31.10.2019

Rovaniemen riemunelikko matkusti Helsinkiin Sote-festareille: ”Kaikki irti kahden päivän vyörytyksestä”

Sote-alojen ammattilaiset ympäri Suomea ovat jälleen kerääntyneet Helsinkiin. He saavat kuulla ajankohtaista luentoja ja vaihtaa ajatuksia työelämän polttavista kysymyksistä.

JHL:n perinteiset Sote-festarit on vakiinnuttanut paikkansa syksyn ammatillisena valopilkkuna arkisen työnteon lomassa. Viidennet Sote-festarit käynnistyi torstaina 31. lokakuuta.

Pitkämatkalaiset starttasivat festarireissuun edellisenä iltana. Niin myös Rovaniemeltä matkaan lähteneet Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen asumisen ohjaajat Pia Ollonen, Maija Kero, Jaana Shemeikka ja Leena Palsa-Eskelinen.

Pia Ollonen(vas.), Maija Kero, Jaana Shemeikka ja Leena Palsa-Eskelinen tarkistivat heti festareille saavuttuaan sen, missä kaikkein kiinnostavimmat luennot pidetään.

Iloisen rovaniemeläisnelikon avajaisaamun tunnelmia ei haitannut tippaakaan, vaikka Sörnäisten massiiviset tietyöt laittoivat suuntavaistoa hieman koetukselle.

Perille JHL-taloon porukka ehti ajoissa ja hyvin valmistautuneena päivän antiin.

Lue lisää: Sote-festarit 2018 käynnistyi polttavan ajankohtaisena – ”Naisen aseman puolesta joutuu yhä taistelemaan”

Hyödyksi ja opiksi

– Ohjelma vaikutti niin mielenkiintoiselta, että päätimme lähteä isommalla kokoonpanolla liikkeelle, kertovat Sote-festareiden ensikertalaiset Leena Palsa-Eskelinen ja Maija Kero.

Festarikonkarit Pia Ollonen ja Jaana Shemeikka nyökyttelevät:

– Aihekokonaisuuksissa on tosi monta sellaista, jotka liippaavat läheltä juuri meidän työtämme.

Porukka odottaa etenkin luentoa aggressiivisen asiakkaan kohtaamisesta.

Porukka odottaa etenkin luentoa aggressiivisen asiakkaan kohtaamisesta.

– Työskentelen jopa kahdessakymmenessä eri paikassa.  Ikinä ei voi olla varma millaisia haastavia tilanteita eteen tulee, kuvailee Palsa-Eskelinen.

Eettinen kuormitus sekä autismikirjoon liittyvät kokemukset ovat puheenaihe, joka on erityisen ajankohtainen kehitysvammaisten asiakkaiden kanssa työskennellessä.

Tiiviisti aiheeseen liittyy vammaisen henkilön itsemääräämisoikeus. Se tarkoittaa yksilön oikeutta määrätä elämästään ja itseään koskevista asioista. Asumisen ohjaajat joutuvat usein miettimään, mikä on vammaisen ihmisen kannalta oikeasti turvallisinta ja järkevintä.

Kolpeneella on asiakkaita, jotka eivät osaa ilmaista itseään sanallisesti.

– Me hoitajat ja ohjaajat joudumme toisinaan ristiriitaisiin tilanteisiin, kun pitäisi eleistä ja ilmeistä tulkita, mikä on asiakkaan tahto. Mitä teet, jos asiakas ilmaisee, ettei hän vaikka halua ottaa lääkkeitä? Palsa-Eskelinen ihmettelee.

Rovaniemeläisnelikko aikoo ottaa kaiken irti kahden päivän tietovyörytyksestä ja viedä opit hyödynnettäväksi työyhteisöönsä.

Nuorten tuntija

Juha Kallio tuli Sote-festareille Tuusulasta bongattuaan ohjelmasta monta aihetta, jotka vaikuttivat hänen työnsä kannalta tärkeiltä ja ajankohtaisilta.  Kallio työskentelee ohjaajana nuorisokodissa mielenterveysongelmaisten nuorten parissa.  

Juha Kallio poimi festariohjelmasta monta teemaa, joista hänellä on hyötyä työssään nuorisokodissa.

Hän on ensimmäisillä Sote-festareillaan, mutta JHL-talo on aiemmin tullut tutuksi työsuojelu- ja edunvalvontakursseilla.

– Festareiden teemoista ikääntyvien työssä jaksaminen ja toimintakyvyn säilyttäminen ovat monesti esillä työsuojeluvaltuutetun pestissäni. Eikä itsellänikään hirveän monta vuotta enää eläkkeeseen ole, että senkin puolesta asiat kiinnostavat, Kallio toteaa.

Myös Kallio joutuu työssään toisinaan kasvokkain aggressiivisten asiakkaiden kanssa.

– Asiakkaiden oikeudet ovat lisääntyneet, henkilökunnan määrä sen sijaan vähentynyt.  Nuoret ovat erityisen hyvin tietoisia oikeuksistaan ja pitävät niistä kiinni.

Kallio huomauttaa, että henkilökunnan pitää olla varpaillaan jatkuvasti.

– Turvallisuuden ylläpitäminen ei enää ole yhtä helppoa kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Olen työskennellyt nuorten kanssa 37 vuotta, joten uskallan sanoa, että jotain alasta tiedän. 

Hän jatkaa, että kilpailu jo koulussa sekä myöhemmin työpaikoista stressaa nykyisin nuoria kohtuuttomasti. Vastuu tulevaisuuden valinnoista rassaa monia. Rankimmissa teini-iän myllerryksissä pitäisi pystyä päättämään oikeat suuntaviivat vuosiksi eteenpäin.

Palkat nousuun ja satsauksia koulutukseen

Mistä vetovoimaa sote-aloille? Juha Kalliolta vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä:

– Uskon, että se olisi helppoa, jos suunnattaisiin rahavaroja oikein. Ja tarpeeksi.

Hän mainitsee myös pari muuta epäkohtaa. Koulutukseen tulisi satsata entistä enemmän, ja hyödyntää siinä myös työttömiä alasta kiinnostuneita.

Rovaniemeläiset pohtivat samaa kysymystä. Ensimmäisenä heiltäkin nousi esiin raha.

– Nostetaan palkkoja, sillä se kiinnostavuus kasvaa!

Resurssipula on toinen asia, jonka ratkaiseminen helpottaisi alalle tulemista.

– Kun ei sijaisia palkata, työssä olevat väsyvät taakan alla. Jaksaahan sitä jonkin aikaa, mutta vapailla pitäisi pystyä palautumaan. Se ei uupuneena ole helppoa. Asiakkaat pitäisi kuitenkin hoitaa laadukkaasti, Jaana Shemeikka toteaa.

Ylpeys ja turvallisuus

JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen toivotti sote-festarilaiset tervetulleiksi kaksipäiväiseen intensiiviseen tapaamiseen.

Puheessaan hän korosti ylpeyttä sota-alan ammattilaisten työstä sekä ammattiliiton tarjoamasta turvasta arjen työssä. Järjestäytymisen voima on näinä aikoina erityisen merkittävä.

Liiton toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen painotti järjestäytymisen voimaa samalla kun avasi vuoden 2019 sote-festarit JHL-talossa.

– Ajankohtaisimpina tilanteina juuri nyt ovat päällä työehtoshoppailu- ja ulkoistamisuhat niin Turussa kuin Raumalla.

– Työntekijällä on oikeus tehdä työtään terveellisissä, turvallisissa tehtävissä.

Hän jatkoi, että paikalliset jäsenet ja aktiivit eivät ole antamassa periksi, vaan ovat valmiina tarvittaessa työtaistelutoimenpiteisiin.

Loppusanat Asara-Laaksonen lainasi JHL:n julkaisemista vanhustyön valttikorteista. Sanat, jotka pätevät kaikkiin työntekijöihin, kaikilla aloilla:

– Työntekijällä on oikeus tehdä työtään terveellisissä, turvallisissa, osaamistaan vastaavissa tehtävissä. Hyvällä johtamisella on suuri merkitys näiden toteutumisessa. Työntekijä tarvitsee arvostusta ja hänen on tultava palkallaan toimeen.

Sote-festarit jatkuvat Helsingin Sörnäisissä JHL-talolla perjantaihin 1. marraskuuta.