1.11.2018

Sote-festarit käynnistyi polttavan ajankohtaisena – Raili-äiti ja Henna-tytär tulivat Helsinkiin Oulusta: ”Naisen aseman puolesta joutuu yhä taistelemaan”

JHL:n Sote-festarit käynnistyivät torstaiaamuna neljättä kertaa. Moni kävijä kokee tapahtuman lakkosyksyn tuoksinassa ajankohtaisemmaksi kuin koskaan.  Festareille odotetaan tänä vuonna noin 200 kävijää.

Matkalaukkuja kertyy JHL-talon aulaan Helsingin Sörnäisissä sumpuksi asti. Kello lähestyy yhdeksää ja helsinkiläisille JHL:läisille torstaiaamu alkaa nyt, mutta muualla maassa ihmiset ovat heränneet festaritunnelmiin jopa tuntikausia ennen auringonnousua.

Oululaisten Raili ja Henna Niemisen lentokone nousi kohti pääkaupunkia kello 5.55. JHL:n neljännet Sote-festarit ovat puutteellisten yöunien arvoiset.

– Juuri nyt on todella tärkeää olla täällä, sanoo Raili Nieminen.

Lakkosyksyn tuoksinassa hyvinvointialoilla työskentelevien asema on noussut tapetille näkyvämmin kuin vuosiin. Sote-festareille odotetaan tänä vuonna paria sataa kävijää.

Lue täältä Motiivin juttu Sote-festareilla palkitusta Vuoden hoitajasta Tanja Heikurisesta.

Naisen tasa-arvon puolesta joutuu taistelemaan – jopa naisvaltaisilla työpaikoilla

Raili Nieminen työskentelee päätoimisena pääluottamusmiehenä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä, Henna Nieminen taas free-pohjalta toimivana lähihoitajana Oulun kaupungille.

– Työelämä on juuri nyt monipuolisten haasteiden edessä, sanoo Henna Nieminen.

Molemmat pitävät erityisen akuuttina haasteena työturvallisuutta.

Festariohjelma on täynnä teräviä näkökulmia JHL:läisten ammattien ja alojen tilanteeseen. JHL-talon aulassa festarikävijät syynäsivät ohjelmaa tarkoin ja miettivät, missä haluavat olla milloinkin.

Festariohjelma on täynnä teräviä näkökulmia JHL:läisten ammattien ja alojen tilanteeseen. JHL-talon aulassa festarikävijät syynäsivät ohjelmaa tarkoin ja miettivät, missä haluavat olla milloinkin.

– Asiakkaat saattavat olla esimerkiksi aggressiivisia ja vaarantaa työntekijän turvallisuuden. Samalla tehdään isoja muutoksia ja tiukennetaan mitoituksia, Raili Nieminen toteaa.

Hän nimeää erityisen sitkeäksi ongelmaksi myös sen, että naisen euro on yhä pienempi kuin miehen. Hän odottaakin Sote-festareiden ohjelmassa erityisesti kirjailija Rosa Meriläisen ja JHL:n työympäristötoimitsija Tuula Havasojan puheenvuoroja aiheesta Naisen paikka työelämässä.

Henna ja Raili Nieminen nousivat monta tuntia ennen aurinkoa Sote-festareille päästäkseen.

Henna ja Raili Nieminen nousivat monta tuntia ennen aurinkoa Sote-festareille päästäkseen.

– Työpaikat ovat naisvaltaisia ja silti niillä joudutaan taistelemaan naisten aseman ja palkkatasa-arvon puolesta.

Lue täältä Motiivin juttu Hyvissä käsissä -kunniakirjan saajista.

Aviopari saapui Salosta

Raili on Hennan äiti. Monelle Sote-festarit onkin paitsi tärkeä yhteiskunnallinen foorumi myös perhetapahtuma.

Lähihoitaja Saku Heikurinen ja kehitysvammaisten kotihoitaja Sanni Heikurinen ovat aviopari. He ovat tulleet Helsinkiin Salosta Sakun äidin eli Sannin anopin kanssa.

Sanni Heikurinen oli Sote-festareilla myös viime vuonna. Hän kehuu tämän vuoden kattausta niin monipuoliseksi, että ilmassa on jopa runsaudenpulaa. Ehdottomasti hän menee ainakin kuuntelemaan, kun ylilääkäri Markus Partanen puhuu alkoholidementiasta.

Kumpikin Heikurinen valmistui ammattiinsa neljä vuotta sitten. Sanni näkee kehitysvammaisten itsemääräämisoikeuden oman ammattinsa ajankohtaisimpana haasteena.

”Me teimme sen, saimme hallituksen taipumaan!”

Sote-festarit valtaavat JHL-talon kolme alinta kerrosta. Kolmoskerroksessa on tavaramyyntipisteitä ja nenäpäiväkeräystä, kakkosessa ravintola.

Kello 9.30 tapahtuman polkaisee virallisesti käyntiin JHL:n  toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen. Hiljaisuus valtaa kakkoskerroksen ruokasalin, kun aamukahvia hörppivät JHL:läiset keskittyvät kuuntelemaan toimialajohtajan viestiä.

Se on polttavan ajankohtainen. Asara-Laaksonen kertoo vierailleensa edellisenä päivänä Siilinjärvellä Suomen suurimmassa päiväkodissa Pilvilinnassa.

– Väki tuli töihin kuudelta aamulla, ja pian padat olivat kuumina. Ruokapalvelun työ on todella tärkeää, hän sanoo.

JHL-talon kolmoskerroksessa on muun muassa festarimyyntiä ja nenäpäiväkeräys.

JHL-talon kolmoskerroksessa on muun muassa festarimyyntiä ja nenäpäiväkeräys.

Erityisen ilahtunut Asara-Laaksonen on siitä, ettei kenellekään tarvinnut Siilinjärvelläkään täsmentää, mikä on JHL. Liitto on näyttänyt kyntensä, kun hallitus on asteittain perääntynyt suunnitelmistaan heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa.

– Me teimme sen! Saimme Sipilän hallituksen taipumaan.

Eikä taistelu ole ohi. Nyt JHL vaikuttaa SAK:n kautta kolmikantaisissa neuvotteluissa.

– Peli ei ole pelattu. Työtaistelutoimet on keskeytetty vain, jotta saisimme nyt kolmikannassa järjen voittamaan. Saimme hallituksen taipumaan neuvottelupöytään, jota se niin syvästi inhoaa, Asara-Laaksonen toteaa.

Lue täältä Motiivin juttu siitä, kuinka JHL lyö kiilaa hallituksen suunnitelmiin.

”Asiakkaan kiitollisuus palkitsee aina”

Kiperistä haasteista kuten kiireestä ja jatkuvasti kiristyvistä resursseista huolimatta hoiva-ala on kutsumus, joka tuo tekijöilleen joka päivä ilon ja täyttymyksen kokemuksia.

JHL:läisiä nuoria

Saku ja Sanni Heikurinen ovat JHL:läisiä nuoria.

Sitä he juhlivat nyt kahden päivän ajan.

– Ihmisten auttaminen ja asiakkaan kiitollisuus palkitsevat aina, sanoo Sanni Heikurinen.

Myös Saku Heikurinen saa auttamisesta voimaa. Toinen voimanlähde on läsnä paitsi työpaikalla, myös tänään ja huomenna Sote-festareilla.

– Vaikka välillä on vaikeaa, työkaverit auttavat jaksamaan.

Sote-festarit jatkuvat Helsingin Sörnäisissä JHL-talolla perjantaihin 2. marraskuuta.