19.9.2019

Sote-festarit, saattohoitokurssi, ammattialojen supertapahtuma… Tätä kaikkea JHL-opisto tarjoaa syksyllä ja ensi vuonna

JHL-opiston syksy käynnistyi tilaisuudella, joka kokosi sata ravitsemis- ja puhtauspalvelujen osaajaa Helsingin Sörnäisiin. Opiston syksy jatkuu vilkkaana ja runsaana, ja ensi vuonna tiedossa on todellinen jättitapahtuma.

RaPu-foorumi eli ravitsemis- ja puhtauspalvelujen osaajien tapahtuma on nyt ohi. JHL-opisto järjestää syksyn toisen suurtapahtuman Sote-festarit 31. lokakuuta – 1. marraskuuta 2019 .

Silloin JHL-talo täyttyy festarikävijöistä jo viidennen kerran.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on jhlopisto-ammattialafoorumi-koulutus-rapu-1280x720.jpg
Sote-festarit ja muut JHL-opiston järjestämät ammattilliset tapahtumat ja opintopäivät keräävät vuodesta toiseen runsaasti osallistujia.

Tarjolla on ammatillisesti kiinnostavia alustuksia niin vanhustyön ammattilaisille kuin lastensuojelussa, päihdepalveluissa ja muissa sote-ammateissa työskenteleville.

Työn eettinen kuormitus puhuttaa Sote-festareilla.

Ensimmäisen päivän teemoja ovat muun muassa työn eettinen kuormitus, ikäihmisten seksuaalisuus, lasinen lapsuus ja kunniaväkivallan uhan tunnistaminen. Vinkkejä saa myös omavalvontaan sekä asiakas- ja potilastietojen kirjaamiseen.

Toisen festaripäivän vetonauloihin kuuluu näyttelijä Tom Pöysti, jonka aiheena on välittäminen ja omanarvontunto. Toisena päivänä kuullaan myös professori Mari Kangasniemeä, joka puhuu sote-alan etiikasta.

Lue lisää: Sote-festarit käynnistyi polttavan ajankohtaisena – Raili-äiti ja Henna-tytär tulivat Helsinkiin Oulusta: ”Naisen aseman puolesta joutuu yhä taistelemaan”

Tuhat koolla Tampereella

Ensi vuonna JHL kutsuu kaikki ammattilaiset yhteiseen Ammattialafoorumiin. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään lokakuussa Tampere-talossa, ja paikalle odotetaan noin tuhatta jäsentä.

– Luvassa on paitsi asiaa myös yhdessä olemisen ja kokemisen riemua, erääanlainen työväenjuhla keskellä syksyä, kuvailee koulutuspoliittinen asiantuntija Marjut Manka.

Ammattialafoorumi 2020 järjestetään Tampere-talossa.

Ammattialafoorumi korvaa vuonna 2020 Sote-festarit ja muutamat muut opiston järjestämät ammatilliset tapahtumat.

– Opiston ja liiton tarjoaman koulutuksen volyymi pysyy kuitenkin nykyisellä tasolla. Edustajisto on selkeästi linjannut, että jäsenkoulutuksesta ei enää nipistetä, sanoo Manka.

JHL-opisto tarjoaa viihtyisän oppimisympäristön ja mahdollisuuden verkostoitua ja saada uutta tietoa omalta alalta.

Saattohoitoa ja dieettiruokia

Opiston ensi vuoden kursseista kannattaa painaa mieleen ainakin saattohoidon jatkokurssi, joka järjestetään yhteistyössä Terho-kodin asiantuntijoiden kanssa.

Vuonna 2020 JHL-opisto järjestää saattohoidon jatkokurssin.

– Saattohoito-osaaminen on hoidon ja hoivan kovaa ydintä. Jäsenistössä on runsaasti hoitajia, joita aihe kiinnostaa ja jotka tarvitsevat eväitä kuolevan kohtaamiseen työssään, perustelee Manka.

Aivan uusi koulutus on erityisruokavalioihin perehdyttävä kurssi. Nelipäiväinen kurssi ensi vuoden touko- ja kesäkuussa sisältää kaksi päivää teoriaa JHL-opistolla ja kaksi päivää käytännön harjoittelua opetuskeittiössä.

Ota erityisruokavaliot haltuun! Nelipäiväisellä kurssilla opiskellaan dieettiruokien valmistusta teoriassa ja käytännössä.

Webinaareja ja muuta kivaa

Mitä muuta JHL-opistolle kuuluu? Ainakin se, että uuden omaJHL-palvelu-uudistuksen myötä opiston kursseille ilmoittautuminen on helpottunut. Ilmoittautuminen ja tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

Opiston pitkäaikaisen verkkokouluttajan Riitta Rossin jäädessä pois liiton palveluksesta jää opisto ilman päätoimista verkkokouluttajaa.

– Verkossa voi opiskella jatkossakin, mutta oppimisympäristö muuttuu. Niin meillä kuin muualla on suuntaus kohti webinaareja ja muita kevyemmin järjestettäviä koulutuksia, kertoo Manka.

Jatkossa koulutustarjontaa on tarkoitus viedä aiempaa enemmän alueille, sinne missä jäsenetkin ovat.

Sivutoimiluvan kohtalo ratkeaa kuluvan vuoden aikana.

– Toteutus riippuu siitä, saako opisto hakemansa sivutoimiluvan. Mikäli päätös on myönteinen, sivutoimipisteitä voisi olla kolmella eri paikkakunnalla, kertoo Manka.

Sivutoimiluvat myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö. Luvan kohtalo ratkennee kuluvan syksyn aikana.