9.12.2020

Puheenjohtajalta: ”Toivon sydämestäni, että kunnat eivät yksityistä, lomauta tai irtisano”

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine lähettää kolumnissaan joulunajan toivomuslistan päättäjille ja antaa uudenvuoden lupauksia.

Suomi on ollut maaliskuusta lähtien koronan vankina. Vuosi 2020 on ollut muutoinkin monin tavoin vaikea, mutta siitä huolimatta JHL on neuvotellut uusia työehtosopimuksia.

Kovalla väännöllä saimme kunta-alalle ja muillekin sopimusaloille neuvottelutuloksen. Kunta-alalle olimme lisäksi saamassa valtakunnansovittelijan sovintoesityksessä koronalisän sairaaloihin kaikille henkilöstöryhmille, mutta Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:lle tämä ei sopinut.

Kuntapalveluita tarvitaan korona-aikana enemmän kuin koskaan.

JHL oli vaatinut jo aiemmin laajaa koronalisää kaikille niille, jotka työskentelevät koronan parissa. Tämä tarkoittaa monia ammattikuntia kouluissa, päiväkodeissa, turvallisuudessa ja ylipäänsä niitä, jotka pääministeri Marinin hallitus listasi valmiuslain käyttöönoton yhteydessä erillisessä liitteessä.

Maan hallitukselle ja kuntapäättäjille haluan antaa näin joulun alla toivomuslistan. Toivon, että hallitus antaa kunnille lisää rahaa, jotta palvelut pysyvät laadukkaina ja turvallisina kunnissa niin varhaiskasvatuksessa, vanhuspalveluissa kuin kouluissa. Kuntapalveluita tarvitaan juuri nyt korona-aikana enemmän kuin koskaan. Toivon, että kuntapäättäjät nostavat kunnan tuloveroa pitääkseen huolta palvelujen rahoituksesta ja työpaikkojen pysyvyydestä.

Toivon sydämestäni, että kunnat eivät yksityistä, lomauta tai irtisano. Jos koronatilanne vielä pahenee, toivon, että hallitus uusii valmiuslain ja antaa oikean kuvan siitä, mitkä ammatit ovat yhteiskunnallisissa kriiseissä kriittisiä. Listahan on jo valmiina, eli tuumasta toimeen.

Joulu voi tänä vuonna olla kovin erilainen kuin aiemmin. Jos alueelliset toimenpiteet koronan tukahduttamiseksi eivät pure, suloisia perhejouluja isovanhempien kanssa ei ehkä voi viettää.

Koronasta huolimatta JHL valvoo ja neuvottelee edelleen vuoden jokaisena päivänä jäsentensä puolesta muun muassa paremmista palkoista, työajoista ja työhyvinvoinnista. Uudenvuoden lupauksena olemme puolestanne läsnä työpaikoilla ja yhteiskunnassa, jottei yksikään kokisi vääryyttä.

Toivotan sinulle hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta 2021!