6.8.2019

Palvelukeskuksen keittiöväki ei enää laita pelkkää ruokaa – Tällaista on elämysten kokkaaminen

Juvakodin keittäjät kouluttautuvat elämyskokeiksi

Kuinka kokataan elämyksiä? Se selviää Etelä-Savon sydämessä, jossa keittiöhenkilöstö tekee ammattimaisesti paitsi ruokaa myös maistuvia, tuoksuvia ja tunteikkaita yllätyksiä.

On uunimakkarapäivä, ja se tarkoittaa, että ruoan menekki on taattu.  Aamupäivällä yhdentoista pintaan Juvakodin palvelukeskuksen keskuskeittiöltä on lähtenyt jo monen monta ateriakuljetusta kunnan päiväkoteihin, vanhusten koti- ja hoivapalveluihin ja palveluasumiseen, terveyskeskukseen sekä henkilöstölle. Aterioiden lukumäärän on täsmättävä ja ruoan on lähdettävä jakeluun tasan ajallaan.

Hulinaa siis riittää. Oman työn ja kiireiden ohessa täältä Juvakodista löytyy intoa kehittää tapoja luoda elämyksiä ja yllätyksiä asiakkaille. 

– Kyllä, haluamme oikeasti tuottaa elämyksiä ja päästä käyttämään meiltä jokaiselta löytyvää erityisosaamista. Sitä varten meille tarjottiin mahdollisuus opiskella työn ohessa elämyskokin erikoisammattitutkinto, kertoo ruokapalvelupäällikkö Annikki Tarvainen.

Tiedossa tänään: pullantuoksua

Opinnot suoritetaan yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa oppisopimuskoulutuksena. Kokonaisuuden suorittamiseen on laskettu kuluvan noin kaksi vuotta, eli mikään läpihuutojuttu ei kyseessä ole. Tämän allekirjoittaa myös ensimmäisen opiskelijaryhmän ohjaajana toiminut Tarvainen. Uudesta ryhmästä hänellä on yksi ohjattava.

Elämyskokiksi parhaillaan kouluttautuva Anne Partamies on juuri päässyt lounaskiireistä ja hän valmistelee oivaa esimerkkiä elämystoiminnasta: päivätoiminnan ikäihmisille on tiedossa yllätyksenä leivontatuokio.

Pullataikina kohoaa liinan alla. Hetken kuluttua päästään näkemään, minkä muotoisia vehnäsiä Juvakodin päivätoiminnan ikäihmisten käsissä tänään syntyy. Onko luvassa perinteisiä pikkupullia vai pitkoja?

pullanpitkon tekoa
Pullapitkon letitys on ilmeisesti kuin pyörällä ajo, kun sen kerran oppii, sen muistaa aina.

Innokkaita eläytyjiä

Järvi-Saimaan Palvelut Oy toimii muun muassa ruokahuollossa, rakentamisessa, puhtaanapidossa, kunta- ja kiinteistötekniikassa. Yhtiö on perustettu 2014, ja sen omistaa kolme eteläsavolaista kuntaa Juva, Rantasalmi ja Sulkava.

Uudenlaisen työkulttuurin kehittämiseen ryhdyttiin tosi toimin heti yhtiön startattua. Koko henkilöstö oli mukana työpajoissa ja strategian laadinnassa.

– Eri ryhmissä pohdittiin, mikä on omassa työssä ja tässä yhtiössä tärkeää, Tarvainen kertoo kehittämistyön alkuvaiheista.

Ruokapalvelupuolen henkilöstö halusi ennen muuta luoda uusia tapoja synnyttää elämyksiä vanhuksille. Tarvainen alkoi perehtyä asiaan ja suoritti tuotekehittäjän ammattitutkinnon. Sen pohjalta hän johdatti myös omaa väkeään ajatukseen lähteä vielä kerran koulutielle.

– Heti löytyi innokasta ja sitoutunutta porukkaa valmiina kouluttautumaan, Tarvainen kuvailee tyytyväisenä.

Ensimmäisessä koulutuksessa oli Juvakodin keittiöltä kolme työntekijää, jotka ovat nyt valmiita elämyskokkeja.

– Opimme miettimään, miten voimme keksiä pieniä ja joskus isompiakin elämyksiä tarjottavaksi,

– Samaten parhaillaan käynnissä olevassa toisessa aallossa on meidän toimipisteestämme kolme henkilöä.

Tutkintoa on suorittamassa myös muiden JS-Palveluiden toimialojen ja paikkakuntien työntekijöitä. Koulutus räätälöidään kullekin omannäköiseksi ja jokainen suunnittelee itse opintopolkunsa.  Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto ei ole sidottu tiettyyn alaan, eli oppisopimus valmistaa esimerkiksi juuri elämyskokiksi tai vaikka sisustavaksi siivoojaksi.

Ei mikään helppo rasti

Koulutuksen jo läpikäyneellä elämyskokilla on varmaankin paras näkemys siitä, mitä hyötyä vaativasta koulutuksesta on. Jääkö käteen muutakin kuin titteli?

– Ihan varmasti! Koulutus avartaa näkökulmia eri suuntiin ja antaa valtavasti niin itselle kuin työhön sovellettavaksi, painottaa elämyskokki Vuokko Riuttanen.

Työn tekemiseen tulee uutta intoa ja opiskelupäivät tarjoavat sopivaa irtiottoa rutiineista. Uudenlaisen työkulttuurin omaksuminen opastaa huomioimaan asiakasta eri tavoin kuin aiemmin.

– Opimme miettimään, miten voimme keksiä ja kehittää työstämme nimenomaan pieniä ja joskus vähän isompiakin elämyksiä tarjottavaksi, Riuttanen kertoo.

Hän jatkaa, että on ollut tervetullutta päästä tutustumaan muiden kuntien ja alojen työntekijöihin. Kokemusten vaihdosta sekä erilaisten työtapojen ja -käytäntöjen vertailusta saa hyviä vinkkejä myös oman työn kehittämiseen.  Valmistuneet elämyskokit toimivat lisäksi uusien kouluttautujien mentoreina.

– Varsinainen työn kehittäminen ja siihen liittyvät harjoitukset tapahtuvat työpaikalla. Kuitenkin opinnoista kunnialla suoriutuminen vaatii ponnistuksia myös vapaa-ajalla, kirjallisia kotitehtäviä on paljon.

Asenne ja arvostus avainasemassa

Esimies on huomannut monia positiivisia muutoksia niin tutkinnon käyneiden kuin sitä parhaillaan suorittavien työssä. Eikä pelkästään työssä, vaan työntekijöissä itsessään.

– Ainahan hyvä palaute innostaa tekemään entistä paremmin.

Tarvainen kertoo, että kehittäminen ja kouluttautuminen ovat vaikuttaneet työntekijöiden itseluottamukseen ja oman ammattinsa arvostukseen. Työhön on tullut kaivattua rikastumista eli työnkuvan mielekästä laajentumista.

– On ollut tosi hienoa nähdä, miten työntekijälle syntyy oivallus siitä, että minähän osaan ja pystyn käyttämään ammattitaitoani hyväksi ”perinteisen” työni lisäksi.

Esimiehenä Tarvainen rohkaisee alaisiaan antamalla heille vapauden tehdä päätöksiä itse. Apua häneltä saa tietenkin tarvittaessa.

– Olen toki aina luottanut työntekijöihin, mutta luotto on entisestään lisääntynyt. Rohkeus kasvaa sen myötä kun saa tehdä enemmän ja jotain ekstraa.

Erityisiä elämyksiä on tähän mennessä tarjottu muun muassa leipomalla, kuten tänään. 

– Huomioimme aina kausijuhlat. Kotona asuville vanhuksille lähetämme ateriapalvelun mukana uusien perunoiden aikaan kesäntoivotuskortit sillipurkin kera, Tarvainen kertoo esimerkkinä.

– Joulun alla pyysimme puolestaan koululaisia leipomaan pipareita talon tarpeisiin, ja siitä maksettiin heidän luokkaretkikassaansa pieni summa. Se oli mukava yhteinen kokemus.

Hyvä asenne, arvostus omaa työtä ja asiakkaita kohtaan sekä työnantajan luottamus. Nämä kun ovat kohdallaan, ei työn rikastaminen jää pelkäksi sanahelinäksi.

Ja kyllä, elämyskokit tuottavat elämyksiä todella kaikille aisteille. Päivätoiminnan ryhmässä taikinaa riittää halukkaille. Entisaikojen leipomismuisteloita kerrotaan vuorotellen ja nauru raikuu.   

Eikä aikaakaan, kun Juvakodin käytävälle leviää taivaallinen uunilämpimien pullien – ja niiden perinteisten pitkojen – tuoksu.

Käytiin Motiivin kanssa leipomassa pullaa palvelutalon päivätoimintaryhmän ja elämyskokkien kanssa. Yksi pullanleipoja…Julkaissut Valokuvaaja Marja Seppälä / MediaKomeetta Torstaina 6. kesäkuuta 2019