31.10.2018

Neljänkympin kriisi toi uuden harrastuksen:Lähihoitaja Sebastian Hedberg pääsi mopojen makuun

Ahvenanmaalainen lähihoitaja Sebastian Hedberg entisöi Tunturi Super Sportin ja ajelee sillä vapaa-ajallaan. Nyt hän korjaa vielä vanhempaa mopoa.

Minuun iski kai jonkinlainen neljänkympin kriisi pari vuotta sitten, kun täytin 40. Halusin mopon. Etsin entisöintiaihiota ja löysin vuoden 1977 Tunturi Super Sportin Vaasan lähistöltä.

Entisöintiaihiot maksavat 200–1 000 euroa kunnosta riippuen. Sain pienen avustuksen perheeltäni ja pystyin toteuttamaan unelmani. Mopo matkusti Pohjanmaalta Turkuun ja sieltä laivalla Ahvenanmaalle.

Korjailin toisinaan mopoja jo 15-vuotiaana. Nyt olen oppinut korjaamista samanhenkisiltä kavereiltani. Yksi heistä auttaa minua käytännön työssä. Hän on todella taitava ja näppärä. Meiltä meni noin puoli vuotta siihen, että kävimme läpi mopon, maalasimme rungon ja tankin ja hankimme uusia osia.

Toisella kaverillani taas on ehkä kahdeksan tai yhdeksän Super Sportia, joten häneltä saan paljon tietoa. Hänen kanssaan ajelen kesällä.

Mopon entisöinnissä oli paljon hommaa. Yllätyksiäkin tuli – jotkut osat olivat niin kuluneita, että ne piti vaihtaa. Tilasin varaosia Suomesta. Tähän malliin niitä on helppo saada. Löysin ohjeita ja neuvoja myös Facebook-ryhmistä.

Sebastian Hedberg esittelee kiiltävää mopoaan venevajojen edustalla.Korjaaminen oli kivaa, koska näin, mitä käsilläni pystyn tekemään ja mopo tuli huippukuntoon. Viime kesänä ajoin sillä Ahvenanmaalla 300–400 kilometriä. Pisin retki oli ehkä 80 kilometrin mittainen, täällä lähistön pikkuteillä.

Kun lähden ajamaan, minulla ei ole kohdetta. Ajelen vain, katselen luontoa ja nautin. Ajan yksin tai kavereiden kanssa, jos heidän menojalkaansa vipattaa. Yhteistä aikaa ei tosin ole helppo löytää, kun kaikki tekevät vuorotöitä.

Super Sportin myötä pääsin korjaamisen makuun. Haluan lisää mopoja. Nyt korjaan talviprojektina isoisäni vanhaa Husqvarna Coronaa vuodelta 1958. Mopo on punainen, mutta vähän ruosteinen ja nyt purettuna osiin. Näin vanhaan malliin ei ole helppoa löytää varaosia, joten joudun improvisoimaan.

Korjaan Husqvarnan ajokuntoon. Muuten mopo saa jäädä melkein samanlaiseksi kuin silloin, kun se tuotiin tänne isoisän tilalta Kristiinankaupungista. Saan sen keväällä valmiiksi.

Miten sinusta tuli lähihoitaja?

Hoitajan ammatti on kiinnostanut minua pienestä pitäen. Halusin ambulanssinkuljettajaksi, koska työ vaikutti mielenkiintoiselta.

Mikä innostaa sinua työssäsi?

Se on niin antoisaa. Ja ajatus siitä, miten itse haluaisin tulla kohdelluksi, kun esimerkiksi sairastun.

Missä olet erityisen hyvä?

Otan vastuuta työstäni, olen täsmällinen ja vien työtehtäväni loppuun.