2.2.2024

5 vinkkiä hallitukselle – ”Kiinnittäkää oikeisiin ongelmiin huomiota eikä köyhien kyykyttämiseen”

JHL:läiset eivät niele maan hallituksen työelämäpolitiikkaa ja leikkauksia. Siksi he lähettivät hallitukselle tiukkoja terveisiä Senaatintorin suurmielenosoituksesta.

”Mitä me halutaan?”
”Stop!”
 ”Milloin me halutaan?”
”Nyt!”

Huudot raikuivat Helsingin Senaatintorilla helmikuun ensimmäisenä päivänä, kun 13 000-päinen joukko osoitti mieltään SAK:n ja STTK:n jäsenliittojen suurmielenosoituksessa.

Ihmisten tarve ilmaista huolensa ja kiukkunsa hallituksen työelämän heikennyksiä ja leikkauksia kohtaan oli käsinkosketeltava.

JHL:n oranssi väri oli edustettuna vähintään satapäin, sillä mielenosoittajia tuli paikalle bussilasteittain maakunnistakin. OrpoPurran hallitukselle lähti tiukkoja terveisiä:

Katso videolta, millaisia terveisiä JHL:n jäsenet lähettävät hallitukselle:

1. Älkää lisätkö pienitulosten ahdinkoa

Lähihoitaja ja sosionomiopiskelija Nawal Mohamudia hallituksen touhussa huolettaa eniten se, että vähätuloisten asemaa heikennetään entuudestaan.

– Olen täällä, koska myös minun ääneni merkitsee. Mekin olemme ihmisiä. Vähätuloisilta ei pitäisi leikata lisää ja laittaa heitä ahdinkoon. En myöskään ymmärrä, miksi aina leikataan sosiaalialalta, vaikka ala on todella tärkeä.

– Hallituksen ei pitäisi tuottaa tällaisia vaikeuksia kansalaisille. Nawal Mohamud

Helsinkiläinen JHL:n nuorisoaktiivi muistuttaa, että erityisesti monet perheet ovat joutumassa vaikeaan tilanteeseen, mikä vaikuttaa lapsiin ja nuoriin.

– Hallituksen ei pitäisi tuottaa tällaisia vaikeuksia kansalaisille.

Lisäksi hallituksen raippa osuu melko vahvasti maahanmuuttajiin.

– Suomessa on paljon maahanmuuttajia, jotka ovat työskennelleet täällä pitkään ja siten antaneet tälle yhteiskunnalle paljon takaisin. Ei meitä pidä sivuuttaa.

Lue lisää: JHL:läiset yhteisessä rintamassa – lakkosyksy kärjistyy raiteiden sulkemiseen: ”Porukalla on sellainen meininki, että emme tähän alistu”

Minna Heinonen haluaa, ettei luottamusmies ole jatkossa vain hyvä kaveri työpaikalla vaan oikeasti työntekijöiden apuna, kuten nytkin.

2. Älkää viekö meiltä mitään

Salolainen Minna Heinonen päätti käyttää vuosilomapäivänsä Senaatintorilla. Niin tosissaan hän on hallituksen työelämän heikennyksiä vastaan.

– Minulle on äärettömän tärkeä asia, että työpaikoilla on luottamusmiehet ja lakko-oikeus. Ja että naisia ei ajeta palkkakuoppaan.

Palkkakuopalla hän viittaa vientivetoiseen työmarkkinamalliin, jossa vientialojen palkankorotukset sanelisivat korotukset muillakin aloilla, jolloin naisvaltaisten alojen kuoppakorotukset jäisivät saamatta.

– Ammattiliitot tulisi ottaa oikeasti neuvottelupöytiin. Minna Heinonen

– Olen ollut puhtaanapitopalvelussa kohta 15 vuotta. Haluan, että meidän äänemme sieltä kuuluu myös.

Hallitukselle hän lähettää seuraavat terveiset:

– Älkää viekö meiltä mitään. Ammattiliitot tulisi ottaa oikeasti neuvottelupöytiin. Me, niiden jäsenet, teemme töitä täällä Suomessa.

Palvelukeskus Ilosalon puhdistuspalvelun esihenkilönä työskentelevälle Heinoselle mielenosoitus on ensimmäinen, koska hän on suhteellisen tuore ay-aktiivi. Hän istuu ensimmäistä kauttaan Suur-Salon JHL:n hallituksessa.

Lue lisää: Hallitus ei peräänny työelämän heikennyksistä – SAK edelleen valmis neuvottelemaan

Elisa Munne-Visakko toivoo valoisampaa tulevaisuutta.

3. Jättäkää työttömille toivoa

Elisa Munne-Visakolla on edessä paha tilanne, jos hallituksen aikeet pienentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa toteutuvat.

Helsinkiläinen Munne-Visakko jäi työttömäksi viime vuoden toukokuun lopulla, eikä terveyteen sopivia töitä vain ole löytynyt.

– Pelottaa hirveästi nämä hallituksen suunnitelmat. Elisa Munne-Visakko

Sittemmin hän on yrittänyt myydä omistusasuntonsa ja siirtyä asumisoikeusasumiseen kulujen laskemiseksi, mutta kahdeksan kuukauden yrittämisenkään jälkeen koti ei ole mennyt kaupaksi. Tilanne asuntomarkkinoilla ei ole otollinen asunnon myymiselle.

– Pelottaa hirveästi nämä hallituksen suunnitelmat. Minulla on kohta hirveä tilanne, kun en pysty asumaan kodissani, jos tuloni pienenevät entisestään.

Eemeli Issakoff toivoo, että hallitus eroaisi.

4. Säilyttäkää hyvinvointiyhteiskunta, eli erotkaa

Järjestelmäasiantuntija ja JHL:n nuorisoaktiivi Eemeli Issakoff Kangasalta tuli torille vastustaakseen hallitusohjelmaa. Hänen mielestään hallitusohjelma on painajaismainen, koska  nyt kajotaan yhteiskunnan syvärakenteisiin.

– Tässä ollaan romuttamassa meidän hyvinvointiyhteiskunta, jota on pitkään rakennettu.

Mitä hallituksen sitten pitäisi tehdä?

– Ihan ensimmäisenä, erota.

Hannele Tiiton mielestä hallitus keskittyy aivan vääriin asioihin.

5. Keskittykää oikeisiin ongelmiin

Orivedeltä Senaatintorille saapunut insinööri Hannele Tiitto suomii hallitusta siitä, että se keskittyy vääriin asioihin.

– Aikamme suurin ongelma on luontotuho ja ilmastokatastrofi. Meillä olisi varaa huolehtia köyhimmistä, jos haluaisimme. Suurin ongelmamme ei ole taloudellinen velka vaan ekologinen velka.

Tiitto toivoo, että hallitus tekisi jotain, jotta maapallo säästyisi tuleville sukupolville.

– Kiinnittäkää oikeisiin ongelmiin huomiota eikä köyhien kyykyttämiseen, hän tiivistää.