1.11.2019

Rauman ruoka- ja puhtauspalvelutyöntekijät ovat lakossa: Kysymys on meidän leivästä

lakkovahdit

Kyse on pienipalkkaisten naisten leivästä, ei enemmästä eikä vähemmästä. Näin tuumaavat JHL:läiset lakkovahdit päivystäessään Rauman aluesairaalan ja Nanun tuotantokeittiön edustalla.

Rauman ruoka- ja puhtauspalveluissa työskentelevät JHL:n jäsenet ovat lakossa perjantaina 1. marraskuuta. Kaunisjärven vanhainkodin laitoshuoltajille Merja Pentikäiselle ja Eija Oksaselle päivä lakkovahtina on ihka ensimmäinen.

Kaksikko olisi mieluummin arkitöissään vanhainkodilla kuin partioisi Rauman aluesairaalan pihalla, mutta syy lakkoiluun on tarpeeksi painava.

– Nyt katsotaan kortit loppuun asti. Kuka meitä ja meidän työtä arvostaisi ja puolustaisi, jos emme me itse, sanoo Eija Oksanen.

Oksanen aloitti Rauman kaupungilla 40 vuotta sitten. Työkohde on muuttunut monet kerrat, samoin tekemisen tapa, mutta hän on viihtynyt työssään.

Lakkovahdit järjestäytyvät Rauman aluesairaalan edustalla. Kuvassa Tiina Kylä-Kause (vas.), Katri Lempinen, Merja Pentikäinen ja Eija Oksanen.

– Sitten tuli tämä ulkoistamisuhka. Kauhean kiva kiitos, kun eläkeikään olisi enää nelisen vuotta.

Merja Pentikäinen tuli kaupungille sijaiseksi 1997 ja sai vakituisen laitoshuoltajan paikan 2001. Myös hän pelkää ulkoistamisen vaikutuksia arkeensa.

– Työnantaja vaihtuisi, palkka laskisi ja muut työsuhteen ehdot huonontuisivat, hän ennakoi.

Muutos näkyisi kukkarossa

Eija Oksanen on laskeskellut, miten yksityisen kiinteistöpalvelualan sopimukseen siirtyminen näkyisi kukkarossa.

– Tuntipalkka saattaisi pudota usealla eurolla. Lisäksi lomat lyhenisivät ja JHL:n sairauskassa lähtisi alta.

Pentikäinen ihmettelee, mitä järkeä ruoka- ja puhtauspalveluiden ulkoistuksessa on.

– Uusi palvelutuottaja on todennäköisesti joku iso yksityinen yritys, jonka kotipaikka on muualla. Silloin jää yhteisöverot saamatta.

Ulkoistamisen käytännön vaikutukset voivat näkyä sairaaloissa ja vanhainkodeissa myös lisääntyvinä epidemioina.

– En voi käsittää, että kaupunki haluaa siirtää korkean hygieniatason kohteet ulkopuolisten hoitoon! Noissa kohteissa norot ja muut tartuntataudit leviävät kulovalkean lailla. Omasta porukasta on aina löytynyt vapaaehtoisia jatkamaan työpäivää, kun hälytys epidemiasta on tullut. Pystyykö yksityinen samaan ja millä hinnalla? Pentikäinen ihmettelee.

Lue lisää: Raumalla tikittää historiallinen ulkoistamispommi: Julma palkka-ale uhkaa satoja pienituloisia

Kaupunginvaltuusto sinetöi asian

Lyhyt kertaus siitä, kuinka tähän on tultu: Rauman kaupunki aikoo ulkoistaa sosiaali- ja terveystoimialan ruoka- ja puhtauspalvelut vuoden 2021 alusta lukien.

– Se tarkoittaa työehtosopimuksen vaihtumista ja työehtojen heikkenemistä runsaalta sadalta pienipalkkaiselta laitoshuoltajalta ja ruokapalvelutyöntekijältä, sanoo pääluottamusmies Marjo Justén.

Raumallla karu palkka-ale uhkaa satoja pienipalkkaisia. Pääluottamusmies Marjo Justén järkyttyi.
Pääluottamusmies Marjo Justén toimii lakkokenraalina Raumalla.

Alun perin suunnitelmissa oli kaupungin koko ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistaminen. Se olisi merkinnyt noin 300 työntekijän siirtymistä liikkeenluovutuksella toiselle työnantajalle ja todennäköisesti huonompien työehtojen piiriin.

Vakaa ja vahva Rauma -ohjausryhmä ehdotti 24. lokakuuta, että koulujen ja päiväkotien ruoka- ja puhtauspalvelut säilyisivät kaupungin omana työnä ja vain sote-toimialan palvelut ulkoistettaisiin.

JHL ei tyydy tähän, vaan vaatii Raumaa peruuttamaan ulkoistamissuunnitelmansa kokonaan.

– On kestämätöntä, että samaa työtä aiotaan tehdä sekä omana että ulkoistettuna. Silloin luodaan kahden kerroksen väkeä, eikä se ole omiaan lisäämään kenenkään työmotivaatiota, sanoo Justén.

Seuraavaksi asian käsittelee Rauman kaupunginhallitus 5. marraskuuta ja lopullisesti asian sinetöi kaupunginvaltuusto 11. marraskuuta.

Lue lisää: Rauma romuttaa työehtoja ulkoistamalla osan palveluistaan – JHL vastustaa suunnitelmia vuorokauden lakolla

Myös Nanun väki lakossa

Nanun tuotantokeittiön pihalla tunnelma tiivistyy. Kuvassa lakkovahdit Maija Nuotio, Tanja Rautiainen, Taru-Maija Mäki ja Satu Järnfors ja taka-alalla Ulla Klytseroff ja Satu Valtonen.

Joukko JHL:n oransseihin huomioliiveihin pukeutuneita naisia on partioinut Nanun tuotantokeittiön pihamaalla perjantaina aamukahdeksasta alkaen.

– Hiljaista on ollut. Vain esimies on tullut töihin ja ottanut vastaan ensi viikon tavarakuormia, kertoo Tanja Rautiainen.

Tavallisesti Nanun koulun ja Hj. Nortamon peruskoulun tuhatkunta oppilasta ruokailee Nanun ruokasalissa. Tänään on pärjättävä eväiden varassa, sillä tuotantokeittiössä ei valmistu yhtään annosta.

Vakaa ja vahva Rauma -ohjausryhmän ehdotus ei ainakaan tällä haavaa uhkaa Nanun tuotantokeittiön työntekijöitä, mutta kokkeina työskentelevät Tanja Rautiainen ja Maija Nuotio ovat lakossa solidaarisuussyistä.

– Ruoka- ja puhtauspalvelu on matalapalkka-ala. Kenenkään palkkoja ei ole vara laskea, Rautiainen sanoo.

Nuotion ja Rautiaisen lisäksi paikalla ovat laitoshuoltajat Satu Järnfors ja Taru Mäki Uotilan ala-asteelta ja Ulla Klytseroff ja Satu Valtonen Rauman uimahallilta.

– Teemme hyvää työtä suurella sydämellä, emmekä hyväksy palvelujen ulkoistamista, naiset tsemppaavat toisiaan.

Lakkopäivä jatkuu kello 11:n JHL:n toritapahtumalla, jossa on tarjolla hernekeittoa niin lakkolaisille kuin muulle toriväelle.

Lue lisää: Rauman lakko-ohje

torikuva Raumalta
Lakkolaiset ja muu toriväki nauttimassa hernekeitosta Rauman torilla.