26.8.2020

Puheenjohtajalta: Ansioturvan uudistukset on sovittava yhdessä

Ay-liike on halunnut auttaa yrityksiä ja teollisuutta kriisissä määräaikaisella koronasopimuksella. Sen voimassaoloa ei pitäisi jatkaa ensi vuonna. Syynä on EK:n sooloilu ja vaatimukset heikentää työntekijöiden ansioturvaa. Nyt ei ole oikea aika keulia, varoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Koronan aika ei ole ohi. Toinen aalto on käynnistynyt Suomessakin. Lentokäytäviä on suljettu Belgiaan ja moneen muuhun Euroopan valtioon. Koska koronarokotetta ei ole, viruksen terveysuhka on edelleen suuri.

Olen ollut lähellä koronaa henkisesti. Hyvän ystäväni isä on ollut kuusi viikkoa hengityskoneessa ja opettelee nyt kävelemään. Eräässä perheessä isä kuoli. Kyse ei siis ole leikistä, joten toivottavasti kykenemme ottamaan kukin vastuun omalla käyttäytymisellämme turvallisemmasta arjesta. Rokote tuo ratkaisun, mutta turvallisen rokotteeseen menee vielä jonkin aikaa.

Hallituksella on iso vastuu rahoituksen avulla pitää työt käynnissä.

Marinin hallituksen budjettivalmistelu on tänä vuonna vaikeiden asioiden äärellä.  Kevään koronapainajainen jatkuu. Työllisyyden nosto kymmenillätuhansilla uusilla työpaikoilla on vaikeaa, kun korona vähentää kysyntää teollisuudessa. On tarpeen turvata teollisuuden työpaikat, mutta myös julkisen sektorin työpaikkoja tarvitaan lisää. Terveydenhuolto, varhaiskasvatus ja koulut tarvitsevat tekijöitä.  Itse asiassa maan hallituksella on lista kriittisistä ammattilaisista, joita tarvitaan yhteiskunta toimimiseksi. Hallituksella on iso vastuu rahoituksen avulla pitää työt käynnissä.

EK:n linjamuutos ansioturvaan tässä ajassa ei ole oikea.

Kolmikannassa tehty koronasopimus on hyvä asia. Se on voimassa vuoden loppuun asti, mutta sen jatko ei ole selvä. Katson, että sitä ei voi jatkaa ensi vuonna. Syyt ovat yksinkertaiset. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toiminta on julmaa kriisiaikana. Ay-liike on halunnut auttaa yrityksiä ja teollisuutta kriisissä. EK on kuitenkin lähtenyt keulimaan ja vaatimaan julmia heikennyksiä työntekijöiden toimeentuloon. Nyt pitäisi helpottaa työntekijöiden taakkaa, sillä he maksavat koronalaskun.

EK:n linjamuutos ansioturvaan tässä ajassa ei ole oikea. Asia on ratkaistava hallituksen sosiaaliturvatyöryhmässä, joka parhaillaan on tekemässä hyviä ratkaisuja sosiaaliturvan parantamiseksi. Myös ay-liike on valmis parannuksiin, mutta uudistukset on tehtävä yhdessä, ei keulien. Kyse on kuitenkin suomalaisten edusta, ei EK:n.