3.3.2021

Puheenjohtajalta: Kuntavaalit on ovella – on aika päivittää kuntien palvelut

Päivi Niemi-Laine

Huhtikuun kuntavaaleissa ratkaistaan, millä mallilla kuntapalvelut ovat tulevaisuudessa. Suomessa on ollut tähän asti vahvat kunnat, ja juuri siksi Suomi on selvinnyt koronan kanssa. JHL:n kuntaremonttiteemoilla taataan kuntien elinvoimaisuus jatkossakin.

Kunnat ovat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kivijalka. Huhtikuun kuntavaaleissa on aika päivittää kuntien palvelupaletti. JHL tekee uusille päättäjille kuntalaisen edustamisen helpoksi. Kuntaremonttiteemamme avaavat oven yhä elinvoimaisempaan kuntaan, missä lapset ja nuoret – ihmiset – voivat hyvin.

Kunnat luovat Suomelle vahvoja tulevaisuudentekijöitä. Siihen tarvitaan tueksi ammattilaisia niin kouluissa kuin päiväkodeissa, vaikka sosiaali- ja terveyspalveluudistus tulisikin. Kuntalainen tarvitsee henkisen hyvinvointinsa ylläpitäjiksi kulttuuria, sivistystä ja kirjastoja.

Kaupunkien suurimmat ympäristöteot liittyvät hyvään julkiseen liikenteeseen.

Kaupunkien suurimmat ympäristöteot liittyvät hyvään julkiseen liikenteeseen. Terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä kuntien tekniset ammattilaiset huolehtivat muun muassa laduista, virkistysreiteistä ja hyvistä pyöräily- ja lenkkeilyväylistä.

Kunnan elinvoima syntyy sen alueella olevista yrityksistä, työpaikoista ja hyvistä lähipalveluista. Asuinympäristöt ja niiden ympärille kiedotut julkiset palvelut sekä aktiivinen kuntalaistoiminta kruunaavat vireän kunnan elinvoiman.

Omana työnä kuntapalvelut ovat perusteltuja siksi, että kyse on valmiudesta ja huoltovarmuudesta, kuten koronan aikana olemme havainneet. Kunnan huoltovarmuuden takeita on, että kunta omistaa energiayhtiönsä ja vesilaitoksensa sekä tuottaa kuntalaisilleen edullisia vuokra-asuntoja.

Suomi on selvinnyt koronan kanssa juuri siksi, että meillä on vahvat kunnat.

Tällaisella omistajuudella kunta säilyttää mahdollisuuden päättää kuntalaistensa asioista myös silloin, kun olot ympärillä muuttuvat vaikeiksi. Suomi on selvinnyt koronan kanssa juuri siksi, että meillä on vahvat kunnat, joissa on vahva osaaminen ja sitoutuminen hyvinvointiin kriisistä huolimatta.

Kevään 2021 kuntavaaleissa lähtee jälleen ehdolle iso joukko JHL:n jäseniä. JHL toivoo, että liiton jäsenet tuovat vaalityössään näkyvästi esille omaa työtään.