10.6.2020

Puheenjohtajalta: Uusi normaali ei ole villi länsi

Ammattiliitot ovat työntekijöiden tukena myös koronan muovaamassa uudessa normaalissa. Ne huolehtivat jatkossakin siitä, ettei työtä teetetä millä tahansa ehdoilla, kirjoittaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Koronaepidemia on muuttanut monella tapaa vanhaa järjestystä työpaikoilla, yksityiselämässä ja koko maailmassa. Joudumme opettelemaan uuden järjestyksen, mutta siinäkin pätevät sovitut sopimukset ja lait.

Uusi normaali tuntuu järjestyksen ja epäjärjestyksen sekasikiöltä. Lyhyessä ajassa Marinin hallitus on luonut uutta perusoikeuksia rajoittavaa lainsäädäntöä. Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet olemassa olevasta työlainsäädännöstä poikkeavia kirjauksia, joilla pyritään turvaamaan toimeentulo nopeasti lomautetuille tai irtisanotuille. Erityisesti kunnissa on pyritty välttämään irtisanomisia ja lomautuksia siirtämällä työntekijöitä muihin tehtäviin.

– Olemme olleet yhteydessä usein kuntien johtoon ja painottaneet, että nyt ei ole aika henkilöstövähennyksiin.

Olemme olleet yhteydessä usein kuntien johtoon ja painottaneet, että nyt ei ole aika henkilöstövähennyksiin. Olemme onnistuneet usein tavoitteessamme.

Etätyö on tullut jäädäkseen. Nyt on aika kiinnittää huomiota siihen, että etätyössä työntekijöiden työsuojelusta pidetään huolta. Sinänsä tervehdin ilolla etätyön uutta normaalia, mutta tämä työskentelymuoto ei sovi kaikille eikä ole kaikille mahdollista.

– Uusi normaali on kiihdyttänyt työnantajan mielikuvitusta.

Koulutuksen uusi normaali on myös nähnyt päivänvalon. Maan hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat laajentamassa digikoulutusta. Upea ajatus, että pääsemme nopeasti päivittämään osaamistamme. Mutta tässäkin on tarpeen kiinnittää huomiota työelämän pelisääntöihin – milloin opiskelemme, milloin olemme töissä, milloin olemme vapaalla.

Uusi normaali on kiihdyttänyt työnantajan mielikuvitusta. Kriisin keskellä olemme torpanneet monia työnantajan pitkäaikaisia unelmia työntekijöiden oikeuksien heikentämisestä. Ammattiliittojen huolenpidolla on ollut iso merkitys siinä, ettei työtä teetetä millaisilla työajoilla, palkoilla tai työehdoilla tahansa. Me olemme luoneet työpaikoille työntekijöiden suojaksi uuden normaalin nopeasti. Olette turvassa!

Koronasta huolimatta vietämme tänäkin vuonna kesälomia.

Hyvää kesää kaikille!