2.9.2021

Vinkit talteen! Työnhaun huippuosaajat kertovat, kuinka haet työpaikkaa juuri nyt

Työn hakeminen onnistuu, kun sitä treenaa. Videohakemukset ja erottuva cv ovat tätä päivää työmarkkinoilla. Markkinointiassistentti Heidi Jaskola teroitti Taidolla työhön -kurssilla työnhakutaidot tikkiin. JHL:n jäsenet pääsevät kurssille maksutta.

Heidi Jaskolalla, 40, on kova palo takaisin työelämään. Hän on tällä hetkellä työtön työnhakija ja etsii assistentin tehtäviä eri alojen yritysten viestintämarkkinoinnista sekä myynti- ja talouspuolelta.

Jaskola on ollut koko aikuisikänsä kiinni työelämässä, ja hänellä on mittava kokemus työnhakemisesta. Taidot vaativat kuitenkin jatkuvaa päivittämistä.

Uudellamaalla asuvassa Jaskolassa ruumiillistuvat nykyajan turbulentit työmarkkinat. Takana on parinkymmenen vuoden työhistoria ja muun muassa markkinointimerkonomin ja tradenomin (yamk) tutkinnot. Pisin työsuhde on kestänyt kymmenen vuotta.

Jalka oven väliin! Markkinointiassistentti Heidi Jaskola suosittelee työnhakijalle jatkuvaa taitojen päivittämistä.

Viime vuosina Jaskola on työllistynyt vuokratyöfirman listoilta eli kiertänyt eri firmoissa paikkaamassa esimerkiksi vanhempainvapaan vuoksi auenneita määräaikaisuuksia. Väliin mahtuu eripituisia työttömyysjaksoja.

Kesäkuussa Jaskola osallistui Työväen sivistysliiton Taidolla työhön -kurssille, jossa pääsee ottamaan haltuun työnhakutaitoja perusasioista erityisosaamiseen, tiimitaidoista sähköpostin käyttöön. Kurssi sopii yhtä hyvin työnhaussa harjaantumattomalle kuin Jaskolan kaltaiselle kokeneelle ketulle.

– Kaiken kaikkiaan loistava kurssi, Jaskola kiittää.

Työnhakija tai työpaikan vaihtoa suunnitteleva, ota seuraavat vinkit talteen!

Lue lisää: Anonyymi rekrytointi suitsii työsyrjintää – Tuntematon työnhakija saa paikan

Seuraa aikaasi

Heidi Jaskola kilpailee työpaikoista jopa 20 vuotta nuorempien kanssa. Millenniaalit ovat syntyneet älykännykkä kädessä, mutta Jaskola kävi jo lukiota, kun sähköposti ja internet tulivat yleiseen käyttöön. Lisäksi nuoremmille voi maksaa vähemmän palkkaa.

Toisaalta nuori ikä ei takaa digiosaamista eikä kypsä ikä tarkoita, ettei sitä löytyisi.

– Tradenomin tutkinnostani on yli kymmenen vuotta. Sen aikana ja jälkeen olin yhteensä kymmenen vuotta samassa paikassa töissä. Työmarkkinat muuttuivat sillä välin. Minun on pakko päivittää osaamistani.

Etähaastatteleminen voi jäädä elämään koronan jälkeen, joten sovellusten haltuunotto on kaukaa viisasta.

Tilanne on tuttu sekä monelle pitkäaikaistyöttömälle että kauan samassa työpaikassa olleelle: menestyksekäs työnhaku vaatii erilaisia valmiuksia kuin ennen.

Apua on onneksi tarjolla ikään, taustaan ja kokemukseen katsomatta. Taidolla työhön -kurssille pääsee maksutta myös JHL:läinen työtön.

Moikka, Heidi tässä! Imatrankoskella kuvattu kesäinen videohakemus erottuu työhakemusten harmaasta massasta.

Ota välineet haltuun

Työnhakijan on pystyttävä osoittamaan, että työvälineet ovat hallussa. Toimistotyöntekijällä näitä ovat tietokonejärjestelmät kuten Teams ja Outlook. Myös Adoben ohjelmia on hyvä hallita.

– Enää asiakaskutsua ei tehdä Powerpointilla. Ohjelmien moniosaaminen on korostunut ja työkalut moninaistuneet ja moninkertaistuneet, Heidi Jaskola toteaa.

Lue lisää: Olisiko sirkustempuista hyötyä? Työnhaku on nykyisin taitolaji

Työnhaussa tarvittavat ohjelmat ja sovellukset ovat yleensä helppokäyttöisiä. Korona-aikana työhaastatteluja tehdään etänä muun muassa Zoom- ja Teams-sovellusten kautta. Niissä hyvän vaikutelman luominen onnistuu, kun hakija huomioi esimerkiksi riittävän valaistuksen ja katsekontaktin eikä kommunikaatio pätki heikon verkkoyhteyden vuoksi.

Etähaastatteleminen voi jäädä elämään koronan jälkeen, joten sovellusten haltuunotto on myös kaukaa viisasta.

Jatkuvaa päivittämistä vaativa alue on sometaidot.

Ansioluettelo on päivitettävä. Moderni cv on napakka ja visuaalisesti sekä kieleltään selkeä. Heidi Jaskolan mukaan siirtymä muistuttaa mustavalkotelevision vaihtumista värilliseen.

– Käytän cv:n tekemiseen netin ohjelmatyökalua. Valitsen sieltä värimaailman ja taiton. Liitän mukaan asiallisen valokuvan.

Jaskola räätälöi hakemuksen työpaikan mukaan eli vastaa työnhakuilmoituksessa esitettyihin kysymyksiin ja osoittaa perehtyneensä yritykseen. Cv:n hän lähettää pienin muutoksin työpaikkaan kuin työpaikkaan.

– Selkeintä on lähettää aanelonen, johon on valittu tärkeimmät poiminnat.

Tee vaikutus videolla ja somessa

Työpaikka voi pyytää hakemuksen videona. Video pitää osata tehdä ja liittää mukaan. Lisäksi siitä on välityttävä uskottava läsnäolo, vaikutelma pirteästä ja ajoissa paikalle ilmestyvästä ihmisestä. Jaskolan kokemuksen mukaan tavallisesti riittää lyhyt video, mutta pidempiäkin tarinoita rekrytoijat saattavat nykyään pyytää.

Jatkuvaa päivittämistä vaativa alue on sometaidot. Jaskola kokee, että hänelle on eduksi näkyä työelämäsivusto Linkedinissä. Myös ammatilliset Facebook– ja Instagram-profiilit voivat monella alalla auttaa työn saamisessa. Kannattaa myös muistaa, että yksityisistäkin postauksista jää digijalanjälki.

– Pitää katsoa myös henkilökohtaista somekäyttäytymistä. Ei kannata pitää firman paitaa päällä kaljakekkereillä ja julkaista siitä kuvaa Snapchatissa tai Facebookissa.

Opettele vastaamaan ainakin näihin kysymyksiin

Kun tekniikka on hallussa ja hakemus ja cv tikissä, saattaa palkinnoksi pamahtaa kutsu työhaastatteluun.

Heidi Jaskolan mukaan on viisasta harjoitella vastaamaan ainakin näihin kysymyksiin:

  • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?
  • Miksi haluat meille töihin?
  • Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

Viimeksi mainittuun Jaskola vastaa, että tässä firmassa.

– On tärkeää korostaa, että olen sitoutunut enkä lähde heti katselemaan muita töitä. Haenkin vain oikeasti kiinnostavia paikkoja. En sinkoile sinne tänne, vaan haen paikkaa ainoastaan, jos minulla on siihen aito kiinnostus.

Jaskola on oppinut varautumaan siihen, että kesken haastattelun kieli vaihtuu englanniksi tai ruotsiksi. Parhaimmillaan hän yllättää haastattelijan vastauksella, jota tämän kielitaito ei riitä ymmärtämään. Sitten nauretaan yhdessä.

Itseluottamuksen on oltava kohdillaan. Omiin taitoihin on uskottava tai ainakin näytettävä siltä, että uskoo.

– Ujot ja introvertit voivat kärsiä työhaastatteluissa, vaikka voivat olla todellisia huipputyyppejä, Jaskola arvioi.

Ujouden voi kääntää vahvuudeksi. Näkyvä jännitys on viesti siitä, että hakija ottaa työpaikan vakavasti. Terve jännittäminen myös luo vireyttä.

– On edelleen itsellenikin haaste mennä haastatteluun ja antaa itsestäni. Sehän on kilpailua näkymättömien ihmisten kanssa.  

Heidi Jaskola kertoo voittaneensa ujouttaan kokemuksen kautta – mitä enemmän haastatteluissa käy, sitä paremmaksi niissä harjaantuu. Jos työhaastatteluista ei ole kokemusta eikä sellaisia ole näköpiirissä, kannattaa tutustua tavallisimpiin kysymyksiin verkossa.

Omiin taitoihin on uskottava tai ainakin näytettävä siltä, että uskoo.

Erään asian Jaskola on huomannut muuttuneen oikeaan suuntaan. Perheenlisäyksestä ja parisuhteesta kyseleminen on ollut kauan laissa kiellettyä, mutta Jaskolan mukaan se ei ole estänyt työhaastattelijoita utelemasta niistä.

Viime vuosina tätä kysymystä ei enää ole kuulunut.

Jutussa on käytetty asiantuntijana Työväen sivistysliiton koulutussuunnittelija Janne Laulumaata.

Taidolla työhön -kurssi kestää viikon ja järjestetään syksyllä viisi kertaa. Kurssi on työttömälle JHL:n jäsenelle maksuton. Katso ajankohdat ja ilmoittaudu mukaan Työväen sivistysliiton verkkosivulla.