6.3.2019

JHL:läinen Riina Koskinen on yleisön suosikki Suomen kauneimmaksi isokokoiseksi naiseksi: ”Olisin päässyt helpommalla, jos olisin hyväksynyt kurvini nuorena”

Vielä muutama vuosi sitten Riina Koskinen ei olisi lähtenyt kisaamaan Suomen kauneimman isokokoisen naisen tittelistä. Nyt hän haluaa inspiroida meitä kaikkia hyväksymään itsemme sellaisina kuin olemme. JHL:läinen lähihoitaja johtaa käynnissä olevaa Miss Plus Size -äänestystä.

Lämpimän hymyn kuulee puhelinlinjan toiseen päähän. JHL:läinen lähihoitaja Riina Koskinen, 33, sanookin uskovansa, että myönteisellä asenteella pääsee pitkälle.

Seinäjokelainen Koskinen kisaa maaliskuun lopussa Hämeenlinnan Vanajanlinnassa Miss Plus Size -kilpailun finaalissa. Parhaillaan käynnissä on yleisöäänestys, jota Koskinen johtaa selvästi. Yhdessä vaiheessa eroa seuraavaan oli yli kaksituhatta ääntä.

– Ajattelin, että jonkun verran tulee ääniä, mutta en odottanut mitään tällaista. Olen saanut paljon viestejä, mikä on herkistänyt. Ihmiset ovat nähneet minussa juuri sen, mitä toivoinkin, Koskinen toteaa.

Miss Plus Size -kisan finaalin voit katsoa perjantaina 22. maaliskuuta kello 18.45 täällä.

Riina Koskinen Miss Plus Size

Riina Koskinen ei hermoile Miss Plus Size -kilpailun tuloksesta. – En tiedä, muuttuuko elämäni, jos voitan. Eniten odotan, että pääsen kertomaan sanomaani ja juttelemaan ulkonäköpaineista esimerkiksi kouluissa.

Haluan inspiroida muita

Riina Koskinen lähti Miss Plus Size -kilpailuun parin vuoden miettimisen jälkeen. Jo aiemmin hän oli ollut mukana pin-up-toiminnassa, mutta yksinhuoltajan ja vuorotyöläisen aika ei riittänyt kaikkeen.

Samaan aikaan poika alkoi harrastaa amerikkalaista jalkapalloa, mikä vei vielä lisää tunteja vapaa-ajasta.

– Paukut eivät riittäneet, ja oli pakko miettiä, mistä karsia. Lapsi menee aina edelle eli omat harrastukset saivat jäädä, Koskinen toteaa.

– Olen kurvikas ja muodokas, eikä se muutu, vaikka olisin 20 kiloa laihempi.

Nyt kymmenvuotias poika on teini-iän kynnyksellä, eikä Koskisen mukaan aina edes huoli enää äitiä mukaansa.

Kisaan veti myös halu olla esimerkkinä muille.

– Olen kropaltani kurvikas ja muodokas, eikä se muutu, vaikka olisin 20 kiloa laihempi. Siksi minun on parempi hyväksyä itseni sellaisena kuin olen ja nauttia elämästä. Jos pystyn omalla esimerkilläni olemaan inspiraation lähde jollekulle toiselle, työni on tehty.

Miss Plus Size Riina Koskinen

Riina Koskinen haaveilee jatko-opiskelusta. Syksyllä tarkoituksena on aloittaa seksuaalineuvojan opinnot.

– Moni taulu on kaukaa kaunis, mutta läheltä se voi olla pelkkää sotkua.

Moni kakku päältä kaunis

Naisellisuus-sana toistuu Koskisen puheessa. Se sai hänet aikoinaan mukaan myös pin-up-mallitoimintaan.

– Pin-upissa korostuu oman itsen ja erityisesti oman naisellisuuden hyväksyminen sekä iloisuus. Tein harrastuksen aikana pienen matkan itseeni ja opin, että hymy ja itsevarmuus ovat naisen parhaat asusteet, Koskinen toteaa.

Hän puhuu vertauksin: Vaikka moni taulu on kaukaa katsottuna kaunis, voi se läheltä ollakin pelkkää sotkua. Myös ihminen voi olla kaukaa kaunis, mutta jos suusta tulee pelkkää kuraa, on kauneus kaukana.

– Hyvinvointi ja kauneus lähtevät jokaisen sisältä eli siitä, miten itsesi kannat, mitä ajattelet itsestäsi ja miten ilmaiset itseäsi.

Vaikka pin-up-genre on saanut jäädä, kannattaa Koskinen yhä sen sanomaa. Nyt hän edustaa kuitenkin vain omaa itseään – ilman pin-upin mukanaan tuomaa roolia.

Miss Plus Size Riina Koskinen

– Maailma on raaka ja kauneusihanteita on paljon, mutta onneksi pahimpia rajoja on jo rikottu, Riina Koskinen sanoo.

Laihempi kroppa ei tuonutkaan onnea

Koskinen ei ole aina ollut sinut itsensä kanssa. Oma paino on jojoillut vuosien aikana, eikä onnea löytynytkään 20 kiloa laihemmasta kropasta.

– Hyvinvointi ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Kun esimerkiksi alat laihduttaa, sinun pitää ensin tehdä asia itsellesi selväksi. Vasta sitten osaat olla riittävän armelias, Koskinen toteaa.

–  Haluan sanoa, että jokainen on riittävä sellaisena kuin on.

– Jos lähdet laihduttamaan niin, että katsot omaa kuvaasi pelistä ja vihaat näkemääsi, olet liikkeellä väärästä syystä. Olisin päässyt paljon helpommalla, jos olisin ymmärtänyt tämän 24-vuotiaana.

Nyt Koskinen voi hyvin ja on onnellinen.

– Maailma on raaka ja kauneusihanteita on paljon, mutta onneksi pahimpia rajoja on jo rikottu. Silti työtä täytyy tehdä edelleen. Haluan sanoa, että jokainen on riittävä sellaisena kuin on. Voit löytää itsestäsi parhaat puolesi ja korostaa niitä.

– Nimettömät kommentit netissä ovat välillä tosi raakoja.

”En päästä negatiivisuutta elämääni”

Koskinen on valmistautunut myös siihen, että palautetta tulee esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Suurin osa on positiivista, ja siihen pitäisi tietysti keskittyä. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta varsinkin nimettömät kommentit ovat välillä tosi raakoja.

Koskinen on päättänyt, ettei hän aio pahoittaa mieltään lukemalla erilaisia keskustelupalstoja.

– Kukaan ei pääse elämästään ilman kolhuja. Itse olen joutunut tekemään töitä, jotta olen oppinut vastoinkäymisistäni ja nähnyt niissä positiivista. Kurjia asioita on tapahtunut, mutta ilman niitä en olisi lähelläkään nykyistä pistettä, Koskinen toteaa.

– Siksi en tietoisesti hae yhtään lisää negatiivisuutta elämääni. Nyt pystyn määrittelemään, minkälaisia ihmisiä päästän elämääni, mitä luen somesta ja ketä siellä seuraan. Mitä enemmän päästät negatiivisuutta elämääsi, sitä negatiivisemmaksi muutut itsekin.

Matkaopastyö opetti monta taitoa

Koskinen ei ole ensimmäistä kertaa julkisuuden kanssa tekemisissä. Hänet nähtiin suositussa Matkaoppaat-sarjassa Turkin Alanyassa kuvatuissa jaksoissa 2010 ja 2012.

Turkissa Koskinen asui kahdeksan vuotta, vuodesta 2005.

– Matkaopasaika on tähänastista töistäni ehkä opettavaisin. Missään muussa työssä ei joudu niin moneen sosiaaliseen tilanteeseen. Ongelmanratkaisutaidot, paineensietokyky ja yleiset asiakaspalvelutaidot karttuivat.

Riina Koskinen Matkaoppaat-sarjassa,

Riina Koskinen nähtiin Matkaoppaat-sarjassa, jota kuvattiin Turkin Alanyassa.

Suomeen paluunsa jälkeen Koskinen on työskennellyt ohjaajana Tuki- ja osaamiskeskus Eskoossa Seinäjoella. Viime syksynä hän vaihtoi uuteen yksikköön, jossa on iäkkäämpiä ja liikuntarajoitteisia kehitysvammaisia.

Koskinen toimi jo lapsena ”seuraneitinä eläkeläisille”.

– Nykyisessä työssäni keskityn asiakkaiden hyvinvointiin ja siihen, mikä tuottaa heille iloa. Meillä on tosi hyvä tilanne, sillä henkilökuntaa on riittävästi ja pystymme oikeasti huomioimaan asiakkaiden yksilöllisiä tarpeita. Meillä on aikaa olla läsnä.

Kutsumustyössä lähihoitajana

Hoitoala on aina ollut Koskiselle kutsumusammatti. Hänen äidillään oli aikoinaan yksityinen kymmenpaikkainen hoitokoti ikäihmisille ja Koskinen sanoo toimineensa jo lapsena ”seuraneitinä eläkeläisille”.

– Oli mahtavaa mennä koulun jälkeen hengailemaan ja kuulemaan vanhusten tarinoita.

Sittemmin lähihoitajaopintojen yhteydessä Koskinen myös työskenteli äitinsä omistamassa hoitokodissa.

Äidiltään hän sanoo perineensä oman hoitotyönsä perusajatuksen: hoida jokaista asukasta niin kuin omia läheisiäsi – tai niin kuin haluaisit itseäsi hoidettavan.

Voit äänestää Riina Koskista yleisön suosikiksi Miss Plus Size -kisassa täällä.