2.11.2017

Sote-festari käyntiin: Pää pystyyn – ja pyrstö myös

Tästä on tullut tapa, JHL:n sote-festareista nääs. Jo kolmannen kerran JHL-talo on täyttynyt eri puolilta Suomea tulleista sote-ammattilaisista ja mielenkiintoisista luennoista, työpajoista, näyttelyistä ja muusta toiminnasta.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen aloituspuheenvuoro käynnisti JHL:n kolmannet sote-festarit.

– Tapahtuma kertoo ajan hengestä, siitä mihin ollaan menossa. Ja nyt ollaan menossa vikasuuntaan, hän totesi.

Päivi Niemi-Laine

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine avasi JHL:n kolmannet sote-festarit.

Kun perustuslakivaliokunta torppasi viime kesänä sote-uudistukseen sisältyneen pakkoyhtiöittämisen, huokaistiin monella työpaikalla helpotuksesta. Mutta kohta horisonttiin nousi toinen peikko, ”pakkosetelit”.

– Nyt näyttää siltä, että näillä asiakasseteleillä ohjataan terveydenhuollon palvelut julkiselta yksityiselle sektorille. Henkilöstölle se tarkoittaa pahimmillaan heikkenevää palvelussuhdeturvaa ja nykyistä heikompia työsuhteen ehtoja, Niemi-Laine maalaili.

Pakkoulkoistamisen sijaan Niemi-Laine ehdotti maltillista ja tarveharkinnan perusteella tehtävää tehtävien siirtoa.

– Julkinen puoli tarvitsee yksityisiä kumppaneita selvitäkseen ikääntyvien hoidosta, mutta ulkoistamista ei pidä tehdä vain euron kuvat silmissä.

Sote-ammattiaisia Niemi-Laine kannusti vaikuttamaan ja olemaan ylpeitä ammattitaidostaan. – Pää pystyyn!

– Ja pyrstö myös, hauskutti JHL:n ammattiasiain toimitsija Riitta Vehovaara festivaaliyleisöä.

Vieras kaukaa Sodankylästä

Anita Kirjavainen

Lähihoitaja Anita Kirjavainen Sodankylästä osallistuu toista kertaa JHL:n sote-festreille.

Yksi pohjoisimmista festarikävijöistä on lähihoitaja Anita Kirjavainen Sodankylästä. Hän työskentelee mielenterveyskuntoutujien parissa Ansajokoksen kuntoutumisyksikössä Sodankylässä.

– Tuen ja ohjaan heitä arjen toiminnoissa ja elämänhallinnassa, hän määrittelee työnsä.

Monesko kerta sote-festareilla?

– Toinen. Viime vuonna en millään päässyt.

Mikä sai  tällä kertaa tulemaan?

– Mielenkiintoinen ohjelma! On pakko tehdä valintaa, sillä monet kiinnostavat luennot ja työpajat menevät harmittavasti päällekkäin.

Mihin aiot osallistua?

– Käyn kuulemassa lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilaa. Myös kotihoidon kovat paineet ja ikäihmisten ravitsemus-teema kiinnostavat, niihinkin yritän ehtiä.

Sokerina pohjalla on omaa alaa läheltä liippaava esitys mielenterveyskuntoutujien polusta työelämään. Aiheesta puhuu Hans Mäntylä Etelä-Suomen Klubitalot Eskot ry:stä.

Työporukalla Helsinkiin

naisia pöydän ääressä

Maire Ollila (vas.), Liisa Rautiainen, Riitta Rönty, Marjo Pyy ja Eija Miimin tutkailevat sote-festarien ohjelmaa.

Kajaanilaisviisikko Ritta Rönty, Liisa Rautiainen, Eija Miinin, Marjo Pyy ja Maire Ollila tutkii sote-festarin ohjelmaa ja merkkaa suosikkejaan. Rönty, Rautiainen ja Miimin työskentelvät samassa kehitysvamma-alan työpaikassa Kajaanissa, Marjo Pyy saman alan yksikössä Sotkamossa ja Maire Ollila vanhustenhoidossa.

– Ihan pakko on mennä kuulemaan ylitarkastaja Marja-Leena Alankoa, joka puhuu rajoittamistoimenpiteiden raportoinnista. Juuri nyt kehitysvamma-alalla ei paljon muusta puhutakaan kuin rajoittamistoimenpiteiden kirjaamismenettelystä, kolmikko pohtii.

Taustalla on kesäkuussa 2016 kehitysvammalaissa tapahtunut muutos, joka lisää kehitysvammaisten itsemääräämisoikeutta.

– Tavoite on hyvä, mutta käytännössä se on johtanut siihen, että iso osa työajasta menee rajoittamistoimien kirjaamiseen, naiset pohtivat.

Kypärä päähän, kypärä pois, sängynlaita ylös ja sitten alas, säppi kiinni ja kohta auki, kaikki nämä pitää kirjata jopa kymmeniä kertoja yhden työvuoron aikana.

– Lisähaittana ovat hidastelevat tietokoneohjelmat, jolloin tietojen tallentaminen kestää, sanoo Marjo Pyy.

Kehitysvammahoitajien mielestä kirjaaminen vie kaiken huomion  ja ennen muuta ajan, jonka voisi olla potilaan tai asukkaan kanssa.

– Ovatko lainlaatijat oikeasti tarkoittaneet, että jokainen toimenpide kirjataan erikseen. Siihen halutaan vastaus!

Lisäksi kajaanilaiste odottavat innolla festarien iltaohjelmaa.

– Haluatan nähdä Amurin enkeli ihan livenä!

Jatkuu huomenna Parkissa

Sote-festarit jatkuvat vielä perjantaina 3.marraskuuta. Silloin tapahtumanäyttämönä  on Hotelli Scandic Park Helsingin keskustassa.

Tarjolla on muun muassa viisasta puhetta tunneälystä ja vanhusten hyvästä hoidosta. Niistä puhuvat psykologi Mikael Saarinen ja toimittaja Minna Lindgren.