15.11.2022

Miljoonalasku palkkakiistassa Satakunnan sairaanhoitopiirille: JHL:n pääluottamusmiehet urakoivat osastonsihteereille jopa tuhansien eurojen palkkasaatavat

kaksi pääluottamusmiestä ja neljä osastonsihteeriä Satasairaalasta

Ilo on pinnassa Satakunnan sairaanhoitopiirissä. Syytä onkin, sillä työantaja maksaa JHL:läisille osastonsihteereille jopa 4000–7000 euron palkkasaatavat, jotka liiton pääluottamusmiehet ovat heille uurastaneet. Palkkakiista koski työaikamuodon vaihtoa.

Harva pääluottamies kiikuttaa noin miljoonan euron laskun työnantajalleen. Satakunnan sairaanhoitopiirin koordinoiva pääluottamusmies Erja Starck teki näin 21. maaliskuuta 2022. Kyseessä oli Satasairaalan osastonsihteereitä koskeva palkkasaatava. Muhkea lasku johtui siitä, että työnantaja ei ollut noudattanut työtuomioistuimen määräystä.

– Olen äärimmäisen tyytyväinen ja kiitollinen Erjalle ja Riitalle heidän tekemästään työstä, kommentoi Päivi Ahdesmäki. Hän on yksi niistä, joiden tilille tulla tupsahti tällä viikolla noin 5 000 euroa.

Satasairaalan osastonsihteerit
JHL:läiset osastonsihteerit Päivi Ahdesmäki (oik.), Johanna K. Virtanen, Maria Kankeri ja Mari Laakso ovat tyytyväisiä palkkasotkun lopputulokseen.

Ylimääräisen rahan Ahdesmäki aikoo käyttää elämisen peruskuluihin, etenkin kallistuviin sähkölaskuihin.

– Lisäksi saan hankittua uudet talvirenkaat ja auton huollon ajallaan, hän suunnittelee.

Myös Erja Starck ja pääluottamusmies Riitta Partanen hyrisevät tyytyväisyydestä.

– Iso urakka, mutta turhaan emme exceliä pyörittäneet, tuumaa voimakaksikko.

Työnantaja ”unohti” päätöksen

Palkkasotku juontaa työtuomioistuimen päätökseen marraskuussa 2019. Sen mukaan sairaaloiden osastonsihteereihin tulee soveltaa jaksotyön sijasta toimistotyöaikaa. Perusteluna oli se, että työaikamuoto on valittava henkilöiden pääasiallisten tehtävien perusteella.

Satasairaalassa osastonsihteerien pääasiallinen työ koostuu ajanvarauksesta ja muista avustavista tehtävistä. Sanelujen purun suorittavat tekstinkäsittelykeskuksessa työskentelvät osastonsihteerit.

– Hoitotyöhön sihteerit eivät työnantajan mukaan osallistu, Erja Starck sanoo.

pääluottamusmiehet Erja Starck ja Riitta Partanen
JHL:n koordinoiva pääluottamusmies Erja Starck (vas.) ja pääluottamusmies Ritta Partanen tekivät urakalla töitä, jotta osastonsihteerit saivat mitä heille kuuluu.

Työtuomioistuimen päätös koski keskisuomalaista terveyskeskussairaalaa, mutta sitä piti alkaa noudattaa myös muihin terveydenhuollossa työskenteleviin osastonsihteereihin. Niinpä sairaala toisensa jälkeen siirsi osastonsihteerit jaksotyöstä tai yleistyöajasta toimistotyöaikaan.

– Meilläkin työnantaja noteerasi tuomioistuimen päätöksen ja alkoi valmistella muutosta. Henkilöstöhallinnossa lienee kuitenkin tapahtunut inhimillinen unohdus, jonka takia päätöksen toimeenpano jäi, selvittää Starck.

Jaksotyö- vai toimistotyöaika?

Satasairaalan osastonsihteerit tyytyivät työnantajan ratkaisuun jatkaa jaksotyössä, sillä useimmat heistä vastustivat työaikamuodon muutosta. Tämä johtui siitä, että toimistotyöaikaan siirtyminen olisi merkinnyt työhön sidonnaisuuden pidentymistä, vaikka itse toimistotyöaika onkin lyhyempi kuin jaksotyöaika tai yleistyöaika.

KVTESin mukaan jaksotyöaika on 38 tuntia 15 minuuttia viikossa, kun toimistotyöaika on 36 tuntia 15 minuuttia. Jaksotyö ei sisällä erillistä ruokatuntia, vaan ateria syödään 15–20 minuutissa työn lomassa. Toimistotyöaikaa noudatettaessa ruokatunti on puoli tuntia työpäivää kohti, eikä se sisälly työaikaan.

Niinpä työaikamuodon muutos jaksotyöstä toimistotyöaikaan olisi tarkoittanut osastonsihteerien työhön sidonnaisuusajan pidentymistä aiempaan jaksotyöhön verrattuna.

Lue lisää: Yleistyöaikaan siirtyminen uuvutti Jyväskylän osastonsihteerit – työtuomioistuimen päätös rohkaisi hakemaan palkkasaatavia lakituvasta: ”Haemme oikeutta periaatteesta, emme rahan kiilto silmissä”

Työantaja aktivoitui uudestaan

Vuoden 2021 lopulla Satakunnan sairaanhoitopiiri aktivoitui uudelleen ja teki nopeassa tahdissa päätöksen siirtää Satasairaalassa työskentelevät osastonsihteerit jaksotyöstä toimistotyöaikaan. Päätös koski myös sairaanhoitopiirin liikelaitoksen SataDiagin osastonsihteereitä.

Satasairaalan osastoilla ja sanelujen käsittelykeskuksessa työskentelevät siirtyivät toimistotyöaikaan tammikuun puolivälissä 2022 ja SataDiagin sihteerit pari kuukautta myöhemmin.

– Sain JHL:n juristilta Jani Pursiaiselta tuhannen taalan neuvon.Koordinoiva pääluottamusmies Erja Starck

Ei auttanut henkilöstön vastustus eikä itku ja hammastenkiristys.

– Laki on laki, ja sitä työnantajan on noudatettava. Näin työnantaja meille totesi, kertovat pääluottamusmiehet.

Erja Starck otti kuitenkin yhteyttä JHL:n oikeudelliseen osastoon ja ihmetteli, mitä nyt, kun työtuomioistuimen päätös laitetaan toteen.

– Sain liiton juristilta Jani Pursiaiselta tuhannen taalan neuvon. Nyt lähdet hakemaan viideltä vuodelta takautuvasti saatavia, koska työnantaja on soveltanut osastonsihteereihin väärää työaikamuotoa.

Työnantajan kompromissi tyydytti

Satakunnan sairaanhoitopiirin palveluksessa oli työskennellyt vuosina 2017–2022 liki 300 osastonsihteeriä. Heistä valtaosa, lähemmäs 200, oli JHL:n jäseniä.

Palkkasaatavia oli kertynyt takautuvasti kahdelta tunnilta jokaista työssäoloviikkoa kohden. Niinpä Starckin piti laskea usealta vuodelta, paljonko kullekin oli kertynyt palkkasaatavia. Urakka oli iso, sillä laskuissa piti pyrkiä huomioimaan työntekijöiden hoito- ja muut pidemmät vapaat. Myös eläkkeelle siirtyneiden ja työpaikkaa vaihtaneiden saatavat oli selvitettävä.

– Tein parhaani ja sain laskelmat valmiiksi kanneajan puitteissa.

– Tein parhaani ja sain laskelmat valmiiksi kanneajan puitteissa.

Maaliskuussa Starck kiikutti työnantajalleen miljoonaluokan laskun sekä nipun palkkalaskelmia ja neuvottelupyynnön. Tässä vaiheessa mukaan oli pyydetty myös muut osastosihteereitä edustavat liitot, eli Jyty sekä Tehy ja Super.

Sairaanhoitopiiri ja henkilöstöjärjestöt neuvottelivat muutamaan otteeseen, jonka jälkeen työnantaja teki kompromissiesityksen. Se ei maksaisi palkkasaatavia viideltä vuodelta, vaan vuoden 2019 alusta lukien korkoineen aina siihen asti, kun osastonsihteerien työaikamuoto muuttui toimistotyöksi.

Satasairaalan osastonsihteerit
Satasairaalan osastonsihteerien hymy on herkässä. Nyt heillä on muutama tonni ylimääräistä joululahjarahaa.

– Se oli mielestämme hyvä kompromissi. Lakituvassa riiteleminen ei olisi varmuudella tuonut parempaa lopputulosta, Starck toteaa.

Satakunnan hyvinvointialueen JHL -yhdistyksen hallitus hyväksyi työnantajan esityksen yksimielisesti, samoin menettelivät muiden liittojen hallinnot.

Erja Starckille rankka rypistys oli monessa mielessä ikimuistoinen.

– Tämä oli minun päättötyöni pääluottamusmiehenä. Jään vapaille vuodenvaihteessa ja eläkkeelle ensi huhtikuussa, hän sanoo.