee, mutta mahdollisuudet työskennellä kesällä ovat rajalliset. Paikkoja on vähän ja kapea-alaisesti.

Esimerkiksi hyvinvointialueella olisi tarjolla tuurauksia vammaistyössä, mutta tällöin työntekijä joutuu ottamaan virkavapaata kaupungilta, mikä on monelle liian monimutkaista. Kokkola ei ainakaan toistaiseksi vuokraa koulunkäynninohjaajiaan hyvinvointialueille, kuten Kuopio.

Kokkolan koulunkäynninohjaajat haluavat päästä neuvottelemaan työmääristä kaupungin kanssa.
Kokkolan koulunkäynninohjaajat haluavat päästä neuvottelemaan työmääristä kaupungin kanssa.

Kohti yhteistä kehittämistä

Kokkolan koulunkäynninohjaajat eivät aio luovuttaa. Ulosmarssia ja lakkoakin on väläytetty, jos asioita ei päästä kehittämään yhdessä kaupungin kanssa.

– Tämä kortti katsotaan nyt loppuun. Meillä ei ole menetettävää, Minna Laukkonen sanoo.

Nyt tunnelin päässä näkyy pitkästä aikaa valoa. Maaliskuun alkupuolella pääluottamusmies Jumppanen tapasi kehittämispäällikkö Sarkkisen ja sivistysjohtaja Terho Taarnan. Jumppaselle jäi tapaamisesta positiivinen tunne.

– Mietimme yhdessä jo mahdollisia vaihtoehtoja, miten toimia koulujen loma-aikojen kanssa. Suurimpana keskustelun aiheena oli minimituntimäärien nosto ja myös tähän työnantaja suhtautui positiivisesti, Jumppanen kiittelee.

Lue lisää: Juristi vastaa: Milloin koulunkäynninohjaajalla on oikeus oppilaan kiinnipitoon?