1.11.2023

Kuopio lopetti koulunkäynninohjaajien kesälomautukset: ”Nyt on tietty varmuus työelämässä”

Koulunkäynninohjaaja Sirpa Hietanen Alavan sairaalokoulun pihalla.

Kuopio työllistää koulunkäynninohjaajat kesäisin varhaiskasvatukseen ja vammaisten lasten kesähoitoon, joissa molemmissa kärsitään työvoimapulasta. Uusi sopimus on malliesimerkki onnistuneesta työnantajan ja työntekijäjärjestöjen välisestä yhteistyöstä.

Kesätöihin tai työttömyyskortistoon. Tämä on monen koulunkäynninohjaajan arkea kesä-Suomessa, sillä maan tapa on katkaista työsopimukset kesäisin koulujen loma-ajaksi. Vaan ei enää Kuopiossa.

Viime kesästä alkaen Kuopion kaupunki on ensimmäisinä kuntina työllistänyt koulunkäynninohjaajat myös kesäksi.

– Nyt on tietty varmuus työelämässä. Enää ei tarvitse lähteä kesäksi vapaille markkinoille, ellei itse halua. Työkkärinkään kanssa ei tarvitse vääntää, koulunkäynninohjaaja Sirpa Hietanen Alavan sairaalakoulusta toteaa.

Kaupunki ja työntekijäjärjestöt sopivat uudesta sopimuksesta keväällä 2023. Sen turvin koulunkäynninohjaajat työllistetään kesäisin pääosin kaupungin päiväkoteihin.

Erillissopimuksella kaupunki ”vuokraa” koulunkäynninohjaajia myös Pohjois-Savon hyvinvointialueelle esimerkiksi vammaisten lasten kesähoitoon. Työntekijät pysyvät koko ajan kaupungin palkkalistoilla.

Koulunkäynninohjaaja Sirpa Hietanen työssä  Alavan sairaalakoulussa.
Koulunkäynninohjaaja Sirpa Hietasen ei enää tarvitse miettiä, mistä rahat elämiseen tulevat kesäisin.

Yhteinen tavoite toi tulosta

Ilman JHL:n pääluottamusmiestä uutta sopimusta tuskin olisi tehty.

Ennen sopimusta Kuopiossa vallitsi monessa kaupungissa tuttu tilanne: koulunkäynninohjaajat lomautettiin kesäksi, vaikka varhaiskasvatukseen oli vaikea löytää kesätuuraajia. Työvoiman tarve ja tarjonta eivät kohdanneet.

– Ei ollut oikein haalia ulkopuolista työvoimaa kesätuurauksiin, kun omaakin oli käytettävissä varsin samankaltaisissa tehtävissä, toteaa Juha Pirskanen, joka on hiljattain eläköitynyt JHL:n pääluottamiehen pestistä.

Pirskanen toi epäkohtaa toistuvasti esiin kaupungin hallinnolle. Vasta 2022 kaupungin henkilöstöhallinto alkoi edistää ohjaajien kesäajan työllistämistä.

– Olisi ollut helppo lähteä luisumaan puolin ja toisin, mutta ei lähdetty. Perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen

Samaan neuvottelupöytään työnantajan kanssa istuivat ammattiliitoista JHL, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy, Julkisalan Koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Ammattiliitto Jyty.

Pirskanen kertoo, että neuvottelut sujuivat hyvässä yhteistyöhengessä ja työnantaja kuunteli työntekijöitä.

Myös Kuopion perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen on tyytyväinen, sillä osapuolet pitivät sen, mitä oli sovittu.

– Olisi ollut helppo lähteä luisumaan puolin ja toisin, mutta ei lähdetty. En muista toista yhtä onnistunutta prosessia.

Vapaaehtoista vaihtelua normityöhön

Ohjaajien ei ollut pakko ottaa kesätyötä vastaan. Silti vain kourallinen liittojen jäseniä jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle.

Jotkut olivat esimerkiksi jo hakeneet itselleen kesäksi töitä tai hoitivat maatilaa töiden lomassa. Joillakin oli mahdollisuus pitää kiinni pitkästä kesälomasta.

Sirpa Hietasesta uusi sopimus tuntui kätevältä työelämän parannukselta. Kesä itsessään ja uudenlainen työnkuva virkistivät Hietasen työarkea.

– Hirveän kiinnostavaa ja virkistävää tehdä jotain muuta työtä. Koulunkäynninohjaaja Sirpa Hietanen

Sairaalakoulun pedagoginen työympäristö vaihtui hyvinvointialueen vammaispalvelujen hoitotyöksi, jossa päivän tekemiset valikoituivat tilanteen mukaan.

– Kyllähän sitä jännitti, miten syksyllä paukut riittävät jatkamaan suoraan omassa työssä, kun lomaa ei juuri ollut ehtinyt kertyä. Toisaalta oli hirveän kiinnostavaa ja virkistävää tehdä jotain muuta työtä. Meillä on Alavassa sen verran pieni työyhteisö, että harvoin näkee muiden koulujen ohjaajia tai tutustuu uusiin kollegoihin.

Kesä meni kohtuullisen kivasti muillakin koulunkäynninohjaajilla, komppaa Kuopion alakohtainen luottamusmies Harri Miettinen.

– En ole negatiivista juuri kuullut toteutuksen jälkeen. Ihmiset ovat tottuneet nopeasti uuteen tapaan työskennellä, vaikka joillekin muutos tuntui ensin suurelta. Olen yrittänyt muistuttaa, että tämä on normaalitila työelämässä. Tähän asti meininki on ollut epänormaalia.

Pääosin työnantaja tarjoaa kaikille koululaisten loma-ajalla tarjottavaan työhön täyttä työaikaa, mikä Miettisen mielestä lisää kiinnostavuutta ja ainakin tuo lisäansioita.

Lue lisää: Tervetuloa nykypäivään Helsinki, Espoo ja Vantaa: Koulunkäynninohjaajat Anniina Eloranta ja Minna Iivonen iloitsevat, kun ammattinimike avustaja jää vihdoin historiaan

Koulunkäynninohjaaja Sirpa Hietanen Alavan sairaalakoulusta
Sirpa Hietasen työmatka piteni kesällä tuuraustöissä vähintään puolisen tuntia suuntaansa, mutta hän suhtautui muutokseen tyynesti.

Kelpo alku, vaikka kehitettävää jäi

Uusilla systeemeillä on tapana köhiä, vaikka suhteellisen hyvin menisikin. Elettiin jo pitkällä toukokuuta, kun Sirpa Hietanen sai kuulla, missä työskentelisi kesän. Omia kesäsuunnitelmia perheen kanssa ei juuri ehtinyt tehdä.

– Jos meiltä työntekijöiltä kysytään toiveita kesäsijoittumisesta jo tammikuussa, olisihan se kiva, että myös työnantaja kertoisi sijoittumisesta aikaisemmin, Hietanen huomauttaa.

– Olihan se pieni ihme, että kaikki saatiin pyörimään tänä kesänä. Perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen

Perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen myöntää, että liian myöhäiseksi meni. Hyvinvointialueen kanssa saatiin lainvoimainen sopimus vasta aivan viime metreillä toukokuussa.

– Olihan se pieni ihme, että kaikki saatiin pyörimään tänä kesänä. Lähdetään siitä, että ensi vuonna homma toimii paremmin.

Kuitunen lupaa, että ensi keväänä kesätyövoiman kokonaistarve pyritään kartoittamaan aikaisemmin, jotta myös suunnittelu aikaistuisi.

Toiveissa työnteon jatkuvuus

Sekä työnantaja että työntekijät uskovat siihen, että uusi toimintamalli muotoutuu vielä sujuvaksi.

Ihannetilanteessa koulunkäynninohjaajat pääsisivät tuurauskeikoillaan tuttuihin yksikköihin. Kaikki hyötyisivät jatkuvuudesta. Lapset saisivat tutut turvalliset aikuiset ympärilleen, ja työntekijöiden ei tarvitsisi joka kerta opetella uuden työyhteisön tapoja.

Tutut kasvot auttaisivat myös avustettavien oppilaiden siirtymisessä päiväkodista kouluun ja alakoulusta yläluokille. Mitä enemmän apua tarvitsee, sitä suurempi on usein tarve tuttujen aikuisten läsnäololle. Tämä pätee varsinkin autismin kirjon lasten kanssa.

Lue lisää: Koulunkäynninohjaajille tarjottava töitä myös kesäisin

Malliksi muille kaupungeille

Hietanen, Kuitunen ja Miettinen toivovat, että Kuopion malli leviäisi kaikkialle Suomeen. Moni kaupunki ja hyvinvointialue kärsii vaikeuksista löytää kesätyövoimaa varhaiskasvatukseen ja vammaisten lasten lomahoitoon.

– Ohjaajat ovat hyvin taitavia tuuraajia. Kannattaisi ehdottomasti ottaa tästä mallia, perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen vinkkaa.

– Nyt kaupunkien kannattaisi ojentaa käsi osaaville koulunkäynninohjaajille, jotta työvoimapula ei pahene. JHL:n ammattiala-asiantuntija Sanna Pihakivi

JHL:n ammattiala-asiantuntija Sanna Pihakivi muistuttaa, että mallin leviäminen Kuopiota laajemmalle auttaisi koulunkäynninohjaajia myös tilanteessa, josssa maan hallituksen leikkaukset työttömyysturvaan menisivät läpi.

– Moni heistä saa soviteltua päivärahaa ja kesäisin ansiosidonnaista. Molempiin hallitus on kajoamassa. Nyt kaupunkien kannattaisi ojentaa käsi osaaville koulunkäynninohjaajille, jotta työvoimapula ei pahene.

Mahdolliset heikennykset huolestuttavat myös luottamusmies Harri Miettistä. Hän muistuttaa, että koulunkäynninohjaajien tarve vain kasvaa, kun järjestyshäiriöt lisääntyvät ja oppimishäiriöt kasvavat yleisopetusryhmissä inkluusiosta johtuen.

– Se on aina ohjaaja, joka lähtee pois oppilaan kanssa hoitamaan vaikeaa tilannetta. Opettaja on vastuussa koko luokasta. Mutta haluaako kukaan kohta lähteä koulunkäynninohjaajaksi, jos eläminen heikennysten jälkeen vaatii hirveitä pinnistelyjä? Toivottavasti leikkauksia ei tule, Miettinen summaa.

Lue lisää: Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine työtaisteluista: ”Tarvittaessa laitetaan Suomi seis, voimme pysäyttää vaikka raiteet”