14.4.2021

Puheenjohtajalta: Onko mielenilmaus aina paikallaan?

JHL:n puheenjohtaja Päivi-Niemi Laine.

Suomessa järjestettiin maaliskuussa mielenosoitus valtiovallan asettamia koronarajoituksia vastaan. Mielenosoituksen perusteet olivat hatarat tilanteessa, jossa kansakunta on polvillaan näkymättömän ja nopeasti muuntautuvan viruksen edessä, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Suomen perustuslain 13 pykälä mahdollistaa oikeuden mielenosoituksiin ja niihin osallistumiseen. Tästä perusoikeudesta huolimatta maamme on perustuslain 23 pykälän asetelmassa, jossa kansalaisten toimintaa voidaan rajoittaa.

Maaliskuun 20. päivänä Suomessa järjestettiin mielenosoitus valtiovallan asettamia rajoituksia vastaan. Mielenosoituksen perusteet olivat hatarat tilanteessa, jossa kansakunta on polvillaan näkymättömän ja nopeasti muuntautuvan viruksen edessä.

Poikkeusoloissa maan hallituksen ensisijainen tehtävä on suojella kansalaisten terveyttä ja turvallisuutta. Siksi kansalais- ja perusoikeuksiamme on rajoitettu jo reilun vuoden ajan keväästä 2020 alkaen.

Kaikki eivät ole sisäistäneet koronakriisin vakavuutta kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle.

Rajoittaessaan kansalaisten perusoikeuksia hallitus on noudattanut perustuslain pykälää 23. Se mahdollistaa perusoikeuksien tilapäiset poikkeukset normaalioloihin verrattuna, kun poikkeusolot on todettu ja kansakuntaa uhkaa vakava vaara, kuten nyt koronavirus. Poikkeuksia koskevat valtioneuvoston asetukset käsittelee ja päättää eduskunta.

Suomen sairaaloiden kapasiteetti alkaa olla äärimmillään. Hallitus pyrkii rajoituksilla turvaamaan ihmisten hengen ja terveydenhuollon toimivuuden kriisin keskellä. Toimet ovat kansalaisten suojaksi, ei kiusaksi. Kaikki eivät ole sisäistäneet koronakriisin vakavuutta kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle, vaan kansalaiset eri puolilla maapalloa ovat alkaneet kokoontua osoittamaan mieltään hallitusten rajoituksille.

On käsittämätöntä, miten koronkriisissä tietoisesti halutaan uhata yhteiskunnan turvallisuutta ja kansalaisten henkeä. Eikö parasta solidaarisuutta tällä hetkellä olisi se, että kaikki noudattaisivat maan hallituksen ohjeita? Näin hillitsisimme taudin leviämistä ja säästäisimme ihmishenkiä. Jaksakaamme vielä hetki, sillä kohta me kaikki olemme saaneet rokotteen.