29.9.2021

Puheenjohtajalta: Arvon mekin ansaitsemme – palkankorotukset kuuluvat kaikille

Päivi Niemi-Laine

Kansanedustajat ovat peränneet sairaanhoitajille palkankorotuksia. Hyvinvointialuevaalien kynnyksellä on hyvä muistaa, että sotessa hoitajien rinnalla ovat myös osaavat sosiaalialan ammattilaiset ja monialaiset JHL:läiset tiimit.

Kansanedustajat haluavat nostaa vain sairaanhoitajien palkkoja. Hyvä, että päättäjät pitävät työntekijöiden puolta, mutta julkisissa ammateissa työskentelee monia ammattilaisia. He toimivat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisissä töissä.

Miksi eri ammattien merkitys yhteiskunnalle muistetaan vain juhlapuheissa?

Pääministeri Marinin hallitus määritteli valmiuslain liitteenä kriittisten toimintojen henkilöstön vuonna 2021. Pandemiassa todettiin, että koronakriisissä arki ei pyöri ilman kaikkia ammattiryhmiä.

Ambulanssi ei kulje ilman turvallisia teitä ja niiden kunnossapitoa eivätkä tavarat ja ihmiset raiteilla ja joukkoliikenteessä. Eivät puhdistu leikkaussalit, eivätkä hoidu vanhukset ja lapset itsekseen.

Kaikki julkisen sektorin henkilöstöryhmät niin kunnissa kuin sotessa ovat palkankorotuksensa ansainneet.

Näitä, ja monia muita arkemme turvaavia palveluita pandemiassa tai kriisissä, ei hoida yksin kukaan vaan monien ammattilaisten yhdistelmä. Jos tätä työtä ei tehdä, pysähtyy koko yhteiskunta.

Moni muukin työntekijäryhmä, eivät vain sairaanhoitajat, on yhtä lailla uupumassa koronatilanteen tuoman entistä vaikeamman työtaakan alle. Moni työntekijäryhmä on yhtä lailla palkkakuopassa ja vailla palkkaa, jonka työstä ansaitsisi.

Kaikki julkisen sektorin henkilöstöryhmät niin kunnissa kuin sotessa ovat palkankorotuksensa ansainneet. Sote-alojen asiakastyö on laaja-alaista, haastavaa ja moniammatillista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon laadukkaat peruspalvelut voidaan taata ainoastaan riittävällä ja osaavalla henkilöstöllä, turvaamalla sote-alojen työn terveellisyys ja turvallisuus sekä oikeudenmukaisella ja riittävällä palkkauksella.

Kansanedustajien on tarpeen syksyn talousarviokäsittelyssä suunnata rahaa lisää lapsiin, nuoriin ja vanhuksiin. Kansanedustajien tehtävä ei ole jakaa palkkarahoja. Palkkaneuvottelut käydään yhdessä ammattiliittojen ja työnantajien välillä.

Juuri sosiaaliala ansaitsee tulla nostetuksi esiin näin hyvinvointialuevaalien kynnyksellä. Sote ei pärjää pelkällä terveydenhuollolla, rinnalla ovat osaavat sosiaalialan ammattilaiset ja monialaiset JHL:läiset tiimit.