Parhaimmillaan säästäminen on kivaa, mutta usein se on kovaa. Silloinkin on hyvä miettiä, missä järjestyksessä asioista nipistää, kirjoittaa sijoitusbloggaaja Merja Mähkä.
Ystäväni Päivi kertoi hiljan säästävänsä roskapusseista. Hän haastaa itseään keksimään erilaisia virityksiä roskien ulosviemiseen. Kekseliäisyys tuottaa Päiville iloa ja on omanlaisensa harrastus. Instagramissa hän jakaa säästövinkkejä Kolmio kuudelle -tilillään.
Minä olen tällaiseen liian laiska, mutta Päivin roskapussit ovat minusta mahtava esimerkki säästämisestä. Parhaimmillaan säästäminen on kivaa.
Mummuni säästi käyttämällä asiat loppuun. Hänelle tuotti paljon iloa, että samat keltaiset Iittalan Primavera-kahvikupit palvelivat häntä yli vuosikymmenen. Vielä iloisempi hän olisi, jos tietäisi, että kupit ovat nyt käytössä meillä.
Hyvää voi saada halvallakin
Suuri osa säästämisestä ei tietenkään ole näin iloista – etenkään nyt. Suomalaiset ovat taloudellisesti todella kovilla. Kovan säästämisenkin keskellä kannattaa miettiä, missä järjestyksessä asioista nipistää. Tavallinen neuvo on panostaminen laatuun ja terveyteen, mutta minusta tällaiset yleisluontoiset ohjeet toimivat huonosti. Hyvää voi saada halvallakin ja terveyden ylläpitoon meille markkinoidaan paljon myös turhaa.
Voi kysyä, kuinka negatiivisesti säästäminen vaikuttaa omaan elämänlaatuun.
Ihminen voi esittää itselleen kysymyksiä, että ei säästäisi väärissä paikoissa. Voi esimerkiksi kysyä, kuinka negatiivisesti säästäminen vaikuttaa omaan elämänlaatuun. Entä millaiset kompromissit ovat hyväksyttäviä? Menot kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen paperille. Minua se ainakin auttaa tunnistamaan, mikä minulle todella merkitsee paljon.
Lue lisää: Kolumnisti Merja Mähkä: Kumpi maksaa parisuhteessa?
Mieliteot menevät ohi
Toinen hyvä kysymys on: kuinka tarpeellinen hankinta on? Minä jään usein toviksi odottamaan mielitekojeni kanssa. Hämmästyttävän usein ne menevät ohi.
Ja sitten on vielä se ilo. Mitkä asiat tuottavat minulle iloa ei vain hetken, vaan pitkään? Tuleeko se hankinnoista vai kenties niiden kanssa kuljetusta pitkästä tiestä, kuten mummulleni? Vai tuleeko se ihmissuhteista?
Ystävän kanssa kahvilassa juotu kupillinen voi olla paljon arvokkaampi kuin kiireessä mukaan napattu, vaikka ne maksavat saman verran.
Merja Mähkä on sijoittaja, tietokirjailija, yrittäjä, somevaikuttaja ja sijoitusbloggaaja, joka tunnetaan erityisesti kolumneistaan ja Sijoituskaverit-podcastistaan.