3.6.2024

Kuorosta tuli lastenohjaaja Emma Juvoselle oma yhteisö: ”Isosta porukasta saa aina apua”

Lastenohjaaja, kuorolaulaja Emma Juvonen lukee laulukirjaa Temppeliaukion kirkossa.

Philomela-kuoro on vienyt varhaiskasvatuksen opettaja Emma Juvosen laulamaan Pekingiin, esiintymään muistisairaille vanhuksille ja pelaamaan pesäpalloa.

”Kun laulan, unohdan kaiken ja pääsen pois itsestäni ja ajatuksistani. Laulaminen on hermolepoa. On myös hienoa laulaa kuorossa, joka kuulostaa upealta. Yksi ihminen ei saa aikaan sellaista äänimaailmaa kuin kuoro.

Olen harrastanut musiikkia lapsesta asti, ollut musiikkiluokilla, soittanut harmonikkaa ja laulanut eri kuoroissa. Aloitin aikuisena kuorolaulun uudestaan ensin työväenopiston kuorossa. Sitten näin naiskuoro Philomelan esityksen Art Goes Kapakka -tapahtuman Kuorojen kierroksella ja kysyin heiltä, miten kuoroon pääsee. Nyt olen laulanut Philomelassa kymmenen vuotta.

Lastenohjaaja, kuorolaulaja Emma Juvonen lukee laulukirjaa Temppeliaukion kirkossa.
Emma Juvonen luki kuorokansiota Temppeliaukion kirkossa. Hän laulaa myös työssään. – Toteutan pienimuotoista musiikkikasvatusta, esimerkiksi tutustutan lapsia siihen, miten soittimia kuuluu käsitellä.

Kuoron ohjelmistoa kuvaa uuden ja vanhan kohtaaminen, mistä nykykansanmusiikkiteokset ovat yksi osa. Erityisesti nykynaissäveltäjät, kuten Anna-Mari Kähärä, säveltävät ja sovittavat kuorollemme teoksia. Laulamme aina ilman nuotteja ja saatamme liikkua esityksessä, esimerkiksi hajaantua ja levittäytyä yleisön ympärille.

Tällä hetkellä Philomelassa on noin 60 aktiivista jäsentä ja teemme parisenkymmentä keikkaa vuodessa eri kokoonpanoilla. Seuraava suuri oma konserttimme on Helsingin Musiikkitalossa marraskuussa, kun Philomela täyttää 40 vuotta.

Juttu jatkuu alempana.

Harjoittelemme yhdessä kerran viikossa, ja lisäksi meillä on kuoroleirejä pari kertaa vuodessa. Nämä ovat mahtavia viikonloppuja, joissa harjoittelun lisäksi pidämme hauskaa yhdessä. Myös perinteiset pikkujoulumme tammikuussa ovat aina odotettu tapahtuma. Emme voi pitää pikkujouluja joulukuussa, koska keikkakalenterimme on silloin täynnä.

Kuorollamme on mahtava yhteishenki ja isosta porukasta saa aina apua, oli aihe mikä hyvänsä. Lisäksi Philomelalla on erilaisia alaryhmiä, jotka tekevät yhdessä eri asioita. Toiset pelaavat pesäpalloa, toisilta saa vinkkejä neulomiseen.

Kerran soudimme kirkkoveneellä Helsingin Soutustadionin ohi ja lauloimme, kun harmaahylje ui lähellemme ja tuli kuuntelemaan meitä. Se jäi mieleen!

Katso videolta, miksi sinunkin kannattaa Emma Juvosen mielestä aloittaa kuoroharrastus. Juttu jatkuu alempana.

Olemme esiintyneet muun muassa Pekingin ja Taipein kuorofestivaaleilla, Euroopassa ja Etelä-Afrikassa.

Paras kuoromuistoni on Philomelan voitto World Choir Games -kuorokilpailun kamarikuorokategoriassa vuonna 2014. Treenasimme täysillä ja tunnelma oli kuin urheilukisoissa. Kun voitimme, Suomen lippu vedettiin salkoon, juoksimme lavalle ja itkimme.

Lempiteokseni on kuorolaisemme Päivi Ojanperän Dolor, sanaton mutta tunteikas teos, joka aiheuttaa aina kohahduksia yleisössä. Meillä on paljon sanattomia teoksia, joita esitämme erityisesti ulkomailla. Sanattomat laulut on laulettu eri tavoin ja vokaalein.

Laulamme myös ruotsiksi ja englanniksi. Suomi-meiningin vieminen ja esimerkiksi kalevalaisten kuoroteosten laulaminen maailmalla on ollut hauskaa.

Videolta voit katsoa ja kuunnella Philomelan Dolor-esityksen:

Esiinnymme seuraavaksi huhtikuussa Musiikkitalossa luonnonsuojeluun liittyvässä Choirs for Ecocide Law -konsertissa, ja heinäkuussa meillä on keikat Nuutajärven lasikylässä sekä Tammisaaressa.

Lastenohjaaja, kuorolaulaja Emma Juvonen seisoo Temppeliaukion kirkossa.
Kuoron nimi Philomela tarkoittaa satakieltä.

Olemme tehneet myös hyväntekeväisyyskeikkoja esimerkiksi vanhainkodeissa. Muistisairaille vanhuksille esiintymiset ovat olleet minulle mielettömän hienoja kokemuksia.

On tärkeää, että harjoitusten lisäksi esiinnymme yleisölle emmekä laula vain keskenämme. Korona-aikaan harjoittelimme etänä videoyhteydellä mikki äänettömänä, mutta se ei ollut sama asia.”

Lastenohjaaja, kuorolaulaja Emma Juvonen seisoo Temppeliaukion kirkossa.
Juvosella on lastenohjaajan tutkinnon lisäksi kulttuurituottajan koulutus. Tätä tutkintoaan hän pääsee hyödyntämään kuoron markkinointitiimissä.