7.10.2024

Noomi Sakala, 45, kukisti epävarmuutensa Kurvikuningatar-kisassa: ”Annoin itselleni luvan olla esillä”

Kurvikuningatar-kisan finalisti Noomi Sakala katsoo kameraan Turun linnan pihalla.

Turkulainen vanhustenohjaaja Noomi Sakala aikoo voittaa elämänsä ensimmäisen kauneuskilpailun. Vielä pari vuotta sitten hän ei olisi uskonut pystyvänsä edes osallistumaan.

Lauantaina 12. lokakuuta Noomi Sakala nousee Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan lavalle. Se on hänen elämänsä ensimmäinen kerta kauneuskilpailun finalistina. Kurvikuningatar-kisa on suunnattu yli 40-vuotiaille naisille ilman kokorajoituksia.

Sakala, 45, kuvailee Kurvikuningatar Suomi 2024 -kilpailutaivalta mahtavaksi ja sen huipennusta jännittäväksi.

Finaaliin ei mennä epäilemään omia kykyjä. Sinne mennään voittamaan.

– Uskon manifestaation voimaan ja olen jo kuvitellut voiton jälkeisen sunnuntain tunnelmia. Jos en voitakaan, se on tietenkin iso pettymys, Sakala sanoo.

Kurvikuningatar-kisan finalisti Noomi Sakala katsoo ikkunasta Turun linnassa.
Kurvikuningatar-kisan finalisti Noomi Sakala halusi tulla kuvatuksi Turun linnassa.

Vaikka Sakala kisaa tosissaan, kyseessä on hänelle erityisesti hyvän mielen kilpailu.

– En sovi muiden kauneuskilpailujen muottiin: olen niiden näkökulmasta milloin liian lyhyt, milloin liian lihava. On upeaa, että tällaisia kilpailuja järjestetään.

Sakala pitää itsensä haastamisesta ja uusien kokemusten hakemisesta. Hänelle Kurvikuningatar-kilpailuun osallistuminen on mukavasti omalla epämukavuusalueella.

Karsintakierroksilla Sakala on päässyt tiuhaan tahtiin esiintymislavoille – usein vieläpä korkokengissä, jotka luovat hänen mielestään olemukseen naisellisen efektin.

Tähänastinen kilpailu on pitänyt sisällään Sakalalle uusia juttuja, kuten koulutusta sosiaalisen mediaan ja meikkaukseen. Hän on meikannut aiemminkin, mutta ei ole saanut siihen koulutusta. Esillä oleminen ja kameralle poseeraaminen sen sijaan ovat Sakalalle tuttua touhua. 

Lue lisää: Lola Odusoga on hurmannut ja härnännyt 25 vuotta – Näin syntyi historiallinen ura

Ikä on mielentila

Sakala työskentelee ikäihmisten kuntouttavassa päivätoiminnassa Turussa. Hän toimii myös työpaikkansa työsuojelun toisena varavaltuutettuna.

Työssään hän luo ikäihmisille sosiaalisia, fyysisiä ja emotionaalisia hetkiä, joissa kohtaamisella on merkittävä rooli. Hänelle ikä on ennen kaikkea mielentila: jos koet itsesi vanhaksi, olet vanha. Pysähdyt ja jämähdät paikallesi.

– Satavuotias voi olla hyvin aktiivinen, jos tuntee itsensä nuoreksi. Vanhanakin voi olla valtavasti elämäniloa ja halua elää kohti unelmiaan.

Sakalan oma motto on: usko unelmiisi. Hän kuitenkin tietää, että unelmia ei voi saavuttaa vain unelmoimalla, vaan niiden eteen pitää tehdä töitä.

Kurvikuningatar-kisan finalisti Noomi Sakala nojaa seinään Turun linnassa.
Sakala on aiemmin toiminut TFP-mallina (time for photos), jossa raha ei liiku kuvaajan ja kuvattavan välillä, vaan molemmat saavat kokemusta ja hyviä kuvia.

Työskentelyä oman mielen kanssa

Kurvikuningattareen osallistuminen ja kilpailussa menestyminen on Sakalalle eräänlainen unelma. Vielä pari vuotta sitten hän ei olisi uskonut osallistuvansa kauneuskilpailuun. Se johtui hänen omista epävarmuuksistaan.

Sakalan ässät ja ärrät eivät aina soinnu oikein, ja ne on pitänyt hyväksyä osaksi itseä. Vinot etuhampaat saavat hymyilemään kahta leveämmin silloin, kun asia tulee mieleen.

Jos Sakalalle tulee joskus alemmuudentunnetta tai häpeää omaa kehoa kohtaan, hän korjaa oloa nostamalla ryhtiä ylös ja kulkemalla pystypäin.

Kurvikuningatar-kisan finalisti Noomi Sakalan käsivarren ankkuritatuointi.
Sakalan käsivartta koristaa ankkuri.
Kurvikuningatar-kisan finalisti Noomi Sakalan mustapitsiset sukkahousut ja mustat korkokengät.
Sakala haluaa korostaa sensuelliutta niin arki- kuin juhlatyylissään.

Sakala uskoo, että epävarmat ajatukset kumpuavat aina ihmisen omasta mielestä, vaikka ne ovat saattaneet saada kimmokkeen ulkopuolisten ikävistä kommenteista tai yhteiskunnan kapeista kauneusihanteista.

– Kysymys on siitä, kuinka pitkälle uskoo ulkoapäin tulevia kommentteja. Työskentely oman itsen kanssa voi tehdä kipeää, mutta kokemus on aina lopulta rikastuttava.

Viime vuosina Sakala on oppinut, että omia hyviä puolia saa tuoda esiin – saa loistaa. Se ei ole keneltäkään pois. Kurvikuningattareen Sakala päätti lähteä, sillä hänen ystävänsä näytti esimerkkiä osallistumalla kilpailuun aiemmin.

– En sovi muiden kauneuskilpailujen muottiin: olen liian lyhyt tai liian lihava.

Sakala kertoo tavanneensa kilpailun varrella upeita ihmisiä ja ihania naisia, joista jokaisella on omat syynsä osallistumiseen. Kilpailun tuomarina ja missipomona toimivalta Lea Mansikkaviidalta Sakala on oppinut naisellista itsevarmuutta ja lempeää suhtautumista ihmisiin.

– Käytän arjessakin näyttäviä, sensuellisuutta korostavia hattuja sekä feminiinisyyttä esiin tuovia mekkoja. Naisellisuus merkitsee minulle paljon.

Jos Sakala kruunataan Kurvikuningattareksi, hän ajattelee elämän jatkuvan samanlaisena kuin tähän saakka. Voittajalle on luvassa Kurvikuningatar 2024 -titteli, kruunu, kuohuvaa ja tuotepalkintoja.

– Olisi kuitenkin hienoa, jos voitto poikisi yhteistyökuvioita ja lisää esiintymisiä. Minä kun tykkään olla esillä!

Lue lisää: Riina Koskinen on yleisön suosikki Suomen kauneimmaksi isokokoiseksi naiseksi

Kurvikuningatar-kisan finalisti Noomi Sakala hymyilee puunlehtien keskellä.