17.2.2020

Lumeton talvi on vienyt työntekijöiltä ylityöt ja bonukset, mutta töitä riittää silti – Tiehöylä vaihtui lakaisukoneeseen

Poikkeuksellinen talvi ihmetyttää. Lumeton stadi ei kaipaa aurausta, joten Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran työntekijöillä on aikaa tehdä kunnossapito- ja vihertöitä. Vaikka lumettomuus on vienyt ylityöt ja keventänyt staralaisten kukkaroita, työntekijät osaavat arvostaa myös vapaa-aikaa, terveyttä ja hyvinvointia viime talven lumiruljanssin jälkeen.

Kun vuosi sitten Etelä-Suomi oli hukkua lumeen, tänä talvena taivaalta on tippunut lähinnä vettä. Maa ei ole ollut valkoisena kuin muutaman hetken.

‒ Yölähtöjä oli edellistalvena lähes joka aamu, puoli kahdelta oltiin jo auraamassa pääväyliä ja bussireittejä. Nyt on joka viikko käyty muutamana aamuna suolaamassa jäätyneitä teitä, mutta muutoin talvihommat ovat jääneet liki kokonaan pois, kertoo staralainen Kari Suikkanen.

‒ Vastaavaa talvea kuin tämä en muista koko urani aikana.

Suikkasen titteli on tiehöylän kuljettaja, vaikka plussakeleillä hän on enemmän ajanut lakaisukonetta. Kaupungin töissä hän on viihtynyt jo 32 vuotta, luottamusmiehenäkin yhteensä 15 vuotta.

‒ Vastaavaa talvea kuin tämä en muista koko urani aikana. Enkä ole syntymäpäiviä viettänyt koskaan syksyisissä keleissä, kertoo 61-vuotispäiväänsä helmikuussa juhlinut mies.

Tiehöylän kuljettaja Kari Suikkanen on huoltanut ja pessyt kalustoa tänä talvena tavallista enemmän.

Lue lisää: Kun etelä kituu lumipulassa, Veli-Matti Rauhala huhkii Kittilän nietoksia laduiksi

Järkevää tekemistä on riittänyt

Lakaisukoneen kuljettamisen lisäksi Suikkanen on päässyt levittämään pöliseville kaduille suolaliuosta sekä huoltamaan ja pesemään kalustoa. Kalusto kun pitää olla joka tapauksessa toimintavalmiina, jos yläilmoista alkaakin tupruttaa.

‒ Hommia on riittänyt – onneksi. Aika kuluu paremmin, kun on järkevää tekemistä.

Töitä on riittänyt myös Ira Halmirannalle, joka työskentelee katujen ja puistojen ylläpito- ja kunnossapitotöissä.

‒ Joka toinen viikko teen konehommia ja joka toinen vihertöitä. Kun ei ole aurattavaa eikä hiekoitettavaa, olen jalkautunut puistoihin: muun muassa uusinut käytäviä ja levittänyt kuorikatetta sekä leikannut pensaita.

Puutarhuri Ira Halmiranta arvostaa sitä, että Stara tukee moniosaamista. Lumenajon sijaan tänä talvena on voinut miettiä toiminnan kehittämistä.

Halmirannan etuna on monipuolisuus. Hänellä on kuorma-autokortti, joten hän pystyy liikuttamaan jos jonkinlaista konetta – kokeiltu on myös 18 tonnia painavaa kymmenmetristä tiehöylää. Koulutukseltaan Halmiranta on puutarhuri.

‒ Stara tukee moniosaamista, ja olen innokas perehtymään uusiin asioihin, joissa voi käyttää luovuutta. Kun ei tarvitse keskittyä lumeen, voi miettiä toiminnan kehittämistä eri tavalla.

Kaupungille kertyy säästöjä

‒ On kyllä ollut pitkä syksy, huokaisee Staran työnjohtaja Heikki Koivisto.

Tosin pakkanen yllätti edellisyönä, ja Koivistokin hälytettiin töihin varttia vaille yksi. Kelikeskuksesta soitettiin päivystävälle työnjohtajalle ja varotettiin liukkaudesta. Työpäivälle tuli pituutta reipas 12 tuntia.

‒ Nyt on tehty vuorotellen talvi- ja kesähommia. Lakaisu-, viher- ja puhtaanapitotöitä on riittänyt, roskat eivät kaupungista lopu. Sateisina päivinä saa tosin olla kekseliäs, mutta silloin voidaan aina pistää työkalut kuntoon.

Koivisto myöntää, että kaupungille kertyy säästöjä: polttoainetta kuluu vähemmän ja ylitöitäkään ei ole tarjolla.

‒ Kyllä työntekijöitä harmittaa, kun ylitöitä on vähän. He tekisivät mielellään enemmän hommia.

Ansionmenetykset ohentavat tilipussia

Staran työntekijät ovat tuntipalkkaisia, joten kellon ympäri tehdyistä töistä on kertynyt tilipussiin sievoisia summia. Suikkanen arvelee ansionmenetysten olevan muutaman satasen luokkaa kuukaudessa, vuosipalkassa jo tuhansia euroja.

‒ Sopimusten mukaan pyörivät varalla olot, joista korvaus on hiukan yli 20 prosenttia tuntipalkasta.

Staran työntekijät Kari Suikkanen ja Ira Halmiranta eivät harmittele ylitöiden puuttumista, sillä vapaa-ajallakin on arvonsa,

Vaikka kaupunki säästää ja työntekijät menettävät melkoisesti lumiruljanssin puuttuessa, Suikkasen mukaan asiassa on toinenkin puoli.

‒ Edellistalvi alkoi jo käydä voimille, kun yöllä aloitettiin ja pitkälle iltapäivään jatkettiin. Työntekijöiden keski-ikä pyörii 50 ja 60 vuoden välillä, ja pitkät työpäivät heijastuvat jaksamiseen. Liikenteen seassa ison koneen puikoissa tarkkaavaisuus on oltava huipussa.

Hyvinvointia ei mitata rahassa

Suikkanen toteaa, ettei aina voi tuijottaa vain rahaa: terveys ja hyvinvointi menevät edelle. Halmiranta on samaa mieltä.

‒ Pidämme veronmaksajat tyytyväisinä vuoden ympäri.

‒ Arvostan myös vapaa-aikaa, vaikka talvibonukset jäävätkin saamatta.

Pieni pelko itää: Suikkanen miettii, vaikuttavatko useat peräkkäiset leudot talvet kalustohankintoihin tai henkilöstötarpeeseen. Halmiranta ei näe asiaa ongelmallisena, sillä aina on oltava valmiudessa. Säästä kun ei voi koskaan tietää mitään varmaa.

‒ Työt eivät lopu, siksi me täällä olemme. Pidämme veronmaksajat tyytyväisinä vuoden ympäri, kiteyttää Koivisto.