14.2.2024

Puheenjohtajalta: Hallitus puhaltaa työmarkkinoille arktista viimaa

JHL:n väliaikainen puheenjohtaja Håkan Ekström katsoo kameraan pöydän ääressä.

Työmarkkinoilla vallitsee jäätynyt konflikti, eikä maan hallitus ole ollut halukas sitä sulattamaan. Hallitukselta kysytään nyt taitoa kompromisseihin, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström.

Vuosi on alkanut talvisena ja kylmänä. Mieleen ovat piirtyneet muistot kunnon perinteisistä lumitalvista vuosien takaa. Nämä auringon ja pakkasen sävyttämät muistot ovat valoisia.

Tämä talvi tuo mukanaan myös vähemmän positiivisia ajatuksia. Kylmyys pakottaa meidät seuraamaan tarkasti sähkön hinnan kehitystä, ja yhä useampi liiton jäsen joutuu kamppailemaan rahan riittävyydestä. Eikä se johdu pelkästään asumisen kasvavista kustannuksista.

Lue lisää: 5 vinkkiä hallitukselle – ”Kiinnittäkää oikeisiin ongelmiin huomiota eikä köyhien kyykyttämiseen”

Turvattomuus kasvaa

Työmarkkinoilla puhaltaa nyt arktinen viima. Maan hallitus ajaa voimalla läpi hallitusohjelman mukaisia heikennyksiä lainsäädäntöön. Jos esitykset toteutuvat, ne näkyvät työntekijöiden ja työttömien arjessa kasvavana turvattomuutena sekä taloudellisena epävarmuutena.

Työmarkkinoiden tulevaisuutta ei voi perustaa yksipuoliseen saneluun.

Voimakkaasti työnantajapuolelle kallellaan olevat hallituksen tavoitteet ovat omiaan kiristämään työmarkkinoiden ilmapiiriä ja heikentämään sopimisen edellytyksiä.

Kompromissien aika on nyt

Liittomme on yhteistyössä muiden ammattiliittojen kanssa valmis vuoropuheluun, neuvotteluihin ja työelämän kehittämiseen. Työmarkkinoiden tulevaisuutta ei kuitenkaan voi perustaa näennäisneuvotteluihin tai yksipuoliseen saneluun.

Pakkolainsäädäntöä lisäämällä ja kollektiivisia vapausoikeuksia rajaamalla ei tätä maata rakenneta. Maan hallituksen olisi nyt hyvä käyttää asemavaltuuttaan vuoropuhelun jatkamiseksi ja hakea kompromissia kaikkien työmarkkinaosapuolten kanssa tasapuolisesti. Epäonnistuminen tässä vaikuttaa vielä pitkään kielteisesti suomalaiseen työelämään.

Håkan Ekström on ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja.