22.10.2018

Maanantaiaamu toi porteille lakkovahdit – Jatta päivysti teen voimalla koulun ovella: ”Olisin tullut paikalle vaikka pää kainalossa”

Lakkovahdit hoitavat järjestystä lakossa olevan työpaikan edessä. Viisi punaliiviä päivysti maanantaiaamuna Espoossa.

Kuitinmäen koulun edustalla seisoo kosteana maanantaiaamuna viisi punaisiin liiveihin sonnustautunutta ihmistä. Kaikkien selässä on kankainen neliö, jossa lukee: lakkovahti.

Aurinko pilkottaa väistyvien sadepilvien takaa, mutta Jatta Leach olisi täällä myrskysäälläkin. Repussa on termoskannullinen kuumaa teetä.

– Olisin tullut paikalle vaikka pää kainalossa, Leach sanoo ja nauraa.

Satu Harsia, Anu Harsia, Maiju Veikkolainen, Maria Cecilia Salo ja Jatta Leach olivat lakkovahteina Kuitinmäen koulun edustalla Espoossa.

Satu Harsia, Anu Harsia, Maiju Veikkolainen, Maria Cecilia Salo ja Jatta Leach olivat lakkovahteina Kuitinmäen koulun edustalla Espoossa.

Tavallisesti Leach on tähän aikaan töissä, mutta nyt hän on vahtimassa, etteivät lakon piirissä olevat mene töihin. Hän on tullut Kuitinmäen koululle kuudelta aamulla. Kotiin hän ja muut lakkovahdit ovat toistaiseksi passittaneet yhden ihmisen.

– Hän ei ollut tietoinen lakosta, mutta ymmärsi tilanteen hyvin, kun selitimme.

  • Lue JHL:n sivuilta, mitä lakkovahti tekee ja kuka voi ryhtyä lakkovahdiksi.

”Luokkaretkilläkin syödään eväitä”

Leach työskentelee Espoo Catering -ruokapalvelun esimiehenä Päiväkehrän koulussa. Hänen työpaikallaan JHL:n kahden päivän työnseisaus ei pysäytä koko ruoanjakelua, ja myös täällä Kuitinmäessä keittiö on saatu toimimaan tilapäisratkaisuilla. Esimerkiksi erikoisruokavalioita ei kuitenkaan pystytä huomioimaan, ja kaupunki on ohjeistanut vanhempia pakkaamaan lapsille eväät.

– Maan hallitus vetää köyhiä lapsiperheitä heikkoon tilanteeseen.

Raumalla syntynyt Leach, 43, valmistui suurtalousesimieheksi

Lahden silloisesta Fellmanni-instituutista 1997. Nyt hän asuu Espoossa, jossa lakon odotetaan johtavan useassa päiväkodissa ja koulussa siihen, ettei lapsille ole tarjolla lämmintä ruokaa. Myös Leachin kaksi lasta kuuluvat tähän joukkoon, joten he lähtivät aamulla kouluun eväspakettien kera.

Leach huomauttaa, että kaksi päivää ei ole ylivoimainen aika pärjätä omilla eväillä.

– Koululaisryhmät tekevät jatkuvasti koulun ulkopuolelle koko päivän retkiä, joilla syövät eväitä.

”Lakko on viimeinen keino”

Leach on Espoon kaupungin työntekijät JHL:n sihteeri ja liiton varapääluottamusmies. Lakkovahtina hän on ensi kertaa elämässään.

– Toimin, jotta työntekijöillä olisi oikeus ja turva. Nykymaailma on menossa varsinkin pienipalkkaisten kannalta huonoon suuntaan.

Myös toinen lakkovahti, espoolainen Maiju Veikkolainen on paikalla pienipalkkaisten oikeuksia puolustamassa. Hänen mukaansa kysymys on irtisanomislakia suuremmasta kuviosta: yksi heikennys johtaa herkästi toiseen.

Satu Harsia päivysti lakkovahtina.

Satu Harsia päivysti lakkovahtina.

– Maan hallitus vetää köyhiä lapsiperheitä heikkoon tilanteeseen, hän sanoo.

Keskiyöllä alkanut poliittinen lakko on tuen ilmaus alle kymmenen hengen yritysten työntekijöitä kohtaan, joiden irtisanomisturvaa hallituksen esitys pyrkii heikentämään. Suuren yrityksen palkollisena Leach ei itse joutuisi suoraan heikennysten kohteeksi. Hän korostaa, ettei halua syyllistää työnantajaansa, joka ei voi vaikuttaa siihen mitä maan hallitus tekee.

Hänestä lakko on viimeinen keino ajaa pienipalkkaisten asiaa.

– Lakko merkitsee sitä, että haetaan oikeutta järeillä toimilla. Se on ikävä tilanne kaikille, mutta joskus sitä joutuu ikäviin tilanteisiin. Tämä on puhdas poliittinen lakko ja tällä hetkellä työnantajasta riippumaton.

”Jos työnantajaa ei miellytä, niin se on hei hei”

Kaksipäiväinen työnseisaus on JHL:n työtaistelun toinen vaihe ja ensimmäinen sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti eduskunnassa vievänsä irtisanomislakia eteenpäin. Mukana valtakunnallisesti yli 10 000 JHL:n jäsentä.

Eri puolilla maata on varauduttu siihen, etteivät esimerkiksi koulut pysty järjestämään ruokailua. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pysähdyksissä on lähinnä ruoan jakelu, ei

valmistaminen.

Muista liitoista Super ja Tehy ovat vuoronvaihtokiellossa 22. lokakuuta–4. marraskuuta.

– Ikävä kyllä en usko, että hallitus perääntyy.

Jos hallituksen kaavailemat heikennykset irtisanomislakiin menevät läpi, Leach uskoo pienyritysten työntekijöiden joutuvan heikkoon asemaan. Samalla suunnattaisiin mahdollisesti kohti yhä laajempaa työntekijöiden oikeuksien polkemista.

– Työntekijä joutuisi huonolle pohjalle: jos työnantajaa ei miellytä, niin se on hei hei.

Jatta Leach ei ole näkemyksensä kanssa yksin. SAK:n teettämän kyselyn mukaan vain 37 prosenttia hyväksyy hallituksen suunnitelman heikentää irtisanomissuojaa pienyrityksissä.

Toisena lakkopäivänä tiistaina Leach on jälleen käytettävissä lakkovahdiksi, jos tilanne vaatii – kuten myös seuraavissa vaiheissa, jos ne toteutuvat.

– Ikävä kyllä en usko, että hallitus perääntyy, hän sanoo.

  • Lue täältä JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen kirjoitus lakosta.