19.6.2023

Laiton irtisanominen johti 50 000 euron korvauksiin: ”Luottamusmiehellä on lakisääteinen suoja”

Luottamusmies Lena Salon irtisanominen oli laiton. Näin totesi Pohjanmaan käräjäoikeus, joka tuomitsi Suomen Punaisen Ristin Pohjanmaan ruotsinkielisen piirin maksamaan Salolle vajaat 50 000 euroa korvauksia sekä oikeudenkäyntikulut.

Marraskuussa 2019 Lena Salo istui toimistossaan, kun työpaikan apulaispäällikkö ryntäsi sisään ja uhkasi tehdä hänestä jauhelihaa. Salo työskenteli tuolloin luottamusmiehenä Suomen Punaisen Ristin (SPR) ruotsinkielisen piirin ylläpitämässä Kristiinankaupungin vastaanottokeskuksessa.

Salo ilmoitti tapahtuneesta piirin toiminnanjohtajalle, joka oli myös työsuojelupäällikkö. Ilmoitus johti tapaamiseen toiminnanjohtajan ja yksikön johtajan kanssa. He vähättelivät häirintää ja syyttivät Saloa muistivammasta, tehtävien huonosta hoitamisesta ja työtehtävien siirtämisestä kollegalle.

– Tunnen itseni hyvin ja tiesin, etten ollut toiminut niin, Lena Salo kertoo.

Tuosta hetkestä alkoi kestävyysjuoksu, joka päättyi toukokuussa 2023 – eli kolme vuotta ja seitsemän kuukautta myöhemmin: Pohjanmaan käräjäoikeus päätti työnantajan irtisanoneen luottamusmiehen laittomin perustein.

Asianajaja Kirsi Hägglundin mukaan useat saman työnantajan työntekijät olivat vapaaehtoisesti päättäneet lähteä työpaikalta henkisen painostuksen ja asiattoman käytöksen seurauksena. Hägglund hoiti Salon asiaa JHL:n puolesta.

Lena Salo on helpottunut, että oikeudenkäynti on vihdoin ohi. Hänelle ei koskaan ollut kyse rahasta vaan tuomiosta.

– Lena Salon tapauksessa häneltä otettiin pois työsopimuksen mukaisia tehtäviä ja annettiin uusia. Tällä menettelyllä yritettiin saada työntekijä tuntemaan olonsa hyvin epävarmaksi, jotta hän ”ymmärtäisi” irtisanoutua itse, Hägglund sanoo.

– Työntekijä yritettiin saada tuntemaan olonsa epävarmaksi, jotta hän ”ymmärtäisi” irtisanoutua itse. Asianajaja Kirsi Hägglund

Työnantajan olisi pitänyt ottaa yhteyttä JHL:ään

Kun Lena Salo ei irtisanoutunut, työnantaja irtisanoi hänet toukokuussa 2020 – syytettyään häntä muun muassa aiheettomista henkilöhauista Maahanmuuttoviraston ylläpitämässä rekisterissä. Syytös johti poliisitutkintaan.

– Otin välittömästi yhteyttä poliisiin selvittääkseni, mistä on kyse. Minua kuulusteltiin yhden päivän ajan, ja päätöksen saaminen kesti kaksi vuotta. Oli helpotus, kun vastaus oli ”ei rikosta”, vaikka tiesin koko ajan, etten ollut tehnyt työnantajan väittämiä asioita, Salo sanoo.

Tämä tarkoitti, että Salon irtisanominen oli laiton.

Koska Salo oli työpaikkansa luottamusmies, olisi työnantajan pitänyt ennen irtisanomista kysyä Salon edustamien työntekijöiden mielipidettä – ja kysely olisi pitänyt hoitaa liiton kautta.

– Työnantaja kysyi varaluottamusmieheltä, ketkä kuuluvat liittoon. Varaluottamusmies ei tiennyt, ettei hänellä ole velvollisuutta antaa nimilistaa. Tämän jälkeen työnantaja laittoi kyselyn suoraan jäsenille. Vain yksi ehti vastaamaan, ennen kuin muille sanottiin, ”että ei tarvitse vastata”, asianajaja Kirsi Hägglund kertoo.

Luottamusmies Lena Salon irtisanominen oli laiton.

Hän kuvailee SPR:n Pohjanmaan ruotsinkielistä piiriä työnantajaksi, joka tuntee työnantajan velvollisuudet heikosti. Tämä oli tuttua myös Lena Salolle.

– Kun syytöksiä alkoi tulla, ajattelin, että kuulostaa tutulta. Kollegani olivat käyneet tämän läpi ennenkin, Lena Salo kertoo.

Lue myös: ”Juhlin vasta, kun tuomio on lainvoimainen” – Hovioikeus: Suomen Punainen Risti antoi pakolaisohjaaja Resul Erdalille laittomat potkut

Dokumentoi päiväkirjaan

Tapahtumien alkaessa vuoden 2019 lopussa, Lena Salo otti välittömästi yhteyttä JHL:n Pohjanmaan aluetoiminnan asiamies Margot Nyroosiin ja kysyi neuvoa.

Hän sai vihjeen kirjoittaa päiväkirjaa työpaikan tapahtumista. Lisäksi Nyroos kehotti tekemään työturvallisuusraportin Aluehallintovirastolle (AVI).

– Salo sai JHL:n aluetoiminnan asiamieheltä hyvät ohjeet, Kirsi Hägglund sanoo.

Päiväkirja on tärkeä todiste oikeudessa, kun puidaan tapausta sana sanaa vastaan. Päiväkirja auttaa muistamaan tilanteet paremmin ja välttämään itsensä epäilemistä.

– Jos työpaikalla tapahtuu muutoksia, voi niistä pyytää kirjallisen vahvistuksen, jotta saa todisteen, Hägglund vinkkaa.

Hänen mukaansa Lena Salo on joutunut työpaikkakiusaamisen kohteeksi ja AVIn olisi pitänyt reagoida siihen.

– Toivoisin aktiivisempaa otetta AVIlta. He voivat tehdä tutkintapyynnön, jos he kokevat, että henkilöä kohdellaan epäasiallisesti. Tällä menettelyllä ei yksittäisen työntekijän tarvitse ottaa mahdollisen oikeudenkäynnin kuluriskiä, Hägglund sanoo.

Lena Salo kiittelee JHL:ltä saamaansa apua yli kolme vuotta kestäneessä prosessissa.

Jutun vieminen käräjäoikeuteen asti on ollut henkisesti rankkaa, mutta Salo ei kadu mitään.

– En ole tehnyt tätä vain itselleni, vaan myös kollegoilleni. Heille, joita on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti ja irtisanottu ennen ja jälkeeni sekä heille, joiden sopimuksia ei ole jatkettu, hän sanoo.

– En ole tehnyt tätä vain itselleni, vaan myös kollegoilleni. JHL:n jäsen Leena Salo

Neljä kertaa Salolle tarjottiin sovintoa, mutta joka kerta hän sanoi suoraan, ettei edes keskustele vaihtoehdosta.

– Pelasin tietysti riskillä, mutta en halunnut luovuttaa. Minua vastaan on tehty niin paljon törkeitä asioita, Salo sanoo.

JHL:n apu oli korvaamaton

Toukokuun 31. päivänä 2023 Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi SPR:n Pohjanmaan ruotsinkielisen piirin maksamaan Lena Salolle 49 172,20 euroa korvausta, josta 16 487,07 euroa meni Työllisyysrahastoon. SPR määrättiin myös maksamaan 19 654,40 euroa Salon oikeudenkäyntikuluja.

Asianajaja Kirsi Hägglund on tyytyväinen tuomioon, mutta oli toivonut suurempaa summaa.

– Mielestäni työnantajan käytös on ollut räikeää. Edes istunnossa he eivät ottaneet vastuuta tapahtuneesta. Työpaikkakiusaamisella voi olla suuri vaikutus henkiseen hyvinvointiin, joten sitä taustaa vasten 20 kuukauden palkka tuntuu aika vähäiseltä.

JHL:n lakimiehen Tarja Terävän mielestä tuomio tekee selväksi, kuinka suojattu luottamusmiehen asema on.

– Luottamusmiehellä on lakisääteinen turva. JHL:n lakimies Tarja Terävä

– Luottamusmiehellä on lakisääteinen turva, Terävä korostaa.

Lena Salo on helpottunut, että tapaus on vihdoin ohi. Hänelle ei koskaan ollut kyse rahasta vaan tuomiosta.

Hän on kiitollinen kaikille prosessissa auttaneille, mutta erityisesti JHL:n Margot Nyroosille.
– Margot on ollut fantastinen. Hän piti minuun koko ajan yhteyttä ja antoi neuvoja. Ilman hänen osaamistaan ja tukeaan en olisi tiennyt mitä tehdä, Salo sanoo.

Uudella työpaikallaan Salo neuvoo kollegoitaan liittymään ammattiliittoon.

– Kun tarvitset lakiapua, ei riitä, että kuuluu työttömyyskassaan.

Lue myös: Kirkkonummi tuomittiin maksamaan JHL:läiselle 45 000 euroa tasa-arvolain rikkomisesta –Ainoaa naista ei huolittu päivystysrinkiin