23.9.2020

Puheenjohtajalta: JHL on tuki ja turvasi

JHL:n jäsenyys kannattaa, sillä liitto tarjoaa jäsenilleen paljon rahanarvoisia etuja. Lisäksi se neuvottelee työehtosopimuksiin palkat ja muut työsuhteen ehdot sekä valvoo niiden noudattamista. Se kantaa huolta jäsentensä työllisyydestä ja tarjoaa jäsenhintaan myös oikeusapua.

JHL on vahva edunvalvoja, joka työskentelee jäsentensä puolesta työpaikoilla ja neuvottelee työehtosopimukset. Viime kierroksella neuvottelimme kikyn lomarahaleikkaukset ja palkattomat tunnit pois. Myös 30 prosentin lomarahaleikkaus palautui täydeksi lomarahaksi.

Neuvottelimme myös koronalisän sairaalahenkilökunnalle toukokuussa, mutta Tehy ja Super eivät tätä hyväksyneet. Siksi ihmettelen, miten nämä kaksi liittoa nyt kampanjoivat lisän puolesta.

Valmiuslakia ollaan uudistamassa, ja vaadimme edelleen kaikille kriittisille ammattiryhmille kriisilisää.

JHL:n tavoitteli alun perin kaikille koronan äärellä työskenteleville erillislisää koronaepidemian ajaksi, koska maan hallitus laajensi valmiuslain koskemaan kaikkia kriittisiä ammattiryhmiä – ei siis enää vain soten ammattilaisia. Valmiuslakia ollaan uudistamassa, ja vaadimme edelleen kaikille kriittisille ammattiryhmille kriisilisää, sillä nyt on venyttävä ja annettava kaikkensa, että Suomi selviää kriisistä. 

JHL vaikuttaa myös työllisyystalkoissa. Se oli mukana vanhuspalvelulain uudistuksessa, jossa ammattiliitot sopivat, että hoitajien rinnalle työtaakkaa helpottamaan tulevat hoiva-avustajat.

Lakiin on kirjattu, että he eivät voi tehdä hoitajien töitä vaan vanhusten hyvinvointiin liittyviä töitä. Vanhusten hyvinvointi ja hoitajien jaksaminen paranevat, kun hoiva-avustajat vievät vanhuksia vaikkapa ulos ja kauppaan.

Moni YTK:n jäsen on kuitenkin pian huomannut, että halvalla on hintansa.

Yksityinen työttömyyskassa YTK on pitkään vienyt halvalla liittymismaksullaan liittojen jäseniä leiriinsä. Moni YTK:n jäsen on kuitenkin pian huomannut, että halvalla on hintansa: jäsenmaksu ei sisällä työpaikkatason luottamusmiehen edunvalvontaturvaa. YTK ei myöskään neuvottele yhtäkään työehtosopimusta, sillä niistä neuvottelevat ammattiliitot ja työnantajat.

Ammattiliittojen luottamusmiehet huolehtivat työpaikoilla siitä, ettei ketään kohdella työehtosopimuksen vastaisesti. Palkat on maksettava oikein ja työaikoja noudatettava. Lisäksi liitot tarjoavat työllisyyspalveluita, koulutusta ja työttömyysturvaa. Moni on saanut rahakkaita korvauksia, kun liittomme juristit ovat jäsenhintaan oikoneet työpaikkojen vääryyksiä. JHL:n jäsenyys on siis kannattava diili.