1.11.2022

Päihteet puheeksi: ”Alkoholinkäyttö lakkaa olemasta yksityisasia, kun yksi käy töissä vajaalla ja muut tekevät hänen työnsä”

Yhdeksän aikuista kymmenestä käyttää alkoholia. Vaikka alkoholia käytetään vapaalla, se näkyy työpaikoilla. Kun yksi juo, jokainen kärsii. Jos päihteiden käyttöön ei puututa ajoisssa, se karkaa lapasesta.

Tölkki saunan päälle. Lasi, ehkä kaksi telkkarin ääressä. Alkoholin käyttö on arkipäiväistynyt, ja moni käyttää sitä lähes päivittäin. Koska tissuttelija ei toikkaroi humalapäissään töissä, vapaa-ajan alkoholin käyttö ja päihteet eivät kuulu työyhteisölle. Vai kuuluuko ?

– Juominen on yksityisasia, mutta sen aiheuttamat haitat työelämässä ja työpaikoilla eivät ole. Haittoja voi syntyä jo vähäisellä käytöllä, asiantuntija Timo Nerkko Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä vastaa.

piirroskuva, joka jossa esihenkilö ja alainen keskustelevat
Puuttuminen työkaverin päihteidenkäyttöön ei ole pelkästään esihenkilön asia. Esihenkilöllä on kuitenkin vastuu ja velvollisuus puuttua huolta aiheuttaviin tilanteisiin.

Vaikka alkoholi koetaan rentouttavana, jo yksi annos iltaisin muuttaa unen rakennetta ja estää palautumisen kannalta tärkeää syvää unta. Kun palautuminen jää vajaaksi, keskittymiskyky kärsii, virheet lisääntyvät ja työteho laskee. Jatkuvasti väsynyt ja ärtyisä työkaveri on huono työkaveri.

– Alkoholinkäyttö lakkaa olemasta yksityisasia silloin, kun yksi käy töissä vajaalla ja muut tekevät hänen työnsä, Nerkko toteaa.

Ellei tissutteluun puututa ajoissa, se karkaa käsistä. Mitä useammin elimistö saa alkoholia, sitä varmemmin aivot alkavat vaatia sen tuomaa mielihyvää. Neljän viikon loma on jo tarpeeksi pitkä aika totuttaa aivot vaatimaan säännöllisesti alkoholia. Kun sietokyky kasvaa, määrät kasvavat perässä. Eri tutkimusten mukaan työelämässä olevista naisista 10–15 prosentilla ja miehistä 15–20 prosentilla alkoholinkäyttö on riskikäyttöä.

– Riskikäyttö aiheuttaa terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja, mikä näkyy töissä esimerkiksi lisääntyneinä sairauspoissaoloina. 

Hankala huomata, vaikea puuttua

Työkaverin tai alaisen alkoholinkäyttö on arka asia. Siihen puututaan yleisesti vasta, kun työt eivät suju tai työntekijä tarvitsee katkaisu- tai vieroitushoitoa. Aikaa ensimmäisistä havainnoista puuttumiseen kuluu viidestä seitsemään vuotta.

– Päihteistä aiheutuvien ongelmien tunnistaminen ei ole aina helppoa, Nerkko selittää.

– Haittaava päihteiden käyttö on työpaikkakiusaamista.

Ongelmat eivät välttämättä näy ihmisen ulkoisessa olemuksessa. Työtoverit tottuvat liikakäyttäjän tekemisiin, kuten alituisiin myöhästelyihin. Moni korjaa mieluummin työkaverinsa jäljet kuin kertoo asiasta eteenpäin, ettei leimautuisi kantelupukiksi.

– Haittaava päihteiden käyttö on työpaikkakiusaamista, Nerkko toteaa.

Kaikessa kiusaamisessa nopea ja tehokas puuttuminen varhaisessa vaiheessa on tehokkain tapa ehkäistä ongelmia.

– Jokainen meistä rakentaa työpaikkansa keskustelukulttuuria. Puuttuminen ei ole pelkästään esihenkilön asia.

Lue lisää: Tampereella valjastettiin sirkus osaksi päihdetyötä: Saammeko esitellä – taikuri ja esinemanipulaattori Antti Kervinen!

Päihdeohjelma antaa toimintaohjeet

Työkaverin päihteiden käytöstä kysyminen ei tunnu tunkeilulta, jos työyhteisö on ennakkoon miettinyt suhtautumistaan päihteiden käyttöön ja kirjannut asiat päihdeohjelmaksi.

– Laki velvoittaa työpaikalta päihdeohjelmaa ainoastaan, jos työ edellyttää huumetestiä. Alkoholi on yleisimmin käytetty päihde, ja sitä koskevat käytännöt ovat työyhteisössä sopimusasia, asiantuntija Kaija Ojanperä Työturvallisuuskeskuksesta kertoo.

– Päihdeohjelman tarkoituksena ei ole rangaista ketään.

Päihdeohjelma on yhteistoiminnassa tehty sopimus, eli yleensä työnantajan, työsuojelupäällikön, työsuojeluvaltuutetun, henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon tekemä sopimus. Se sisältää ennaltaehkäiseviä toimen-piteitä ja mahdollistaa työntekijän hoitoonohjausta koskevat tavoitteet ja menettelytavat. Siihen listataan konkreettiset toimintatavat niiden hetkien varalta, jolloin työyhteisön jäsenellä epäillään alkoholiongelmaa.

Päihdeohjelmaan listataan konkreettiset toimintatavat niiden hetkien varalta, jolloin työyhteisön jäsenellä epäillään alkoholiongelmaa.

– Päihdeohjelman tarkoituksena ei ole rangaista ketään. Ohjelma ja sen noudattaminen on työntekijöistä ja työkaverista huolehtimista, ja sen esittely työntekijälle osa työhön perehdyttämistä, Ojanperä painottaa.

Näin otat päihteet puheeksi:

1 Valmistaudu ennalta. Mieti etukäteen, mitä haluat tietää ja kuinka kysyt asioista.
2 Kehu toista. Puhu työstä. Vahvistat vuorovaikutusta, kun ensin kysyt työstä ja kehut toisen ammattitaitoa.
3 Ota ongelma esiin. Kerro, mikä asiassa huolettaa. Puuttuminen ei ole rankaisemista vaan ongelmanesille ottamista.
4 Muistuta säännöistä. Kertaa työpaikan pelisäännöt päihdeasioissa.
5 Valmistaudu ennalta. Mieti etukäteen, mitä haluat tietää ja kuinka kysyt asioista.

Lähde: Työturvallisuuskeskus

Älä tuputa

Kun yksi päättää vähentää tai lopettaa alkoholin käytön, muiden tehtävänä on tukea.

– Valitettavan usein alkoholi on saattanut olla työkavereita yhdistävä tekijä, ja nollalinjalainen suljetaan pois työporukoista, Nerkko on huomannut.

Alkoholista kieltäytyvä henkilö saattaa havahtua siihen, ettei häntä enää kutsuta työkavereiden vapaa-ajan tapaamisiin. Jos kutsutaan, hän joutuu selittelemään tyhjää lasiaan.

– Toisen ihmisen päätöstä kieltäytyä alkoholista tulee kunnioittaa.

Alkoholia tuputtava henkilö saattaa unohtaa, että alkoholi vaikuttaa ihmissuhteisiin myös työpaikan ulkopuolella. Tuputtaja saattaa vaarantaa toisen perhe-elämän ja ystävyyssuhteet.

– Alkoholin käyttö on tässä tapauksessa yksityisasia: toisen ihmisen päätöstä kieltäytyä alkoholista tulee kunnioittaa, Nerkko muistuttaa.

Päihdeohjelmaan listataan konkreettiset toimintatavat niiden hetkien varalta, jolloin työyhteisön jäsenellä epäillään alkoholiongelmaa.

Esihenkilöillä on vastuu ja velvollisuus puuttua huolta aiheuttaviin tilanteisiin. Päihdeohjelma ja sen noudattaminen on työkaverista huolehtimista.

– Puuttuminen ei ole pelkästään esihenkilön asia.

Juomistaan voi arvioida netissä AUDIT-testillä, ja seurata puhelimeen ladattavalla OttoMitta -sovelluksella.